1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Audi R8 stiže 2022. godine?
Električni Audi R8 stiže 2022. godine?
0

Električni Audi R8 stiže 2022. godine?

591
0
Podelite sa prijateljima:

Poslednje informacije kažu da će Audi ipak okrenuti leđa V10 motoru. 

Iako je u samom Audiju do nedavno vođena bitka oko toga da li R8 sme preći među električne modele, ili mora ostati SUS uzdanica kompanije, čini se da je ipak „zelena“ struja prevladala. Nova generacija superautomobila R8 zakazana je za 2022. godinu, što znači da je razvoj automobila ili već počeo ili će početi veoma brzo.

Član Upravnog odbora Audija zadužen za tehnološki razvoj, Hans-Joakim Rotenpiler, izjavio je za britanski AutoExpress da je tehničko rešenje za novi R8 već razvijeno, ali da su neka pitanja ostala otvorena.

Po onome što on kaže, sigurno je da će R8 biti električni automobil, ali to ima svoje izazove. Baterije koje su postavljene između dve osovine remete vozačku poziciju koja je zbog njih mnogo viša. Rotenpiler ističe da Audi razmatra postavljanje tri pakovanja baterija.

U ovoj kombinaciji, jedan deo bio bi ispred prednje osovine, drugi između dve osovine i treći iza zadnje, kako bi se što bolje raspodelila masa.

Sličnu subinu kao i R8 doživeće po svemu sudeći još jedan sportski automobila Audija, model TT. Šef ove marke, Abraham Šot, povrdio je da će TT dobiti svog naslednika, ali da će to biti električni automobil. „Biće to vozilo koje će izazivati emocije“, rekao je Šot.

Nove iteracije R8 i TT-a mogle bi da budu postavljene na PPE platformu koju Audi zajedički razvija sa Porscheom. U pitanju je arhitektura za električne automobile, a prvi model koji će je koristiti je Porsche Taycan.

Čini se ipak da Audi možda prebrzo ulazi u segment električnih automobila koji još uvek nije dovoljno razvijen u Evropi. Rast prodaje takvih vozila je evidentan, ali i dalje daleko od „ozbiljnih“ brojki koje beleže bestseleri na našem kontinentu.

Primer tome mogao bi da bude i model e-tron. Ovaj električni SUV, iako najavljivan kao velika nada za proizvođača iz Ingolštata, beleži od početka 2019. godine krajnje skromnu prodaju u Evropi. U prvom polugođu na Starom kontinentu prodata su prema podacima carsalesbase.com samo 6.364 primerka. Videćemo da li će druga polovina godine doneti veći obim prodaje.

AutoRepublika 

(591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments