1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 će uskoro biti dostupan i u Evropi
Ford F-150 će uskoro biti dostupan i u Evropi
5

Ford F-150 će uskoro biti dostupan i u Evropi

297
5
Podelite sa prijateljima:

Fordova F Serija je ubedljivo najprodavaniji pikap kamionet na svetu. Protekle godine je isporučeno preko milion jedinica, iako se model zapravo prodaje samo u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku i par država Bliskog istoka. Ponuda ovog modela se deli na tri veoma različite kategorije koje nemaju mnogo toga zajedničkog sa izuzetkom imena.

Bazni F-150 se vodi kao lagana kategorija, zatim slede F-250, F-350 i F-450 kao deo takozvane serije „SuperDuty“ , a u vrhu su HeavyTrucks u koje spadaju oni modeli sa imenima od F-550 pa sve do F-850. Nijedan od njih se nikada nije prodavao u Evropi, sa izuzetkom malog broja uvezenih od strane privatnih trgovaca, a oni nisu imali nikakvu povezanost sa samim Fordom.


Firma Hedin US Motor AB je upravo objavila da će ponuditi F-150 sledeće godine na Starom kontinentu. Doduše, i ova kompanija je privatni uvoznik, ali tvrde da imaju direktnu vezu sa Fordom i da ih američki gigant vidi kao zvanične uvoznike.

To znači da će biti moguće servisirati F-150 na istim lokacijama kao i ostale modele ovog brenda u Evropi, a na njih će takođe važiti i fabrička garancija. Prvi čovek firme Anders Hedin kaže da Hedin US Motor AB već ima dugogodišnje iskustvo s uvozom Fordova s američkog tržišta, ali da će sadašnja situacija biti mnogo povoljnija za kupca, pošto imaju „blagoslov“ matične firme.

Kamionet će prvi put biti dostupan u Nemačkoj i Švedskoj, a zatim i u ostatku Evrope. Ponuda će se deliti na tri modela. Onaj najjeftiniji je u paketu opreme Lariat i stiže sa 5,0-litarskim benzincem sa osam cilindara koji razvija 400 konjskih snaga. Zatim sledi Limited PowerBoost hybrid sa 3,5-litarskim turbobenzincem i 430 „grla“, a u vrhu je svemogući Raptor s 450 „konja“. U sva tri slučaja snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Pomalo je iznenađujuće da Hedin US Motor AB nije želeo da ponudi i električnu konfiguraciju pod imenom Lightning, ali ova odluka je verovatno od strane Forda koji ne može da zadovolji njegovu potražnju ni u Americi i nema dovoljno jedinica za ostatak sveta. Cene još uvek nisu poznate, a spomenućemo da u Americi Lariat V8 košta 54.545 dolara, Raptor je 72.350 „zelembaća“, a Limited s oznakom hybrid čak 81.465 najmanjih zelenih novčanica.

Prvi primerci će biti isporučeni kupcima na proleće, posle čega bi ponuda trebalo da bude proširena i na ostatak Evrope s novim konfiguracijama.

AutoRepublika

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije to uopšte loša vest. Naprotiv. Pa, primerci F serije / raznih generacija i modela ) mogu da se kod nas vide na drumovima. Baš juče zagledah pored mene na semaforu jedan F-150.
Samo, kako u ovoj klasi ide sa „flotnom emisijom“ u Evropi i kako Ford misli to da „ispegla“ ?

Iznogud Časni

I ja bih jedan F serije s krilima….što leti…

BB

Možda ih ne računaju kao putničke pa su druga pravila za emisije…

Renault Terminator

Pa RAMina 1500 se veće duže vrijeme prodaje u EU i ima ih,ne kao WV Amarok,Hiluxa i ostalih ali ih ima.Što onda nebi mogao i F150 koji je direktan konkurent RAMini 1500.

Bungi

Mislim da se Ford sa F150 neće najesti hljeba u Evropi.To je ipak ogromno vozilo za neki drugi vozački mentalitet i podneblje.