1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza: JLR ostvario gubitak u prethodnom kvartalu
Analiza: JLR ostvario gubitak u prethodnom kvartalu
0

Analiza: JLR ostvario gubitak u prethodnom kvartalu

274
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover Automotive, koji se nalazi pod kontrolom indijskog konglomerata Tata Motors je prikazao gubitak pre oporezivanja (porezom na dobit koji je moguć iako entitet ostvari gubitak) u iznosu od 264 miliona britanskih funti (oko 300 miliona evra), za tromesečni period koji se završava 30. juna 2018.

Rukovodstvo kompanije objašnjava loš rezultat nižim nivoom velikoprodaje, većim podsticajima kineskih vlasti za kupovinu vozila koja koriste alternativne tehnologije uz nepovoljne efekte kurseva razmene inostranih valuta, kao i povećanim iznosom amortizacije osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Ipak, podatak koji često koriste rukovodstva kompanija, a koji se odnosi na profit pre obračuna efekata kamata, poreza i amortizacije, iznosio je 325 miliona britanskih funti u plusu, što otkriva prinos od 6,2%. Reći ćemo da ova kategorija (Earnings before interest, tax and depreciation – EBITDA) nema težinu u smislu međunarodnih propisa o računovodstvu i da nije zvanično priznat kao indikator poslovnih rezultata.

Cifre u maloprodaji su porasle u ovom kvartalu za 5,9% na 145.510 vozila, odslikavajući na taj  način povećanu tražnju za sledećim modelima: Range Rover Velar, Range Rover Sport, Land Rover Discovery i Jaguar E-Pace. Međutim, kada se analizira velikoprodaja (uključujući kineski zajednički poduhvat), ona je iznosila 13.950 primeraka manje od plasmana kroz maloprodajnu mrežu.

Ovaj rezultat u veleprodaji je odraz manjeg obima isporuka u Kini, do čega je došlo usled smanjenja carina na uvoz automobila, sa 25% na 15%, koji je stupio na snagu 1. jula. Dakle kupci u Kini su očigledno i logično doneli odluku da sačekaju sa kupovinom uvoznog vozila, do trenutka kada vozila postanu jeftinija zbog nižih uvoznih dažbina. Ovaj efekat bi trebao da bude anuliran povećanom tražnjom u drugom delu godine.

Prihodi za ovaj kvartal su pali za 6,7% na 5,2 milijarde funti, iz opisanih razloga.

Izvršni direktor kompanije JLR Ralf Spet je izjavio: „Ostvarili smo gubitak pre oporezivanja, pre svega zbog smanjene tražnje u Kini uslovljene sniženjem carinskih stopa, odnosno planiranim smanjenjem lagera kod distributera. I u budućnosti ćemo biti izloženi negitivnim uticajima neizvesnosti koja prati sudbinu dizela u Evropi, kao i poznatim turbulencijama u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije. Povrh svega, tu su i dodatna poreska opterećenja vezana za dizel vozila, koja su uvedena na Ostrvu.

„Imajući u vidu sve navedeno, ostaćemo posvećeni rastu uz istovremeno smanjenje rashoda i podizanje poslovne efikasnosti i sposobnosti. Činićemo sve što je neophodno kako bi uticali na našu bolju poziciju u budućnosti. U drugom delu godine očekujemo bolju prodaju i bolje poslovne rezultate. Posebno zbog uvođenja novih modela u ponudu, kao i nižih carina koje su stupile na snagu u Kini.“

Iz kompanije su stigla i uveranja „da će se nastaviti ulaganja u razvoj novih vozila sledeće generacije automobilske tehnologije i pogona koji bi trebalo da omoguće budući održivi rast. Ukupan nivo investicija u analiziranom kvartalu je iznosio 1,1 milijardu funti“.

Pored ostvarenog gubitka, negativni su takođe bili i tokovi gotovine iz poslovanja u ovom kvartalu, za iznos od 1,7 milijardi britanskih funti, što je verovatno i najbolniji pokazatelj problema. Kompanija planira investiciju od 4,5 milijardi funti za ovu poslovnu godinu.

JLR je započeo sa isporukama čisto električnog modela Jaguar I-Pace, nakon svetske premijere upriličene u martu ove godine.

Za poslovnu godinu, koja se za JLR završava 31. marta 2019. (nalik japanskim kompanijama), plan ostaje ostvarenje profita od 4 – 7%. Takvi ciljevi su na snazi sve do 2021. godine.

Spet je na kraju poentirao: „Ostajemo posvećeni našem pionirskom duhu i sposobnosti da razvijamo inovativne i uzbudljive automobile koje će kupci obožavati. Znajući za uspeh nedavno uvedenih modela Jaguar E-Pace i Range Rover Velar, zajedno sa ogromnim investicijama koje smo načinili u oblasti tehnologije elektrifikacije, ostajemo ubeđeni u održivi rast profitabilnosti.“

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments