1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje – 500 kilometara dometa za 10 minuta punjenja baterije
Istraživanje – 500 kilometara dometa za 10 minuta punjenja baterije
1

Istraživanje – 500 kilometara dometa za 10 minuta punjenja baterije

1.14K
1
Podelite sa prijateljima:

Naučnici na Pennsylvania State University uspeli su da izvedu punjenje baterije električnog automobila pri kojem je za svega 10 minuta punjenja omogućeno da to vozilo pređe dodatnih 300 milja, ili gotovo 500 kilometara. 

Ekipu naučnika predvodi Čao-Jeng Veng i cilj je bio da se dokaže da je ovakvo rapidno punjenje aktuelnih baterija moguće izvesti bezbedno – dakle bez rizika za degradaciju baterija i samozapaljivanja.

Kako kaže Veng, poenta je da se omogući da se baterije više zagreju, jer će tako moći da brže prime energiju. Tokom njihovog istraživanja dozvoljavali su da se akumulaciono telo zagreje do 60 stepeni Celzijusove skale, ali na svega 10 minuta. U zavisnosti od vozila koje su testirali, ovakav sistem punjenja omogućavao je dodatnih 200 do 300 milja autonomije, odnosno između 320 i gotovo 500 kilometara dometa.

Pennsylvania State University navodi da su njegovi naučnici ponovili ovaj ciklus punjenja 1.700 puta i da nije došlo do degradacije baterije. S druge strane, šef celog projekta, gospodin Veng, navodi da je moguće najmanje 2.500 puta ponoviti ovaj proces punjenja i da neće biti oštećenja baterije.

Prema njihovim procenama, tih 2.500 punjenja dovoljno je da se pređe pola miliona milja, odnosno oko 800.000 kilometara.

Uprkos poprilično obećavajućim podacima, ekipa naučnika nije mogla da odgovor na pitanje koliko je daleko od realne upotrebe njihov sistem, jer kako kažu dalje istraživanje zavisi od zainteresovanih strana.

AutoRepublika 

(1138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Ni kafu nećeš stići da naručiš i popiješ.