1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Renegade – podizanje zadnjih točkova prilikom snažnog kočenja (VIDEO)
Jeep Renegade – podizanje zadnjih točkova prilikom snažnog kočenja (VIDEO)
2

Jeep Renegade – podizanje zadnjih točkova prilikom snažnog kočenja (VIDEO)

1.34K
2
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo objavili test Jeep Renegadea, gde se povela mala diskusija o navodnom podizanju zadnje osovine ovog modela prilikom snažnih kočenja. Naš Perica Rajković nije imalo bilo kakve probleme tog tipa. Međutim, istražili smo da li ovaj model zaista ima problem s kočenjem? Španska publikacija, km77.com, testirala je u različitim vremenskim periodima dva Jeep Renegadea. U oba slučaja došlo je do podizanja zadnje osovine tokom kočenja pri visokim brzinama.

Reč je o dva različita modela, gde je jedan testiran marta 2015. a drugi u septembru 2016. FCA je reagovao na rezultate testiranja rekavši da „se to nije desilo bilo kome drugom sem dotičnom mediju“.

Pablo David Gonzales iz km77.com je objasnio kakve je probleme imao s dva Renegadea, opremljena različitim motorima. Konkretno, radi se o podizanju zadnje osovine prilikom kočenja. U martu 2015. je testiran narandžasti Jeep Renegade 1.6 MultiJet 4×2 sa 120 ks. Nakon dostizanja 135 km/h, vozač je naglo zakočio. „Nos“ vozila je „potonuo“, što je sasvim normalna reakcija, međutim, poniranje se nastavilo do te mere da se nebo izgubilo iz vidokruga vozača.

„Imao sam osećaj da su zadnji točkovi u vazduhu, što me je iznenadilo, jer nisam osetio bilo kakav udarac kada su se vratili nazad“, rekao je Pablo Gonzales. Nakon što je informisao FIAT Spain grupu, šef komunikacija, Alfonso Ortin, pojasnio je da je „tim mehaničara locirao problem i da je on rešen“. Navodno se radilo o pretproizvodnom modelu koji nije bio predviđen za prodaju. Međutim, u naknadnom razgovoru, on je rekao da narandžasti Renegade nije bio pretproizvodni već regularan model s početka proizvodnje. Navodno je primio udarac koji je oštetio creva hidrauličnog kola kočnog sistema, zbog čega ABS, koji je takođe označen kao defektan, nije na odgovarajući način distribuirao silu između dve osovine. On je takođe rekao da „su popravili creva i zamenili razvodnu tablu“. Nakon ponovnog testiranja istog modela, sada popravljenog, nije došlo do podizanja zadnjih točkova, tako da se „slučaj smatrao izolovanim, te da je greška ispravljena“.

U septembru 2016., Pablo Gonzales je ponovo testirao Renegade, ovoga puta u 2.0 MultiJet verziji sa 140 ks, devetostepenim automatskim menjačem i pogonom na sve točkove (zeleni automobil). U novom testu, prokomentarisao je: „Ponovo su se podigli zadnji točkovi tokom snažnog kočenja, u ovom slučaju već pri 100 km/h. Napravio sam nekoliko pokušaja kočenja i uspeo da podignem zadnje točkove u prva dva navrata. U trećem pokušaju, osetio sam da je kočna sila značajno opala, tako da je bilo nemoguće podići zadnji deo. Sutradan, uradio sam isto pri brzini od 140 km/h, ali nisu se odvojili od asfalta. Ipak, prilikom svakog pokušaja, prednji deo je izrazito ponirao, a zadnji deo postajao značajno lakši.“

FIAT Spain grupa je insistirala na tome da se problem s kočenjem i podizanjem zadnje osovine nikada nije desio tokom njihovih testiranja pri brzini od 120 km/h. Takođe, navedeno je da je neophodno analizirati uslove u kojima je testiranje obavljeno, kao i proveriti tip asfalta, da bi se uvidelo zašto je došlo do podizanja točkova, jer takav slučaj nikada nije oficijelno zabeležen.

Narandžasti Renegade je prodat 2016. a autor bloga o ovom slučaju je kontaktirao vlasnika i rekao mu da je reč o vozilu iz oficijelnog salona u Valensiji s nekih 21.000 kilmetara na satu. Kupcu je u salonu rečeno da je vozilo u perfektnom stanju, da nema grešaka niti kvarova. Kupovina je obavljena brzo, a novopečeni vlasnik je trgovcu dostavio svoj Jeep Grand Cherokee koji je prešao 300.000 kilometara, uz doplatu nešto manju od 19.000 evra.

To nije kraj priče jer je narandžasti Jeep ostao bez kočne tečnosti tri nedelje kasnije. Vlasnik je dosuo tečnost u servisu, a tokom tih dana, uvideo je da se nivo smanjuje, tako da je pratio da li negde dolazi do curenja. Ponovo je odvezao automobil u servis, primetivši u međuvremenu da prilikom naglih kočenja s ispravljenim točkovima, njegov Renegade ima tendenciju da gubi stabilnost.

Šta se desilo nakon toga, nije nam poznato.

AutoRepublika

(1343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Loš raspored mase napred/nazad, visoko težište, suviše abrazivna podloga i veliko trenje na prednjim točkovima? Nisu ovde ništa krive zadnje kočnice.

Rade

Neka stave doboše sa Dustera pozadi i rešen problem.