1. Home
  2. Vesti
  3. Francuzi „krpe“ Alpine A110 na tri mesta
Francuzi „krpe“ Alpine A110 na tri mesta
15

Francuzi „krpe“ Alpine A110 na tri mesta

491
15
Podelite sa prijateljima:

Marka Alpine je pokrenula kampanju povlačenja vozila zbog više problema koji su pogodili A110. Glavobolje inženjerima marke zadaje nesigurna veza poklopca motora, električna instalacija oko izduvnog sistema, a poseban predmet brige je i kontrolna jedinica hidraulične pumpe. Svi vlasnici pogođenih vozila su već obavešteni jer im je proizvođač blagovremeno uputio elektronsko pismo.

Elektronska pošta je poslužila svrsi još tokom prošlog meseca kada su vlasnici počeli da shvataju da njihovi ljubimci poseduju tri raznorodna problema koji zahtevaju posvećenost stručnog osoblja u servisnoj mreži.

Na prvom mestu, a verovatno i najmanje važno, radi se teškoćama u vezi s pričvršćivanje poklopca motora. Naime, u nekom najgorem spletu okolnosti, moguće je da se veza „odbravi“, odnosno da popusti a usled toga bi hauba mogla da se podigne.

Drugi problem reflektuje rizik od izbijanja kratkog spoja, a gde je neželjeni spoj žica pod naponom, tu je i strah od požara. Rizik se javlja „samo“ u okolnostima u kojima vozač sportskog automobila izabere režim „sportskog izduva“. Alpina naglašava da je popravka vremenski nezahtevna operacija a sastoji se od obezbeđenja kvalitetnijih izolacionih svojstava električnih kablova koji su u blizini sistema za odvod izduvnih gasova.

Treća blamaža Francuza je mehaničke prirode. Naime, kako su pisali i pojedini stručni mediji iz zemlje Gala, neki vlasnici su se sretali sa porukom koju je vozaču preko panela slala kompjuterska jedinica na vozilu: „rizik od otkaza motora“. Srećom, poruka se pojavljivala tek nakon ozbiljnijeg iživljavanja vozača nad motorom. Ipak, s obzirom da je sportski automobil i namenjen takvoj vrsti vožnje, intervencija je neophodna.

Pomenuta akcija mehaničara će biti dvosmerna, a očekuje se da eliminiše malfunkciju. Naime, prvo će se pristupiti ponvnom učitavanju softvera u kontrolnu jedinicu, ali će njegova sadržina ovaj put bili nešto drugačija. Pored toga, biće izmnejen i solenoidni ventil u pumpi za ulje.

AutoRepublika

(491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tuga

Goran Jurković

Francuzi. Jad i tuga

moron

Nemoj tako. Svima se dešava. Nedavno citah da Toyota opoziva zbog air bagova vozila koja su već bila predmet opoziva zbog istog problema. Tj. kao zamenu za Takata air bagove stavili su im neke koji takodje nisu ok. Pa to opet treba da se menja. Zato i kažem da se svima dešava. I uvek je „tuga“ kad se desi.

Zoca

I kod Honde pre par godina veliki opoziv zbog „zracnih“ jastuka pomenute firme.Citam francuski L’ARGUS i kometare povodom Alpine i pomalo se kudi pouzdanost Renoa.Ja, sa vise Citroena u privatnom vlasnistvu(trenutno C5 1.6 hdi) imam uglavnom pozitivna iskustva.Cekam skoru prezentaciju DS 8 kao ozebao Sunce,mada nije izvesno da ce se prodavati na Starom kontinentu.

Renault Terminator

Taj auto ima zestoku cijenu i za tu cijenu kupac dobije ove zajebancije,bezvezne,jeftine,koje mogu kostati mnogo skupo,samo zato sto u proizvodnji nije bilo bolje kontrole radnika,masina…Ovo je i tuga a i blamaza.Nije to Clio pa ajd i nekako…

s mile

ma koliko nešto bilo skupo i isprojektovano, ipak je poprilično kompleksno, i jednostavno se provuče neka greška, tj nešto što je moglo bolje. Toga ima kod svih proizvođača. Meni lično puno znači kada proizvođač čak i posle par godina, povuče vozila na „Update“, tako da im dajem LIKE ako koriguju i nadograde vozila sa greškom

D_C

Svasta! Pa sta? Kao da automobile ne povlace Porsche, Ferrari itd… Kada ih povlace Porsche ili Toyota, onda je u fazonu ‘vidite kako brinu o kupcima’ ali posto je Renault, onda ispada zesca blamaza.

Yankee

U jednoj od epizoda Top Geara cini mi se prosle (ili mozda cak predprosle sezone) im se jedan zapalio, i Renault jos nije resio taj problem?

Rade

Ne radi se opoziv na osnovu jednog primerka.
Pogotovo onog kojeg voze Englezi. 🙂

Yankee

Kad se desi nesto ozbiljno kao kad ceo auto iznenada plane u voznji i kompletno izgori – i te kako se radi.
P.s. A sto „pogotovo“ kad voze Englezi? Njihovo trziste je drugo najvece u Evropi.

Rade

Pa, u velikoj su „ljubavi“ sa Francuzima, a sam Top Gear je poznat po režijama.
Usput, to je bio predprodukcijski primerak. Na largus.fr stoji da se radi o modelima od 11.2018. do 4.2019. godine. Teško da se radi o potencijalno istom problemu.
https://www.largus.fr/actualite-automobile/rappels-alpine-a110-2019-risque-de-casse-moteur-9947390.html

Yankee

Zar se opozivi rade na osnovu toga koliko (ne)volis naciju u kojoj se problem desio?
Ocigledno je da su dva problema povezana. Jedan se zapalio, a druge opozivaju zbog opasnosti da se zapale. Isti model. Slucajnost?

Rade

A ove pre novembra 2018. pustaju da se zapale?

Yankee

Imali su nekoliko opoziva u Julu, mozda su tad resili problem ovih ranijih modela.

Rade