1. Home
  2. Vesti
  3. Citroenova suptilna elektrifikacija
Citroenova suptilna elektrifikacija
0

Citroenova suptilna elektrifikacija

231
0
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka polako, gotovo neopaženo, ide ka potpuno elektrifikovanoj gami.

Još u vreme dok je postojala PSA grupacija, rukovodstvo te kompanije dalo je prostor brendovima unutar grupe da samostalno odrede tempo i način elektrifikacije.

U Citroenu su odabrali nešto drugačiji put od ostatka konkurencije. C5 Aircross se već neko vreme nudi i kao plug-in hibrid, a takav pogonski sklop imaće i C5 X kada naredne godine stigne na tržište.

Kada su stvarali novu generaciju modela C4, u Citroenu su rešili da izbednu upotrebu EMP2 platforme, predviđene upravo za C i D segment, jer je ona omogućavala samo plug-in hibridne izvedbe. Umesto toga, rešili su da uzmu CMP arhitekturu, namenjenu subkompaktnim vozilima i rastegnu je do maksimuma.

Tako su dobili osnovu za aktuelni C4, koji je jedan od retkih modela u svojoj klasi sa SUS i EV verzijom. Šta više, električno izdanje je poprilično popularno kod kupaca, i prema zvaničnim podacima ove godine ima udeo od oko 20% u ukupnoj prodaji ovog vozila u Evropi.

Tu je i maleni Ami, koji suštinski i nije automobil. Nakon penzionisanja dua C1/108, Peugeot je ostao bez ponude u A segmentu, ali ne i Citroen, koji je još ranije ponudio Ami, kao interesantan električni četvorocikl.

Pored toga, “ševron” ima i električna izdanja modela poput Berlinga, Jumpyja, SpaceTourera… Jedino što nedostaje za potpuno elektrifikovanu gamu jeste dvojac iz B segmenta.

Trenutno, ni C3, a ni njegov “brat na štulama” C3 Aircross nemaju u ponudi baterijske verzije. To bi trebalo da se promeni sa smenom generacija, jer će nove iteracije biti smeštene na već pomenutu CMP platformu, koja će im omogućiti električne varijante.

AutoRepublika 

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments