1. Home
  2. Vesti
  3. Audi SQ5 je „smeće“ – stav je jednog od šefova marke Alpina
Audi SQ5 je „smeće“ – stav je jednog od šefova marke Alpina
2

Audi SQ5 je „smeće“ – stav je jednog od šefova marke Alpina

2.51K
2
Podelite sa prijateljima:

Šef razvoja proizvoda u okviru marke Alpina, Tomas Kornu je baš domaćinski počastio rivalski performantni SUV iz Ingolštata, tokom posete Australiji pre nekoliko dana. Poseta je bila inicirana lokalnom premijerom modela Alpina B5 Touring, a održana je prethodne nedelje.

„SQ5 je u prethodnoj generaciji koristio TDI motor, u varijanti namenjenoj australijskom tržištu. Pokazao se odlično, kao takav, a slično je bilo i u Evropi. To je bio veliki uspeh Audija. Bio je to uspešan model gde god da se pojavio,“ zapazio je Kornu. „A onda su počeli da proizvode novi SQ5 koji je posedovao TFSI motor i on se ispostavio kao smeće.“

Nakon što je utihnuo smeh u sali u kojoj se odvijao razgovor s novinarima, Kornu je nastavio.

„Zaista, pa to nije dobar automobil. Čak se ni ne prodaje dobro, posebno ne u Australiji. Veoma je mali broj isporučenih primeraka. Pa, zato i vraćaju u Evropu i Australiju SQ5 TDI, gde će se pojaviti već sledeće godine.“

Neobično je da se u automobilskoj industriji o konkurentskim proizvodima i rivalskim kompanijama govori ovako iskreno, i čini se grubo, pa je zato ova izjava Kornua privukla dosta pažnje i čuđenja, mada je, po svemu sudeći, istina na njegovoj strani.

Australijski novinari navode da će dizel verzija performantnog SUV-a, SQ5 veoma brzo stići na njihovo tržište, ali da su ubeđeni da će Alpina sa svojim XD3 do nogu potući konkurenta iz Bavarske.

„Sa modelom XD3 smo startovali još od F25 generacije, a to je bio potpuni novitet za Alpinu, pa smo dobili i dosta novih mušterija. Mnogi su nam došli od onih koji su ranije vozili konkurentski Audi,“ objasnio je Kornu.

Tokom tog razgovora, predstavnici Alpine su naveli i neke zanimljive pojedinosti o performantnom XD3, koje i nisu tako poznate široj javnosti. Naime, nakon što budu proizvedeni u Južnoj Karolini, odnosno u fabrici u Spartanburgu, novi primerci BMW-a X3 se brodom transportuju u Nemačku, odnosno u pogone Alpine u grad Buchloe. Tek nakon modifikacija koje se tamo sprovode, vozila se isporučuju krajnjem kupcu.

Andreas Bofenzipen, izvšni rukovodilac u Alpini, i sin osnivača kompanije je otkrio da XD3 mora preći Atlantik jer pogoni u Spartanburgu nisu opremljeni određenom opremom koja bi omogućavala sve nužne modifikacije.

„Na primer, mi imamo opremu koja je neophodna da bi X3 mogao da ponese točkove od 22 inča, dok je maksimum koji se može instalirati na njega, u Južnoj Karolini za broj manji,“ pojasnio je Bofenzipen. „Onda imamo običaj da naručimo vozilo s zimskim gumama, a taj set točkova prodamo nakon što ugradimo naše pneumatike…“

AutoRepublika

(2514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Alpina i pusti dečački snovi…