1. Home
  2. Vesti
  3. Porašće cena baterija – ništa od jeftinijih električnih automobila
Porašće cena baterija – ništa od jeftinijih električnih automobila
7

Porašće cena baterija – ništa od jeftinijih električnih automobila

734
7
Podelite sa prijateljima:

Istraživanje kompanije E-Source iz savezne države Kolorado u Americi ukazuje na potencijalni drastičan rast cena baterija. 

Stručnjaci iz pomenutog preduzeća veruju da će nagli skok cena sirovina žestoko uticati na cenu kWh baterija. U ovom trenutku za jedan kWh baterija izdvaja se u proseku 128 dolara. To će se u naredne četiri godine prema njihovim predviđanjima popeti na 138 dolara po kWh, što u prevodu znači i skuplje električne četvorotočkaše.

Dalje, oni očekuju da se cene stabilizuju tek 2026. godine i da će nakon toga doći do postepenog opadanja cene kWh baterija, da bi 2031. dostigla nekih 90 dolara. Iz kompanije E-Source očekuju ogroman rast potražnje za baterijama i uvereni su da proizvođači nisu spremni za tako nešto.

„Sledi cunami potražnje, mislimo da industrija baterija za automobile nije sposobna da to izdrži“, kažu eksperti iz navedenog preduzeća. Oni dodaju i da će cene električnih automobila, zbog poskupljenja sirovina (a samim tim i baterija) skočiti za 1.500 do 3.000 dolara po vozilu do 2026. godine.

Tokom prethodnih sedmica čuli smo pozive od čelnika iz automobilske industrije, pre svega iz Tesle i Forda da se uvećaju rudarski kapaciteti pri iskopavanju sirovina. Kako će automobilska industrija onda da izgura mukotrpan proces elektrifikacije? Pa, jednostavno, sve njihove bizarne troškove moraće da pokrije niko drugi do kupci vozila.

AutoRepublika 

(734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ma ko bi reko

moron

„Oni dodaju i da će cene električnih automobila, zbog poskupljenja sirovina (a samim tim i baterija) skočiti za 1.500 do 3.000 dolara po vozilu do 2026. godine.“

Mogu da se kladim da će za toliko poskupeti pre kraja trećeg kvartala ove godine 🙂

BB

Ali je problem što će poskupiti i SUS varijante a nemaju litijuma u sebi (osim u masti za ležajeve)…

Mustang

jedina šteta za nas kupce u ovom celom električnom ludilu je što ne pojeftinjuju normalna vozila sa normalnim motorom

Matija

Sta je tu novo? Od sredine prosle godine ova tema je sve cesca u svim strucnim medijima. Za sada su baterijama povecane cene. Za desetak godina nece ih vise biti. „Poskupljenje e-vozila od 1500 – 3000 dolara“? Neko se sali – ovog proleca su cene e-automobila skocile od 5.000 do 9.000 evra!

Garbage

Ovo samo znači porast od 3.000 dolara za proizvođača, za potrošača ide naravno 10.000 dolara 🙁

Treba razlikovati bateriju, modul od baterijskog pakiranja. Neka je cijena i 100 EUR po kWh za bateriju – cijena ugrađenih baterija u auto od 60 kW je tek nekih 6.000 EUR, a takvih nema za kupiti ispod nekih 40.000 EUR. Ok, treba baterije spakirati u module a zatim u battery pack ali svejedno precijenjeno. No isto tako navodno motori za SUS (neki manji jedostavniji) koštaju tvornicu valjda nekih 2.000 EUR.

YugoFlorida

Gle čuda, a slepci ko Ford i Volvo skočiše uglas da se zabrane SUS automobili. Šta to za prosečnog kupca znači? Znači, da je ispušio ako nastave tako debilno. Nadajmo se da neće biti tako.