1. Home
  2. Vesti
  3. Od svih prodatih Minija u prvom polugođu, više od 15% njih je bilo električnih
Od svih prodatih Minija u prvom polugođu, više od 15% njih je bilo električnih
0

Od svih prodatih Minija u prvom polugođu, više od 15% njih je bilo električnih

107
0
Podelite sa prijateljima:

Grupacija BMW koja kontroliše i poslovanje marke Mini, je javno deklarisala nameru o tranziciji ka čisto električnom statusu, što je najavljeno za početak naredne decenije. Udeo prodaje električnih automobila je značajno porastao u globalnim razmerama i tokom prvog polugodišta aktuelne godine je dosegao nivo koji prevazilazi 15%. Nemačka grupa BMW je isporučila 157.799 vozila u svetskim razmerama u tom delu 2021. godine, a od tog broja se 23.777 odnosi na elektrifikovane pogonske sklopove.

Minijev električni prvenac MINI Cooper SE, je isporučen u tiražu od 13.454 jedinica u navedenom polugodišnjem intervalu, dok je ukupno 31.034 primeraka otišlo ka kupcima od trenutka kada je MINI Cooper SE startovao tržišnu karijeru, pa do zaključno sa zadnjim danom juna 2021. Baterijski mališan je pogonjen električnim motorom koji razvija 184 konjskih snaga, dok je deklarisana autonomija, prema WLTP standardima, na nivou od 203 do 234 kilometara. Ipak, na osnovu iskustva tokom testne eksploatacije, možemo reći da se ovde ne treba zanositi jer, ne postoji taj prodavac Minija koji bi se odvažio da „u cugu“ pokrije distancu Beograd – Novi Sad – Beograd (oko 200 kilometara).

Očito je da kada govori o prodaji električnih vozila, premijum proizvođač iz Bavarske misli i na dopunjive hibride, pa tako navodi da je u prvom polugodištu isporučio 10.323 komada plug-in hibridnog modela MINI Cooper SE Countryman ALL4. Njegova zbirna moć motora s unutrašnjim sagorevanjem i električnog motora iznosi 162 kW, što je ekvivalent 220 konjskih snaga. Ako se kao reper uzmu pravila iz ciklusa WLTP, onda je bešumna autonomija na nivou od 59 kilometara, što proizvođač navodi idealnim za pokrivanje dnevnih potreba oličenih kroz ekremovsko „pos’o – kuća – pos’o“.

Saglasno očekivanju, matična Nemačka je glavno tržište električnih Minija. Izvorno britanski brend je isporučio ukupno 6.324 primeraka modela MINI Cooper SE i MINI Cooper SE Countryman ALL4 u germanskoj domovini tokom perioda koji pokriva januar do juna 2021. To je cifra od bezmalo 30% u odnosu na ukupnu realizaciju marke u Nemačkoj.

S druge strane, proizvođač je prodao ukupno 4.027 komada od oba modela u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom analiziranog perioda, što je oko 17,4% učešća u prodajnom miksu. Proizvođač ponosno tvrdi da su ove brojke ekstremno ohrabrujuće i da označavaju uspešan start tranzicije celokupne proizvodnje ka električnim vozilima.

AutoRepublika

(107)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments