1. Home
  2. Intervju
  3. Šef BMW-a Cipse opisuje kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao „naivnu viziju“
Šef BMW-a Cipse opisuje kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao „naivnu viziju“
7

Šef BMW-a Cipse opisuje kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao „naivnu viziju“

2.11K
7
Podelite sa prijateljima:

Oliver Cipse, generalni direktor BMW-a, naziva uvođenje zabrane motora sa sagorevanjem na fosilna goriva u Evropi od 2035. godine „naivnim“ u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ukazuje na hitnost da se postojeća flota motora sa unutrašnjim sagorevanjem učini klimatski pogodnijim i objašnjava koje strateške greške su drugi proizvođači pravili.

Sa „jasno ne“, Cipse odgovara na pitanje postavljeno na početku da li nemačka automobilska industrija ide u krizu. „Uslovi na tržištu su u okviru normalnog opsega fluktuacija“, kaže šef BMW-a. Sam BMW je bio tačno u okviru svog ciljanog koridora od 8 do 10 procenata marže tokom devet kvartala, uprkos koroni i krizi poluprovodnika. „Izričito se ne slažemo sa ovim opštim jadikovanjem“, jasno je rekao Cipse. On priznaje da je trenutni nulti rast možda neprijatan – ali daleko od krize. „Kriza je kada više ne znate šta da radite“.

Oliver Zipse, chief executive officer of Bayerische Motoren Werke AG (BMW), gestures while speaking during a news conference on the opening day of the IAA Frankfurt Motor Show in Frankfurt, Germany, on Tuesday, Sept. 10, 2019. The 68th IAA show runs from Sept. 12-22. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Šef BMW-a odluku o postepenom ukidanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem u EU od 2035. godine naziva „naivnom“, a takođe objašnjava zašto: „Želja da se regulišu tržišta u takvom obimu na kraju sve pogoršava: konkurentsku poziciju, ekološki uticaj i bezbednost radnih mesta“, kaže Cipse. Posledice po industrijsku bazu u Evropi, ukoliko bi propisi ostali takvi kakvi jesu, bile bi „upečatljive“, upozorava on: „Prema našim procenama, dodata vrednost u automobilskoj industriji bila bi otprilike prepolovljena – sa odgovarajućim uticajem na zapošljavanje“.

Cipse smatra da je prilagođavanje, poput onog planiranog u EU za 2026, neizbežno, pošto je postepeno ukidanje motora sa sagorevanjem na fosilna goriva 2035. učinilo čitavu industriju podložnom ucenama. „Zato što svaki međunarodni konkurent i svaki dobavljač znaju: zavise od jedne tehnologije. Na taj način podrivate tržišne mehanizme i, na primer, znatno poskupljujete sirovine potrebne za to“, objašnjava šef BMW-a u intervjuu FAZ-u.

U tom kontekstu, Cipse takođe ističe da nije dovoljno samo učiniti nove automobile klimatski prihvatljivim, na primer putem električnih automobila, jer je samo u Evropi registrovano više od 250 miliona postojećih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. „Ovaj ogroman inventar starijih vozila je glavni emiter, ali na njega uopšte ne utiče propis“, kritikuje Cipse. Oni bi se lako mogli transformisati za pogon na sintetička iliti e-goriva, prema rečima menadžera – koji nažalost nije objasnio u razgovoru kako će se ogromna količina goriva potrebna za ovo proizvoditi na klimatski neutralan način.

Cipse smatra da nagli kraj subvencija krajem prošle godine nije problematičan: „Za šest meseci tržište će se vratiti u normalu“, kaže on. „Jaki proizvodi će preovladati i omogućiti da tržište električnih modela značajno raste”. Vodstvo kineske automobilske industrije je problematično, posebno kada je u pitanju proizvodnja skupih baterija: „To se neće značajno promeniti ni za deset ili 15 godina“, rekao je šef BMW-a.

Sve više proizvođača automobila iz Kine sada koristi svoje tehnološko vođstvo za dovoženje pristupačnih električnih automobila u Evropu. Nametanje visokih carina na njih je „apsurd“, kako Cipse kaže – pogotovo zato što se za sadašnji tržišni udeo od 0,8 odsto ne može ozbiljno reći da je ‘poplava’, kako to oslikavaju neki preuveličani scenariji. „Ali sa kaznenim carinama, Evropa rizikuje da trgovinski partner odgovori kontramerama. Možda će dostupnost osnovnih sirovina za električna vozila odjednom postati teža. Ovde je razmišljanje prekratko“, upozorava menadžer u intervjuu.

Cipse ne može a da se ne uhvati u koštac sa tržišnim konkurentima, ali bez ikakvih imena: „Ako su evropski proizvođači sada nervozni, to ima više veze sa činjenicom da su napravljene strateške greške: pre svega, forsiranje jedne tehnologije“, kaže on, koji smatra da je ovo „pogrešna procena“.

„BMW čvrsto veruje u budućnost električne mobilnosti. Ali ne isključivo”. Ovu budućnost će minhenska kompanija manifestovati od 2026. godine preko modela Neue Klasse, na čijoj platformi bi šest novih modela trebalo da debituje u roku od dve godine.

AutoRepublika

(2112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pametno zbori, mada sve gleda prvenstveno iz perspektive interesa BMW-a.

Matija

Upravo!

Matija

„Zato što svaki međunarodni konkurent i svaki dobavljač znaju: zavise od jedne tehnologije.“ Cipse govori sa stanovista komercijale, tj. interesa svoje firme. Pravi strateski stav moze da se zauzme samo sa stanovista globalne tehnologije – koliko je baterija stvarno realno sredstvo za saobracaj? Mi smo da sada imali gorivni motor kao univerzalno sredstvo za pogon „vozila“ svih vrsta: drumska, sinska, vodena i vazdusna. U buducnosti, koja pocinje vec danas, moramo da idemo u pravcu izbora optimalnih resenja za svaku vrstu saobracaja posebno, sa zajednickim ciljem „nula CO2 i drugih gasova“. Najvecu prepreku u tome predstavljaju Zeleni i politicari koji su… Pročitaj više »

Trt

Ovaj svet pokrece parna masina sa 99%. I da budu samo elektricni u celom svetu, pokretace ih parne masine. 0 C02 je utopija., a elektricni auto nikad nece preci zastupljenost 5-8%

Zoca

Nisam ni pročitao ,ali puno medija pise da se u Francuskoj masovno prelazi na alkohol.Secerna trska kukuruz.repa.su sirovine za proizvodnju.
..Juce citam tekst da je sansa Srbije bio-masa.Koruptivni lobiji kako u svetu (elektr.vozila)tako i kod nas utiču …

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Zoca
S mile

TNG + CNG… Ali nema dizela, i akciza za EXPO

Matija

Alkohol kao bioloski produkt bice najverovatnije zabranjen. Razlog je jednostavan: ne mozemo obradivu zemlju da koristimo za proizvodnju goriva umesto za proizvodnju hrane. U Brazilu proizvodnja alkohola na bazi secerne trske vodi u ekolosku katastrofu – iskrcivanje dzungle! Ceo svet protestuje zbog toga ali brazilski politicari ostaju mrtvi-hladni. Srbija sa svojim sljivarskim potencijalom i to u brdskim krajevima vec raspolaze znacajnim adutom!