1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Premijera: Audi A7 Sportback E Quattro PHEV
Premijera: Audi A7 Sportback E Quattro PHEV
0

Premijera: Audi A7 Sportback E Quattro PHEV

649
0
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je novi Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro. Radi se o novom vrhunskom modelu u okviru palete nemačke marke koji koristi plug-in hibridnu tehnologiju a krasi ga obličje kupea s četvoro vrata. U izložbeno-prodajnim salonima Evrope se očekuje pred sam kraj godine uz najavljenu početnu cenu od oko 80 hiljada evra.

Hauba krije turbo potpmognuti četvorocilindarski benzinski motor zapremine dva litra. Sastavni deo pogonskog sklopa je i litijum-jonska baterija kapaciteta 14,1 kW/h, kao i elektromotor koji je montiran u okviru menjačke kutije. Ukupna moć ove kombinacije pogonskih jedinica iznosi preko 365 konjskih snaga uz 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Audi navodi da ubrzanje iz mesta do stotke traje svega 5,7 sekundi, a ako vozač ne skine nogu s papučice gasa, vozilo će dostići brzinu kretanja od 250 km/h. Brže od toga neće ići zbog postavljenih elektronskih ograničenja.

Pogonski sklop je uparen sa sedmostepenom automatskom transmisijom s dvostrukom spojnicom i akivnim sistemom pogona na sve točkove. Međutim, ne dobijaju pogonsku silu svi točkovi kontinuirano, već samo oni na prednjoj osovini.

Naime, u svakoj mogućoj situaciji, sistem je podešen da „otkači“ točkove zadnje osovine sa „energetskog pojila“ kako bi se uštedelo gorivo. Na prednjoj osovini se nalazi i sistem regenerativnog kočenja koji je u stanju da generiše do 80kW električne energije, tokom usporavanja kretanja kupea.

Proizvođač navodi da ova verzija „sedmice“ emituje svega 48 g/km ugljen-dioksida uz potrošnju od 1,76 litara benzina na sto kilometara, što izaziva ozbiljnu nevericu kod publike. Kada se za pokretanje velikog kupea koristi samo elektromotor, onda autonomija za trunku prebacuje distancu od 40 kilometara.

Pored električnog režima kretanja A7 Sportback 55 TFSI poseduje još dva režima vožnje: “Battery Hold Mode” i “Hybrid Mode”. Prvi režim omogućava da se energija sačuva kako bi se koristila kasnije tokom putovanja dok drugi optimizuje saradnju između dva agregata kako bi potrošnja bila što niža.

Kao što to ne nudi ni većina modela iz PHEV segmenta, tako ni A7 Sportback 55 TFSI ne omogućava dopunu baterija na brzom punjaču kapaciteta 100kW već je na raspolaganju samo skromniji sistem, koj je moći od 7,4 kW. Iz tog razloga, dopuna traje između dva i dva i po sata, a proizvođač navodi da će dopuna baterijske jedinice potrajati i celu noć uz priključak na standardni kućni punjač od 230 volti.

Osnovna varijanta modela A7 Sportback 55 TFSI leži na točkovima izrađenim od lake legure koji u prečniku mere 19 inča, a poseduje i prednje svetlosne grupe izvedene u tehnologiji HD Matrix LED, sportska sedišta, zatamnjena stakla, uređaj za klimatizaciju s mogućnošću podešavanja temperature u četiri različite zone, kao što poseduje i kočna klješta u crvenoj boji. Audijev S-line paket uključuje agresivnije prednje i zadnje branike kao i bočne suknjice.

Novi A7 55 TFSI je takođe opremljen novim sistemom koji bi trebao da podigne efikasost, a koji koristi podatke s navigacionog uređaja i sugeriše kojom silom vozač treba da pritiska papučicu gasa. Tako će na primer, “vozilo“ posavetovati vozaču, otklon noge s gasa ukoliko detektuje da se vozilo približava kružnom toku, i slično.

AutoRepublika

(649)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments