1. Home
  2. Testovi
  3. Jeep Renegade – Naturalizovani Amer
Jeep Renegade – Naturalizovani Amer

Jeep Renegade – Naturalizovani Amer

13.25K
37
Podelite sa prijateljima:

Iako s većinskim italijanskim genima, Renegade nije zaboravio svoje poreklo. No sredina i okolnosti dovele su do izvesnih mutacija, pa je tako ovaj najmanji Jeep nedavno usvojio mali trocilindarski 1.0 T.

Prvi Jeep, razvijen za potrebe američke armije 1940. godine, postao je vrlo brzo sinonim za sva robusna putnička vozila s integralnim pogonom. Nekada bilo sada se pripoveda, jer otkako je u vlasništvu grupacije Fiat/Chrysler, hteo ne hteo, morao je značajno izmeniti filozofiju. I ukoliko pojedini modeli, kao što su Wrangler i eventualno Grand Cherokee, i dalje poseduju sve atribute ozbiljnih 4×4, ostatak game morao se adaptirati novim modnim trendovima, posebno na evropskom tržištu.

Po meri Evropljana

Nakon finansijskog neuspeha modela Compass i Patriot, Jeep je finalno odlučio da u saradnji s Fiatom razvije potpuno novi model, zasnovan na istoj platformi kao i 500X. Zamišljeno učinjeno, 73 godine nakon Willysa, svetlost dana ugledao je kompaktni krosover Renegade („odmetnik“ u prevodu). Pomalo delikatan potez, koji je rizikovao da razočara pristalice brenada sa druge strane velike „bare“, no u Evropi, Renegade je dočekan s ogromnim simpatijama. Uostalom, već na prvi pogled jasno je da se radi o jednom Jeepu, kako zahvaljujući prepoznatljivoj prednjoj masci sa sedam vertikalnih „bubrega“ i velikim prorezima za točkove, tako i opštim formama, koje kao da su krojene sekirom.

Sav četvrtast, visok (1,67 metara), s masivnim crnim zaštitnim elementima na donjem delu karoserije i lukovima točkova, pa još i uzdignut od tla dvadesetak santimetara, označio je povratak korenima, ujedno se distanciravši od konkurencije. Ovakav „look“ mogao bi da nametne večitu dabatu u stilu: čemu služi jedan toliko tipičan terenski stil u gradskoj upotrebi?

No u slučaju Jeepa ovo mu se prećutno odobrava, opet zbog dugogodišnje tradicije i autentičnosti, mada je sigurno da je osnovni cilj bio privući poglede. A da ih Renegade privlači kao magnet, tu nema dileme, čak i detaljima kao što su prednja i zadnja svetla. „X“ forma zadnjih podseća tako na oznaku na kanisteru za gorivo, kao kod nekadašnjeg Willysa. Sve u svemu retko originalan dizajn, u segmentu gde svi teže oblinama.

Sa dužinom od 4,24 metra, naš Renegade ulazi tako u istu kategoriju kao i jedan Renault Captur, Peugeot 2008, Nissan Juke, Mazda CX-3, Hyundai Kona, Opel Mokka i Crossland X, Mini Countryman, Fiat 500X… Uzevši u obzir da ima već bezmalo pet godina od kako je na sceni, njegov uspeh više se ne dovodi u pitanje, zbog čega je nedavno pretrpeo tek laki „lifting“. A da je laki, jeste, da bi se uočile razlike mora se biti odličan poznavalac brenda. Posve razumljivo, jer iskreno rečeno, teško je izmeniti fizionomiju ovako personalizovanog vozila.

Spomenimo samo lagano redizajnirane odbojnike, suptilno doteranu masku hladnjaka, bele pokazivače pravca na prednjim „krilima“ (ranije su bili žuti) i atraktivne LED farove za najskuplje verzije. S druge strane, iskorišćena je prilika da se ozbiljno modernizuje oprema, kao i da se izbace pojedini „prljavi“ agregati, te uvedu novi, kao što je ovde predstavljeni trocilindarski 1.0 GSE T3 od 120 ks.

Mali ali ozbiljan

„C’est tres serieux“ (ovo je veoma ozbiljno), rekoh sam sebi čim sam otvorio vrata ovog „džipčića“. Iako sam bio u prilici družiti se više puta s njim, priznajem da sam ponovo pozitivno iznenađen kvalitetom upotrebljenih materijala, izuzmemo li nekoliko plastičnih hromiranih detalja, koji me podsećaju na stereo kasetofone iz 80-tih godina (okvir od zvučnika i obodi instrumenata).

Armaturna tabla pre i posle restilizacije

OK boys, nije sve kič, ima i veoma originalnih, kao što je mali izgravirani Willys na „šoferšajbni“, koji se penje uz desni A stub. Za pohvalu je i mekana plastika na gornjem delu armature, no čak i tvrda, mat crne boje, ne deluje jeftino. Završna obrada znatno je bliža evropskim nego li američkim standardima, računajući i ergonomiju.  Zaista je besprekorna, izuzmemo li komade klima uređaja, smeštene previše nisko.

Treba ipak reći da je znatno više tipa 4×4 nego kod konkurenata, što znači da je pozicija za upravljačem uzdignuta, a noge savijene u kolenima. S druge strane, prostora za odlaganje sitnica bi moglo biti više, u police na vratima staje tek 1-2 omanje flaše od 0,5 litara, ili jedna veća uspravno. Kod bivšeg sam otkrio još jedan poveći boks ispod suvozačevog sedišta, ne i kod restilizovane verzije.

A kod smo kod sedišta, recimo da su dobrih dimenzija i udobna, u našem slučaju presvučena kvalitetnom kožom. Rekao bih da su ostala neizmenjena, po ugledu na instrumente. Ovi su potpuno analogni, klasične koncepcije, s preglednim numeričkim ekranom između, s tim da bi mogli biti za broj veći. Identičan je i upravljač, tim bolje, debljina obruča i prečnik su idealnih dimenzija.

Ručica menjača pre i posle restilizacije

Pre restilizacije centralni ekran imao je u principu 5 inča (u zavisnosti od tržišta i verzije 7 inča), sada ide i do 8,4 inča. Mogao je biti postavljen malo više, što se odnosi i na izmenjene komande klima uređaja. Više nisu kružnog oblika, u stilu točkića, sada su to obični tasteri s kojima se temperatura podiže ili spušta. No restilizacija je pre svega omogućila da Renegade obnovi i modernizuje opremu, kao što je recimo „inteligentni“ regulator brzine, koji održava željenu distancu s vozilom ispred.

U gradskoj vožnji vozač od sada može da računa i na automatsko urgentno kočenje, kao i zvučni signal za mrtav ugao (preglasan je i nervira), plus detekciju za prepreke prilikom vožnje unazad. Kako i priliči savremenon vozilu, uvedene su i aplikacije Apple Car Play i Android Auto.

Krupna američka beba

Iako je Renegade u principu mali gradski SUV, trenutno je jedan od najvećih, da ne kažem najviših u segmentu. Uz takve forme, jasno je da prostora za glave ima u izobilju, manje za kolena i ramena. Mislim naravno na zadnju klupu, jer na prednjim sedištima stiče se utisak da smo u daleko većem vozilu. Nažalost, mala površina vetrobranskog stakla i A stubovi debeli kao noga, smanju vidljivost, posebno u gradskoj vožnji. Ni veliki prečnik okretanja ne olakšava stvar, Renegade manevriše kao brod!

Prostor na zadnjim sedištima pre i posle restilizacije

Ukoliko ste očekivali da će se spoljašnje dimenzije pozitivno odraziti na ukupni prostor, samo ste delimično u pravu. Bez obzira što je duži za 10-15 centimetara od mnogih konkurenata, prostor za putnike pozadi je prosečan. Rekao bih da je predviđen za 4+1 osobu, dakle peta samo za nuždu i na kraće staze. Najgore je prošao prtljažnik s maksimalnih 350 dm3, iako naoko ne izgeda tako mali… Veoma je dubok, pod uslovom da se odreknete rezervnog točka (256 dm3 s točkom istih dimenzija, odnosno 297 dm3 sa redukovanim). S druge strane, obaranjem naslona dobija se „lepih“ 1.300 dm3.

Made in Fiat

Na polju motorizacije nema nikakve dileme, svi motori su poreklom iz Fiata. Uostalom, 500X i Renegade izlaze iz iste fabrike, što je za Jeep pravi kuriozitet. Prvi je model koji se isključivo proizvedi izvan USA. Oba dakle dele zajedničku platformu „Small wide 4WD“, agregate i integralni pogon, koji je u slučaju Renegadea nešto sofisticiraniji.

Slika 1 – Renegade 2.0 MultiJet/140 4×4 Active Drive, slika 2 testirani model

Izbor pogonskih jedinica je bogat, iz prostog razloga što je zamišljen kao globalni automobil, koji će se prodavati u stotinak zemalja sveta. Razlika je što se osnovna ponuda više nije bazirana na benzinskom 1.6/110 (menjač s pet brzina), već se bazira na trocilindarskom 1.0 T. Izbačen je i benzinski 1.4 Turbo od 140 i 170 ks, na čije je mesto došao novi četvorocilindarski 1.3 GSE Turbo T4, od 150 i 180 ks. Poslednji je u 4×4 verziji, jedino nisam uspeo da saznam da li se eventualno može dobiti i sa samo prednjim pogonom?

Iako osveženi, dizeli nisu izmenjeni, 1.6 Multijet i dalje razvija 120 ks (šestostepeni ručni menjač), dok snažniji dvolitarski postoji u verziji od 140 i 170 ks. Uparen je sa šestostepenim ručnim menjačem ili, pazite sada, devetostepenim automatskim. U zavisnosti od snage, pogon je na prednje točkove, integralni, ili integralni s kratkim prenosima. Ovaj poslednji rezervisan je za verziju Trailhawk, koji ujedno poseduje dopunski režim „Rock“. Ne, ne radi se o Hi-Fi sistemu za slušanje rock muzike, već specifičnom podešavanju ogibljenja za stenovite terene.

E da, Renegade je retko polivalentan mini SUV, sposoban da se upusti u prave avanture. Ovu verziju sam imao priliku nakratko provozati pre par godina, podsećanja radi ima klirens od 22 centimetra (+ 2 centimetra u poređenju s ostalim, odnosno čak 4 centimetra za najslabije verzije) i Good Year pneumatike M+S, plus elektronsku blokadu diferencijala, s još četiri režima funkcionisanja; Auto, Snow, Sand i Mud.

Tu nije kraj nabrajanju njegovih off-road kapaciteta, jer Jeep ne bi bio to što jeste kada ne bi posedovao i amortizere s velikim hodom. Napred od 17 centimetara, a pozadi čitav 21 centimetar! Šasija je naravno pojačana, kako bi pružila neophodnu krutost u ekstremnim uslovima eksploatacije, dok kratki prepusti napred i pozadi omogućuju napadni ugao od 31°, i savlađivanje uspona od 55°. Potpuno suprotno njemu, testirani 1.0 T, samo imenom pripada familiji terenaca. Verujem da bi se u grobu prevrnuli osnivači Jeepa kada bi znali da njihovo čedo danas pokreće motor ovako „smešne“ zapremine, no vremena su se promenila…

Striktni minimum

Po startovanju, ovaj mali, ali moderni blok od aluminijuma, potpomognut turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva, ne može sakriti svoje poreklo. Sva sreća, kabina je odlično izolovana, tako da se u vožnji više čuju šumovi od strujanja vazduha i buka od kotrljanja točkova. Tu se negde i završavaju kvaliteti vezani za njega, jer uprkos 190 Nm i 120 ks, težina od nekih 1.400 kilograma, uzima svoj danak. Motor je prosto „ugušen“ (posebno kada je u vozilu više osoba). Da bi se ostvarile koliko-toliko prihvatljive perfomanse mora se „navlačiti“ u obrtaje, što se odmah manifestuje natprosečno visokom potrošnjom. Ni predugi prenosni odnosi ne olakšavaju mu posao, zbog čega se neprestano mora „igrati“ pomalo „gumenom“ ručicom menjača.

No živce sam najviše iskidao prilikom polaska, odziv na gas s lakim zakašnjenjem, komplikuje brzo startovanje. Naime, često mora da se „napumpa“, odnosno podigne na barem 2.000 obrtaja, uz obilatu upotrebu kvačila. Jednom kada se savladana tehnika polaska, sledeći cilj je spustiti gradsku potrošnju ispod 15 litara. Izvodljivo, ali zaista treba imati „pero lako“ stopalo na gasu i sreću da se uhvati „zeleni talas“. U tom slučaju računajte na nekih 11-12 litara, manje od toga je misaona imenica!

Na otvorenom putu motor je znatno ekonomičniji (bez sportskih ambicija zadovoljava se sa 7-7,5 litara), osim toga, do izražaja dolazi veoma dobro ponašanje na putu. Iako možda i nije najagilniji u klasi, Renegade je primerno udoban, uz malo podupravljanja prilikom temperamentne vožnje. Kako se jedno vreme kroz medije provlačila priča o odizanju zadnjih točkova pri jakom kočenju, nalazim za shodno da istaknem kako tako nešto nisam zabeležio

Naše druženje s njim završili smo vikendom u Normandiji, nakon nekih 500 kilometara auto-puta (u oba smera). Bez imalo sumnje, Renegade 1.0 T nije najtalentovaniji SUV za duži put, no ipak je sposoban održavati dobru „krstareću“ brzinu od 140-150 km/h. Želim da kažem da u ovakvim okolnostima nije preterano hendikepiran relativno malom snagom agregata, no zauzvrat „popije“ 8,5 litara na 100 km. Ukoliko bi trebalo izvesti neki zaključak, moj savet vam je da posegnete za snažnijim 1.3 T ili dizelom blokom. Voženi možete pokloniti recimo ćerki, koja ionako nema pojma šta su to cilindri i čemu služe, važno je da ima jedan fensi „džipćić“! Tako ćete i mirnije spavati, osim što je siguran u svakom pogledu, Renegade 1.0 T ubija želju sa „jurcanjem“, jer kada se baci pogled na putni računar, gde stoji prosečna potrošnja od dobrih 9 litara, dva puta će razmisliti hoće li njime „zapucati“ na more, ili će uzeti avion. S druge strane, treba pohvaliti početnu cena od 17.070 evra, no želite li ga kao na fotografijama (završni nivo Limited), plus nekoliko atraktivnih opcija kao što su veliki panoramski krov s električnom komadom, kožna sedišta, ekran od 8,4 inča, Hi-Fi sistem Beats…, koštaće će vas brat-bratu oko 25.000 evra.

Može i bolje

Za one koji od jednog Jeepa očekuju više, mnogo više, preneću vam zapažanja od pre par godina, u vezi s Renegadeom 2.0 MultiJet/140 4×4 Active Drive (narandžasti na fotografijama), na kome je Fiat, upravo kao i na snažnijem od 170 ks, značajno poradio, u cilju da ga učini što čistijim. Radi se o kompletno automatizovanom integralnom pogonu, koji, u normalnim uslovima vožnje, kada je omogućen siguran kontakt točkova s podlogom, u potpunosti isključuje kardansku osovinu i pogon na zadnje točkove, kako bi se umanjila potrošnja goriva. U trenutku kada računar detektuje proklizavanje prednjih točkova, automatski prebacuje i do 100 % obrtnog momenta na onaj koji ima bolji kontakt sa podlogom.

Pored redukcije, ovaj Renegade poseduje i elektronski sistem za kontrolu brzine prilikom silaska niz strme padine, kao i sve navedene režime vožnje, s izuzetkom „Rock“. Iskreno govoreći, osim blatnjavih zemljanih puteva, nisam se upustio u proveravanje off-road kapaciteta, iz prostog razloga što je bio obuven u letnje Michelin pneumatike. Tim bolje po ponašanje na asfaltu, gde se pokazao isto toliko talentovan kao i izvan njega.

Uprkos spomenutim amortizerima s velikim hodom, veoma malo se naginje i ljulja prilikom temperamentne vožnje u krivinama, bez da je udobnost narušena. Slično je i sa bukom i vibracijama koje oslobađa 2.0 MultiJet, iako nije diskretan, posebno dok je hladan, a njegovih 350 Nm po meri su 1.550 kilograma teškom vozilu.

Vožen je znači slabiji agregat od 140 ks, i iako je zbog cene interesantniji kada je u sprezi sa ručnim menjačem, testiranja radi tražio sam i dobio automatski. Devet stepena prenosa, reći ćete, nije li malo mnogo? Iskreno, odgovor je potvrdan, i sa dva manje posao bi bio dobro odrađen. Posebno jer su ovi podešeni na udobnost, odnosno ekonomičnost, te se Renegarde vrlo brzo, već pri brzini od 90-100 km/h, nađe u poslednjem. Ovo je pre svega dobrodošlo u vožnji na auto-putu, gde se pri brzini od 150 km/h motor „vrti“ na jedva 2.300 o/min.

Prelazi su zaista nežni, neprimetni, ali ne toliko brzi koliko smo očekivali. Primera radi, kada se sa 90 km/h želi naglo ubrzati, mora da „prešaltuje“ i u do 2-3 stepena niži stepen, na šta se izgubi dragoceno vreme. Prilikom delikatnih preticanja, ili u planinskim uslovima, nalazim da je bolje latiti se ručice i brzine menjati ručno. Angažovani prenos ostaje „zaključan“, elektronika nema uticaja na odluku vozača.

Potrošnja i cene

Same perfomanse su prosečne (10,2 sekunde do 100 km/h i maksimalna brzina od 182 km/h), no ukoliko želite za nijansu bolje, uzmite ga s ručnim menjačem, tako ćete ujedno uštedeti par hiljada evra. No bez obzira na broj stepena prenosa, ni ovde ne računajte na preterano ekonomičnu vožnju. Naš Renegade ni u najpovoljnijim okolnostima ne može ispod 6 litara, odnosno oko 7 litara na auto-putu. Po gradu računajte na 9-9,5 litara, tako da se prosečna potrošnja stabilizovala na 7,3 litra.

Njegova početna cena u Srbiji iznosi 24.070 evra, za završni nivo Longitude 4WD. Ukoliko vam integralni pogon nije imperativ a prelazite mnogo kilometara, najeftiniji 1.6 JTD/120 dostupan je za manje od 20.000 evra, dok za najskuplju verziju 2.0 JTD/170 4WD Trailhawk, treba 32.470 evra. Mnogo, čak i za jednu pravu legendu, sa zavidnim terenskim kapacitetima.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Jeep Renegade 1.0 GSE Turbo T3/120 Limited

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.236 x 1.805 x 1.667 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Zapremina prtljažnika: 351 – 1.297  dm3
Masa praznog vozila: 1.395 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 120 ks pri 5.750 o/min
Maks. obrtni moment: 190 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/MacPherson
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,2 s
Maks. brzina: 185 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 48 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,1/9,1 l/100 km
Emisija CO2: 135 g/km

Cena

Testiranog modela u Srbiji od 17.070 evra

Dobre strane:

Originalan i prepoznatljiv stil, opšti kvalitet, udobnost, diskretan agregat, početna cena

Loše strane:

Potrošnja, odnos snaga/masa, odziv na gas u nižim obrtajima, slaba vidljivost, zapremina prtljažnika
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 5,75
Potrošnja: 5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,47

(13245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Renegade mi je bio u uzem izboru pre nego sto sam kupio C-HR. Jako mi se dopalo kako je iskoristen prostor (velika prednost nad C-HR), solidno se ponasa na putu, enterijer je ok, ALI … Probao sam nekoliko polovnjaka starih 1-2 godine, sa 1,4 turbo i 2,4 atmosfercem … SVAKOM od njih je curilo ulje na manje od 30.000 milja na satu. Jeepova pouzdanost je uvek bila ispod proseka, ali im je pouzdanost bas otisla u 3 lepe od kada ih je Fiat preuzeo (posebno sa 9 brzina automatikom).

Rajko

Fiat pravi taj automatski menjač?

Yankee

Svabe (ZF Friedrichshafen)

Zoca

Chrysler je ipak bio kvalitetniji od Fiata,pre ujedinjenja.Igrom slucaja sam imao par godina staro vozilo i jedne i druge grupacije u jednoj godini.300M 2.7 I Alfa 166 V6 2.5.Kola izasla iste godine,iste klase ali je utisak solidnosti bio na strani prvog.Cak nesto ako se dobro secam i povoljniji sa cenom.

moron

Koja „berba“ je bio taj 300M? Moj („decenijski“) kolega sa posla je veoma dugo imao Sebringa, 2003. Meni ono (iskreno) nije odisalo kvalitetom. Bar na bazi njegovih priča šta mu je majstor sve „radio“. A nema šta nije. Zezao sam ga kasnije da je majstor ( čuveni „Dule Žabac“ ) obukao crninu onog dana kada je on likvidirao tog sebringa 🙂

Yankee

Ja sam imao Dodge Intrepid koji je mehanicki isti auto, ali je bio 3,5 motor. Fantastican auto. Prodao sam ga sa 110.000 milja na satu bez vecih ulaganja.

Zoca

2002.dobro se secam i posle skoro petnaest god.uvoz Italija,bio je izuzetno ocuvan.Ako se ne varam jos su mogli da se uvoze polovnjaci iz USA ali nije bio „Amerikanac“.Kod polovnog vozila sve je diskutabilno i igra na srecu.

moron

Auuu … Pa, izgleda da čak i lada niva sa uključenom redukcijom troši manje od ovog Jeep-a 1,0 T :)))
Crni Perice Rajkoviću … Što bi rekao jedan moj dobar drug: „Nahvali ga kao majka ludu kćerku!“:)))
Dobar te(k)st. Baš junački odradjen. Sa pažnjom na detalje.
A džipić je ovaj meni savršen. Jedan iz edicije „Ejjj, pusti snovi“.

Brankojestrovic

Vozim jeep renegade 2.o d 2 godine.uzeo sam ga sa 55.ooo km i presao 40.000 km.
Promjenio sam dva prednja stabilizatora i jedan grijač. Potrošnja na otvorenom 5 l.
I to kada sam naucio da ga vozim.Uzbrdo nikako ispod 2000 obrtaja. Malo je bucniji hladan. Najviše mi smeta izbočeno dugme za ventilaciju,udara u koljeno. Sve ostalo je u redu.

lokal

Neki autori pohvalise novi motor, kao elastican a rastrosan kao i ostali trocilindrasi tj. da potrosnja zavisi od nacina voznje. U ovakvoj, nabrojanoj, konkurenciji bio bih zahvalan Perici ako bi mogao dati, prema svojim utiscima u voznji, izbor tri vozila iz ove klase koja su mu se najvise dopala, kao sto bi rekli best buy. Kao i moron, imam iste pute snove…

Peki

Potrosnja gotovo uvek zavisi od nacina voznje, posebno u gradskim uslovima, odnosno na regionalnim putevima, gde zbog znaznih ubrzanja i zadrzavanjima u visokim obrtajima, agregat moze potrositi 50 % vise goriva. Trocilindarski agregati su posebno osetljivi, ili ako hoces svi benzinski motori. Na auto putu nema previse mudrosti, cesto vozim sa regulatorom brzine, jer se uzasavam guzvi. Kad god mogu gledam da krenem na put kada su ove prosle, sa Renegade sam recimo otisao do Normandije radnim danom, i vratio se kasno uvece. Na zapadu se zna kada pocinju velike letnje migrcije, odnosno u kom periodu i kojim danima i… Pročitaj više »

moron

Ono što mene brine, jeste deo tvog opisa sa „problemom“ pri kretanju. Kada automobil tek kreće, motor „ima knedlu“ u grlu do oko 2.000 rpm? To zna biti veoma neprijatno, posebno ako ste opterećeni i/ili ako je u pitanju uzbrdica.
Sličan problem pri kretanju ima fobija TSI 95, ali, kod nje, osim u motoru, deo uzroka leži i u predugom prvom stepenu prenosa.

Peki

Da, u pravu si moron, ovo komplikuje svakodnevnicu. Mom prijatelju, koji mi je pomogao u realizaciji fotografija, stalno se gasio, jednostavno nemoguce je krenuti sa malo gasa i popustiti kvacilo. Ovde nije problem u predugom prvom prenosu, vec odgovoru na gas. Kada pritisnes papucicu prode malo vremena pre nego li motor odgovori, i ukoliko se u meduvremenu popusti kvacilo, logicno je da odmah „kalira“. Sva sreca, zahvaljujuci Stop&Start sistemu, dovoljno je ponovo pritisnuti papucicu kvacila kako bi se startovao. Zakljucak, tesko je brzo startovati, moraju se poduci obrtaji motora i naterati kvacilo da proklizava. Razmisljao sam da li da ovo… Pročitaj više »

moron

Moram da priznam da me za taj 1,0 T dosta „onespokojava“ ta primedba na „nedostatak daha“ pri kretanju pod normalninm gasom i to „zakasnelo primanje gasa“. To zna baš da ti teško „ogadi kola“. Npr. moj je osećaj da i yaris 1,5, ako je „na leru“, pri kretanju „prima gas sa zadrškom“. U početnom periodu je imao česta gašenja pri kretanju zbog naglog „gubitka daha“ (i ludeo sam načisto, jer sam se pitao da li je moguće da posle 30 godina ne znam ni da krenem), ali se vremenom to „samopopravilo“. Sada i dalje pri kretanju prima gas sa zadrškom… Pročitaj više »

don

to sam imao na turanu, ali bio je dizel…no ni da mrdne a gasio se samo tako, ne samo meni, neg svima koji su ga vozili..

lokal

Peki, samo ne zaboravi …

don

Dje ces na more i kad, crni Rajkovicu :)? Vidim jug Spanije i ja bih tamo mogao, no nemam ideju gdje da idem…da se tamo nadjemo, najedemo, napijemo i iskupamo ko ljudi 😉

Peki

Boze zdravlja 03 avgusta ujutru, pravac Marbela. Zapravo ima jedno lepo „belo selo“, na 7-8 km odatle, u brdima, zove se Ojen. Kriza nekretnina, cene pale na 1.000 evra m2, pa neki francuski prijatelji iskoristili priliku i kupili kucu, tako sada cesto „skoknemo“ do dole… Skupi se drustvo, bude nas sa „decom“ 10-15 dusa. Ostajemo jedno tri sedmice, racunajuci i par dana u Portugalu i Francuskoj Naci se mozemo, napit isto tako (jeftinije nego li u NS), ali se iskupati necemo. Voda ladna ko’ led, blizu je Gibraltar, pa cesto produ hladne struje sa Atlantika. Zajebano, napolju 35-40, a more… Pročitaj više »

Don

Drage volje, ali ja se tad vracam kuci…,sjecam se tog testa, nisam mogao sjetiti ima mjesta. Btw, imas na antalyahome, jako lijepe nekretnine, novogradnja, od 28000eura za 50tak m2 pa navise, al idslje ne znam gdje da idem,a ne da mi se dugo da letim kad idem na „par“ dana svega..

Peki

@Loka nisam te zaboravio, vec dva dana razmisljam sta da ti odgovorim, iskreno receno ne znam… Taj segmen mini SUV je privlacan ali nezahvalan. Tesko je u jednom tako malom vozilu spojiti nekave off road kapacitete, unutrasnji prostor, prakticnost i prihvatljivu cenu. Sve je stvar kompromisa i ukusa, ovde pretsavljeni Renegade evidentno nije pravi Jeep, vec samo prekrtsteni Fiat, iz tog ugla gledano 500X je u istom rangu. Na pamet mi odmah pade Opel Mokka, no ona je na kraju karijere, dok je Crosslend X, kao i aktuelni Peugeot 2008, samo uzdignuti mini karavan. Renalult Captur, Nissan Juke i Mazda… Pročitaj više »

moron

Diplomatski … Saglasno tradiciji 🙂

lokal

Hvala Peki 🙂 Mislio sam da ces pomenuti c3 air cross ili cactus sa posebnim osvrtom na motor od 82 KS…sada su im neke akcije u toku tako da informacija nikada dovoljno..nadam se da ce i vas redakcijski kolega moron imati svoj komentar..volio bih.. veliki pozdrav za obojicu

Peki

U pravu si, zaboravio sam na C3 Aircross, kao jedan od najsvezijih izdanaka… Licno, nalazim da uopste nije los, vozio sam ga vise puta i sa razlicitim agregatima, cak sam ga stavio kao alternativu kada sam pre par nedelja trazio od Citroena vozilo na „super test“ (mesec dana, bez ogranicene kilometraze, sa kojim idem do Andaluzije). Dobio sam „nazalost“ C5 Aircoross 2.0 BlueHDi/180 EAT8….
Elem, na motor od 82 KS zbaoravi, naprotuiv 1.2 PureTech od 110 je sasvim OK, ili novi dizel 1.5 BlueHDi.

Mad Max

Ovaj američki auto sa francuskim imenom, a italijanskim delovima (RENEgarde), ne bi pogledao, ni pod razno. Rekao bi da je ovo u principu teška amerikaner sklopocija, sa veoma diskutabilnim kvalitetom mehanike, posebno postroja. Zašto ljudi žele američki auto? Ili bolje reći poluameričko vozilo, džip sa sa 1.0T motorom? Ako bi se ovakav motor našao u Sanderu, bio bi ravan podsmehu…. Ako bi realno sagledali, ovo bi bio „neki“ konkurent“ Dusteru, a da je pri tome skuplji bar 50%. Znate li koliko košta održavanje ovakve sklopocije u Srbiji? Moja iskustva sa sličnom sklopocijom „Kompas“, koji je bio neki surogat ssa VW… Pročitaj više »

moron

Moraš ti da mi ogadiš moj „dečački san“ 🙂
Neka, nema veze, treba nekada čuti i glas trezvenosti. A i imao je jedan moj kolega davno Compas. Uh, brate mili …

Rajko

I ja sam čuo da je odrzavanje za Renegade užasno skupo. Jeep je to.

Rajko

Rekao bih da Karoq 1,0 TSI ima bolje perfomanse. Svaku po malo.

Mad Max

Karo***nja 1,0 TSI ide bolje u rikverc od Renea.

Dikh tu kava

https://autorepublika.com/2018/07/02/25-modela-automobila-za-izbegavanje/

Mesto šesto sija kao zlato.. Ovo mu dođe kao antireklama. Sa takvim prtljažnikom bolje da kupim Swift, a za ostatak kuću na Dunavu. Zapravo, sa oblikom kutije za cipele i istim takvim otporom vazduha/tišinom na autoputu, velikim klirensom, impozantnom potrošnjom, još impozantnijim prtljažnikom i najimpozantnijom pouzdanošću, ovo vozilo je definicija gradskog vozila i antidefinicija vozila za duži put. Bar znam(o) koja mu je namena..

moron

Čudno da ga na listi nisam ni primetio 🙂

Dikh tu kava

Renegade je „Amerikanac“, i ovaj je „Amerikanac“, vremena se (u nekom smislu) baš menjaju..

https://youtu.be/QVnXy9LRcoU

moron

Ovaj sa tvog linka mi pozadi potencijalno deluje deficitaran sa prostorom

Dikh tu kava

Pogledaj klip do kraja, sa akcentom na zadnju klupu. Mada, uvek može i u prtljažnik.. A osnovano sumnjam i da bi zvuk mogao biti za nijansu „drugačiji“ nego kod JEEP-a.. Zapravo, sumnjam i da Renegade sa ovim motorom uopšte ide u USA. Tako je to „Manitu“ opredelio. Oni, „zatucani“ u USA voze grdosije od 3500+ kubika sa zvukom motora da ti se smrznu limfne žlezde, sa cenom goriva nekoliko puta nižom nego kod nas, mi u Evropi, „ekološki visoko sofisticirani“, đuskamo ove kosačice sa 2-3 cilindra „up to 1l“ jer smo neviđeno prosvećeniji. Oni (verovatno) umiru od smeha kad im… Pročitaj više »

Mad Max

Evo da dopunim moju besedu iz „Majstorske radionice“. Danas je došao Rene sa obe „pukle“ prednje opruge. Auto prešao svega 26 000km…. Žalosno, a terenac koji uz to i nije video „terena“, a izgleda spolja kao nov…. A i ne sumnjam da će se ispostaviti i još koji kvar podvozja, jer je uobičajeno.
Kako Moron navodi, nazad ima prostora za glavu u plafonu, baššš ali….. Ali sedi se pozadi kao na školskim stolicama, sedalni deo kratak. Za moj lumbago, zlo, kao i za kolena. Štof pravi fijatovski onaj sintetik krupni i neudobni. Napred nisam ni sedao, prošla me volja.

moron

Jbt, a ja mislio da vozim „đubar“ … Kad ono, ima i đubar veći od moga đubra 🙂

Milan

Evo par info posle godinu dana voznje 1.0T… Presao sam oko 15k i sada radio prvi servis Generalno sam zadovoljan i sa potrosnjom, a pre svega sa konforom i preglednoscu… Tacno je da nije najbrzi na semoforu, ali je dovoljno brz na putu kada zatreba. Potrosnja je bas onakva kako vozis auto Najmanja ostvarena potrosnja je bila po lokalnim putevima 5.1l, dok najveca po gradu na +40° sa klimom, semaforima i uzbrdicama 12.4l U sustini na otvorenom putu trosi od 6l do 7l bez ustezanja, na auto putu do 150km od 7.5 do 8.5l, a po gradu od 9l do… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Dragi Milane, hvala za korisne utiske, vrh. Da se našalim i iznesem jednu zanimljivu činjenicu. Jeep Renegade 1.0T troši za 10% manje od BMW M340i xDrive karavan, i samo 5% od BMW X5 s dvolitarskim dizelom 🙂 s tim da krosover ne možeš da nateraš da potroši 12+ litara nikako

Izmenjeno 2 godine pre od strane Zvezdan Božinović