1. Home
  2. Industrija
  3. Automobili marke Renault će ploviti (bukvalno) na novoj klasi teretnog broda
Automobili marke Renault će ploviti (bukvalno) na novoj klasi teretnog broda

Automobili marke Renault će ploviti (bukvalno) na novoj klasi teretnog broda

215
3
Podelite sa prijateljima:

Prelazak na zeleni pomorski transport mogao bi da se za jedan korak približi stvarnosti za otprilike dve godine, kada se očekuje da će Renault utovariti automobile na brodove s pogonom na vetar za isporuku širom sveta.

Partnerstvo između proizvođača automobila i Neoline, francuske kompanije, ima za cilj smanjenje Renaultovog globalnog ugljeničnog otiska eliminacijom mnogih emisija iz tradicionalnih teretnih brodova s pogonom na fosilna goriva. Zvaničnici Neoline kažu da, kada ih pokreće samo vetar, ukupne emisije njihovih jedrenjaka opadaju za čak 90 odsto.

„Roll-on-roll-off“ brodovi (teretni brodovi dizajnirani za prevoz tereta na točkovima, kao što su automobili, motocikli, kamioni, poluprikolice, autobusi, prikolice i vagoni, koji se voze na brod i izvan njega na sopstvenim točkovima ili korišćenjem platformskog vozila) će koristiti čvrsta jedra visoka 50 metara.

Kompanija kaže da će početi testiranje programa 2024. prevozom vozila u Severnu Ameriku i druga mesta iz Sen Nazera, u zapadnoj Francuskoj. Renault se obavezao da će postići nultu emisiju ugljenika u Evropi do 2030. godine i širom sveta do 2050. godine.

Renault, koji je u alijansi sa Nissanom i Mitsubishijem, nije prodavao automobile na američkom tržištu pod sopstvenim znakom od 1987. godine. Povratak u SAD se godinama razmatrao, a partneri su sada u pregovorima koji bi mogli da preoblikuju alijansu, o čemu smo već pisali. Namera Renaulta da isporučuje svoja vozila u Severnu Ameriku je intrigantna tačka u tim razgovorima.

Firma kaže da se oko 300 do 400 vozila može otpremiti na svaki Neolineov brod, iako će utovar trajati duže nego utovar na tradicionalni teretni brod. Prikazani demonstracioni brod bio je ukupne dužine 136 metara i imao je površinu jedara od oko 4.200 kvadratnih metara.

Partnerstvo između Renaulta i Neolinea prvi put je najavljeno 2018. godine.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znao sam ja da treba trenirati jedriličarstvo 😊

Renault Terminator

Šta ovi rade majko mila…

BB

Nakon bar 5000 godina, izmislili jedra 🤣😂…
Poštujem ovaj pristup, vjetra na moru uvijek ima, prevoz će biti ekološki, ali teret? Št aćemo sa onim VW grobljem na dnu mora?