1. Home
  2. Vesti
  3. MTZ ne proizvodi samo traktore, predstavili su i novi rudarski autobus
MTZ ne proizvodi samo traktore, predstavili su i novi rudarski autobus
1

MTZ ne proizvodi samo traktore, predstavili su i novi rudarski autobus

254
1
Podelite sa prijateljima:

Čuveni beloruski MTZ najpoznatiji je po svojim traktorima, no činjenica je da proizvode i druga vozila, kao što su recimo autobusi namenjeni za prevoz rudara u rudnicima.

Vozilo koje je pred vama nosi naziv МТ-503, a izgleda kao da su ukršteni konvencionalni autobus i nekakav oklopni transporter. Zapravo, MTZ ima gotovo trideset godina dugu tradiciju proizvodnje ovakvih, rudarskih autobusa. Prvi takav model nosio je naziv MT-353, a veći deo pogonskog sklopa preuzeo je od traktora MTZ-80.

S obzirom na činjenicu da je pogon stigao iz traktora, nije za čuđenje maksimalna brzina od 40 km/h. No, kuda ovaj autobus ide, i ta brzina se često može učiniti kao neprikladna. Tadašnji MT-353 bio je u stanju da preveze 20 rudara.

Ipak, ovaj model imao je svoje mane, pre svega u vezi sa požarnom sigurnošću. Tako je došlo do neminovnih izmena, te je kompletna električna instalacija na autobusu dodatno zaštićena, a postavljen i novi sistem filtracije izduvnih gasova. Došlo je i do drugih promena, pa su zadnja osovina i diskovi stigli od GAZ-53, no motor je i dalje bio iz traktora.

Novi model koristi nemački dizel motor.

Nedavno se na tržištu pojavila treća generacija rudarskih autobusa u izdanju MTZ-a, a od prethodnika nije ostalo baš ništa. Agregat je nemački, iz Deutza, u pitanju je pogonska jedinica koja razvija 75 ks i ima vazdušno hlađenje. Novi model ima i disk kočnice na svim točkovima, a kao poseban „luksuz“ ističu se plastične oplate u unutrašnjosti vozila, što je do sada bilo neviđeno kod ovakvih beloruskih mašina.

Uopšteno MT-503 nije zamišljen isključivo kao rudarski autobus. U pitanju je modularno vozilo koje može služiti i u druge svrhe, kao npr. za potrebe hitne pomoći, vatrogasaca, pa čak i deminera.

Cena za MT-503 nije dostupna, jer se ova vozila ne prave serijski, već isključivo po narudžbini.

AutoRepublika 

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kakav dizajn.???