1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Nova Toyota MR2 će debitovati 2025. godine u svom klasičnom stilu
Nova Toyota MR2 će debitovati 2025. godine u svom klasičnom stilu
2

Nova Toyota MR2 će debitovati 2025. godine u svom klasičnom stilu

185
2
Podelite sa prijateljima:

Glasine o oživljavanju sportskog automobila Toyote MR2 kruže internetom od ukidanja njene treće generacije W30 2007. godine. Prva generacija MR2 W10 predstavljena je davne 1984. godine; ovaj model je proizveden u „kupe“ i „targa“ karoseriji. Druga generacija W20 imala je istu formu, ali je treća generacija dobila karoseriju roudstera sa preklopnim mekim krovom. Sve tri generacije imale su motor postavljen centralno nazad, a bile su i uzbudljive za vožnju uz relativno pristupačne cene.

Mesto MR2 u Toyotinoj liniji zauzeo je kupe GT86, koji je debitovao 2011. godine, sada se zove GR86, ali njegov životni ciklus nakon formalne promene generacija 2021. (formalno, jer je druga generacija, u stvari, restilizovani  model prve generacije) bliži se kraju, pošto je model tehnički zastareo.

Prošle godine, Toyota je predstavila konceptni sportski automobil FT-Se (na slici na naslovnoj fotografiji): ima električni pogon i proporcije tipične za benzinski model sa centralnim motorom. Poznato je da se T-Se priprema za novi juniorski sportski automobil Toyote, međutim, kako navodi grčki časopis Autotrity, pozivajući se na različite japanske izvore, Toyota priprema ne jedan, već dva nova mala sportska automobila – četvrtu generaciju MR2 sa benzinskim motorom i, u stvari, serijskom verzijom električnog FT-Se. Novi MR2 će imati svoju svetsku premijeru 2025. godine i ući na tržište 2026. godine, dok će se serijski električni sportski automobil pridružiti asortimanu 2027. godine.

Još uvek se ne zna da li će benzinski i električni sportski automobili biti sjedinjeni u jedan. Verovatno je će imati zajedničku platformu, ali različite dizajne i, najverovatnije, različita imena. Ako verujete u glasine, MR2 će biti prilično konzervativan u pogledu tehnologije: 1,6-litarski turbo motor iz GR Yarisa biće kombinovan sa 6-stepenim manuelnim ili 8-stepenim automatskim menjačem, sa pogonom na zadnje točkove. Poznate su čak i približne dimenzije novog MR2: ukupna dužina – 4.400 mm, širina – 1.850 mm, visina – 1.230 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.600 mm. Ciljna težina praznog vozila je 1.300 kg. Tip karoserije je još uvek nepoznat, ovde postoji nekoliko opcija – kupe, targa ili roudster.

Dodajmo i to da Toyota ne žuri da u potpunosti pređe na električna vozila zbog njihove tehnološke nesavršenosti u trenutnoj fazi evolucije, pa kompanija ima i imaće u svojim planovima nove „ugljovodonične“ i hibridne modele. Evropa, podsećamo, namerava da 2035. godine uvede zabranu prodaje novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na fosilna goriva. Ako se takva zabrana zaista uvede, to će biti ozbiljan udarac za Toyotu, jer je evropsko tržište jedno od njenih ključnih, ali ima još dosta vremena do 2035. godine, a prekretni događaji u svetskim razmerama se sada razvijaju tako brzo da mogu naterati evropsku birokratiju da se predomisli.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

da, imaće 300 hp i biće duplo skuplji od corvette koji ima 200 hp više,
pardon trostruko skuplji, jer se za yaris gr mogu uzeti skoro dva ova chevija sa 500 hp

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Mustang
Matija

Motor od 1,6 litara u karoseriji od 4,4 metra? Zasto? Prikazani dizajn mogao bi bez problema da se komprimuje na oko 4 metra a tezina vrlo blizu jedne tone. Tada bi sve dobilo jedan novi smisao, realan i atraktivan. Setimo se da je prvi Audi TT bio dugacak samo 4,04 m i tezak 1,24 tone sa celicnom karoserijom i vecim motorima.

Pretvaranje jednog sportskog automobila sa gorivnim motorom u centralnoj poziciji u elektricni moze vrlo lako da se izvede: na mesto motora ubaci se paket baterija. E-motori su kompaktni pa mogu da se ugrade dva – jedan nazad drugi napred.