1. Home
  2. Vesti
  3. Kako Škoda beleži rast prihoda uz pad prodaje?
Kako Škoda beleži rast prihoda uz pad prodaje?
1

Kako Škoda beleži rast prihoda uz pad prodaje?

2.69K
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći su izgledi da su cene vozila značajno povećane a verovatno, manjim delom ima i do toga i da kupci srazmerno više pazare skuplje (krosover) modele iz ponude, mada bi u tom slučaju i poslovna dobit zabeležila sličan trend onom koji registruju prihodi. Moguće je i da češka marka ima snažne veze s vlastima ostalih zemalja, pa isporučuje ogroman broj primeraka državnim organima po basnoslovnim cenama, baš kao što je to slučaj u Srbiji. Bilo kako bilo, Škoda je izašla sa saopštenjem za javnost povodom ostvarenih rezultata za prvu polovinu fiskalne godine.

Češki proizvođač automobila je obelodanio da je u prvom polugodištu 2019. godine ostvario za 10,8% veće prihode. Prevedeno u apsolutne iznose, to znači da je Škoda prihodovala iznos od 10,154 milijardi evra. Poslovna dobit je nesrazmerno malo viša od prošlogodišnje, odnosno iznosi 824 miliona evra (+0,3%).

Interesantno je da je Škoda prodala manji broj vozila na globalnom nivou u odnosu na prva dva kvartala 2018. godine kada je isporučeno 652.700 vozila. Pošto je u ovogodišnjem polugođu otpremljeno 620.900 primeraka, jasno je da pad prodaje iznosi 4,9%, zaključuje se iz saopštenja za javnost kompanije Škoda.

Za takve rezultate su čelnici marke okrivili posrtanje tražnje na svetskom nivou, poteškoće u plasmanu na kineskom tržištu i još ponešto. Naime, u Kini je Škoda isporućila 125.900 vozila u prvom polugođu, što je za čak 23,9% manje nego u istom šestomesečju 2018. godine (165.500 isporuka). Samo u junu, Škoda je isporučila 23.900 vozila, što je spram 27.500 od prošle godine, pad od 13,1%.

Na indijskom tržišut, Škoda je isporučila za 1.200 vozila manje u ovom, spram prošlog polugodišta, a broj prodatih vozila je iznosio 7.200 odnosno 8.400. Na taj način, pad broja isporuka se zaustavio na 13,9%.

Česi su još u saopštenju naveli da su samo u junu isporučili 112.500 vozila, ponosnim vlasnicima širom sveta. Bernard Majer, izvšni direktor kompanije Škoda Auto, je izrazio svoje zadovoljstvo postignutim:

„Škoda može sa zadovoljstvom da se osvrne na prvo polugođe. Ostajemo u sedlu, a posebno me raduje snažan prodajni start kompaktnih modela Scala i Kamiq. Odlično su primljeni na svim meridijanima gde ih nudimo. Očekujem, ipak izvesne poteškoće u daljem poslovanju uzrokovane pre svega globalnim neizvesnostima. Opet s druge strane, kako smo nedavno prikazali unapređeni Superb kao i njegovu Scout verziju, jasno je da gajim optimizam.“

Kako je u Kini zabeležen oštriji pad prodaje Škode u odnosu na globalni, očito je da je na mnogim drugim došlo do boljitka u smislu obimu isporuka.  Na primer, u istočnoj Evropi (gde je klasifikovana i Srbija) Škoda je prosperirala za 8,3%, dok je na zapadnom delu kontinenta zabeležen skromniji rast (3,2%). Istovremeno, u Rusiji je uprkos sankcijama i brojnim teškoćama, isporučeno 9,6% više Škodinih (polu)proizvoda (da se našalimo malo).

AutoRepublika

(2688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sličan fenomen kao kod PSA ?