1. Home
  2. Vesti
  3. Što „pametniji“ automobil, to ga je lakše ukrasti (VIDEO)
Što „pametniji“ automobil, to ga je lakše ukrasti (VIDEO)
10

Što „pametniji“ automobil, to ga je lakše ukrasti (VIDEO)

783
10
Podelite sa prijateljima:

Mnogo puta smo gledali filmove u kojima lopovi otuđe automobil za šezdesetak sekundi. Zaboravite na to. U stvarnom svetu, profesionacima je za to potrebno mnogo manje vremena.

Upravo su ovo nalazi istraživanja koje je sprovela britanska automobilska publikacija What Car? U suštini, suprotno popularnim verovanjima, što je automobil noviji i „pametniji“, to ga je lakše ukrasti.

Testirano je sedam novih automobila, od kojih je većina bila opremljena nekim tipom sistema ulaska i startovanja automobila bez ključa. U svih sedam se lako ušlo, a u nekim slučajevima, odvezeni su u roku od nekoliko sekundi.

Eksperti koji su obavili ovaj posao nisu obelodanili kojim alatom su se služili prilikom „krađe“. „Specijalna tehnologija“ koju spominju verovatno uključuje hardver sposoban da klonira kodove ključeva, što je sprava koju lako možemo pronaći u internet šopovima.

Od svih testiranih automobila, nijedan nije uspeo da se odupre „lošim momcima“ i ne pusti ih unutra. Audi TT RS Roadster je „popustio“ posle 5 sekundi, baš kao i DS3 Crossback. „Lopovi“ su nešto teže ušli u BMW X3 i Ford Fiestu, koji su davali otpor čitavih 40 sekundi.

Onog momenta kada bi se našli u vozilu, „lopovima“ je bilo potrebno najviše 20 sekundi da „nestanu u magli“. Samo jedno vozilo se nije htelo da se preda bez borbe – Land Rover Discovery, a razlog je taj što je testirani primerak došao sa standardnim ključem.

What Car? kaže da je akcija mogla da se izvede kada su privesci bili aktivni. Kada bi se deaktivirali, ulazak u automobile bi postao nemoguć, a samim tim i krađa.

AutoRepublika

(783)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

To je to …“Kupiš“ kola da bi bio samo njihov „prvi privremeni korisnik“. I ništa drugo. Na tebi unapred nepoznat budući period. Dan, mesec, godina, dve … Do nenajavljenog dolaska „preuzimatelja“ 🙂
Ta neizvesnost stvara posebnu kreativnu tenziju i daje draž posedovanja ovih konzervi.

TNT

Na žalost, imao sam lična iskustva ovog tipa. Ako se „pozajmljivači” namere, ništa tu ne pomaže. Jednom mi je paukom „pozajmljen” automobil koga sam onda po drugi put „kupovao”, a čak sam morao da „pozajmljivaču” uz novac dam i ključeve od zedera, montiranog na automatik, da mogu da ga dovezu.

Zaboravih da dodam vezano za alarme – tom prilikom sam se uverio u beskorisnost istog. Automobil mi je vraćen sa alarmom koji je uredno bio u funkciji…

Zato su japanci dobri – mnogo manje se „pozajmljuju”, i kada razmišljam o tom problemu uvek se prisetim kako je lepo voziti japanca.

moron

Stra’ota … Nisam svoja kola još „otkupljivao“ … A, mada mi bajs nikada nije bio na „keyless“, djavo ga redovno periodično odnese, pri čemu mi se u ovih prethodnih 7 puta još niko nije „javio“ (radi realizacija prava otkupa ), osim jednom, koja me „milicija“ zvala da dodjem i da ga preuzmem, a ja ne uzeh ni jedan od tamo ponudjenih, jer medju njima nije bio moj…
Jedan mi je pričao da je svog istog audija „otkupljivao“ dva puta…

Balkanboj

To je već nekoliko godina aktuelno. Isto i sa paypass karticama. Dovoljno je da se pobudi kartica i da auto nestane. Primeri koje sam pogledao uključuju dva čoveka, jedan sa tašnom i antenom koji ide blizu kuće i traži ključ da ga probudi a zatim taj signal pojača i otključa automobil. Čim je automobil otključan drugi ulazi, startuje i odvozi automobil.
Pisa di kejka.
Slično je i za paypass kartice. Neko vam pridje sa tašnom od lap topa da priupita nešto. Alat iz tašne traži bezkontaktnu karticu, skenira broj i voilà, para na računu nema.

TNT

Upravo zbog toga pri izboru poslednjeg automobila sam insistirao na tome da nema keyless – prelako za krađu. Ima tu i fazon da „pozajmljivač” priđe koima i malo odškrine vrata na velikim parkinzima tržnih centara i sličnih.

U poslednje vreme postoji keyless rešenje kod koga se signal ne emituje nakon mirovanja od recimo 5 minuta – mali žiroskop je unutra, pa kada nema hodanja, pomeranja… nije moguće „pokupiti” signal. Tako je rešenje postalo malo sigurnije, ali sam lično i dalje protiv istog.

Bojan

Netačno.
Ajd nađite bar jednu vest da je ukraden Tesla bilo koji model dok je bio u tkzv „Sentry modu“.
8 kamera snima okolinu na pokret, sim karticom je povezan na net i šalje odmah video vlasniku, pin kodom se pokreće automobil (brojevi se pomeraju po ekranu te nije moguće videti šta se često ukucava)… i, šta je najvažnije, stalno se popravlja sigurnost i radi ažuriranje tj upgrade vozila.
Kod ovih ostalih nabrojanih kradenih brendova je dokaz, ili da imaju loše inženjere što je malo verovatno, ili namerno prave smešnu „zaštitu“.

TNT

Postoje uređaji koji blokiraju signal mobilne telefonije, a profesionalni „pozajmljivači” bez njega ne idu. Video koji je priložio @Balkanboj je, ako se ne varam, od nesrećnika koji je imao GPS praćenje, koje je uredno i par dana nakon krađe svo vreme pokazivalo da je automobil i dalje u dvorištu njegove kuće.

s mile

Sećam se i kada je tip u USA ( iz nekog nižeg razreda lopova ) pokušao da otme gospođi auto, ušao i video da nije automatik… pa se nije sašao i pobegao..

činjenica je da ne treba privlačiti pažnju…nekako … kada te uzmu na zub… gotov si…

Zivorad

Ovo su naravno gluposti, transponder u kljucu radi na manje od metar od auta, potreban je za otkljucavanje ali i za pokretanje motora… Ptoblem je kad drzis kljuc u dzepu i izadjes iz auta da recimo bacis nesto u kontejner, odmah se buni da je kljuc van dometa…