1. Home
  2. Vesti
  3. Istraga je pokazala da je kvar na električnom sistemu BMW-a izazvao fatalnu nezgodu
Istraga je pokazala da je kvar na električnom sistemu BMW-a izazvao fatalnu nezgodu
0

Istraga je pokazala da je kvar na električnom sistemu BMW-a izazvao fatalnu nezgodu

635
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan Britanac je doživeo saobraćajni udes nakon kojeg je preminuo. Sve se desilo tokom njegovog pokušaja da izbegne BMW koji se u kvaru našao na mračnom putu, bez signalnih svetala.

Odluka BMW-a da ne povuče automobile sa potencijalnom greškom na električnom sistemu je povezana s ovim incidentom. Naime, nemački proizvođač je izdao nalog za opoziv kada je šezdeset šestogodišnji Narajan Gurung, poginuo nakon što je svojom Ford Fiestom udario u drvo, da bi izbegao BMW sa ugašenim svetlima.

Narayan Gurung

BMW koji je bio u kvaru je zadesio od ranije poznat problem, povezan sa propadanjem konekcije između akumulatora i terminalom kutije sa osiguračima, što je automobil ostavilo bez struje na mračnom putu. Ovo se desilo u 6.20h ujutro na Božić 2016.

Istraga povodom incidenta je razotkrila da je BMW primio brojne žalbe u vezi sa problemima na električnom sistemu, još od 2011. Smatra se da je oko 370.000 vozila uključeno u ovaj problem, ali je bavarski proizvođač popravio samo one koji su bili u okviru petogodišnje garancije.

Britanska agencija za standarde vozila i saobraćaja (DVSA) je zatražila od BMW-a da osigura bezbednost svojih vozila, februara 2016., s tim što je glavni inženjer ovog vladinog tela, Endrju Tjudor, izjavio: „Ne želimo smrtni slučaj“.

BMW-ov čovek, zadužen za kvalitet nabavke, Mark Hil, izjavio je da kompanija smatra da problem nije „kritičan“, jer ne utiče na upravljački sistem ili kočnice. On je rekao: „To nije bezbednosni kvar, jer u većini slučajeva korisnik dobija prethodno upozorenje“.

Ipak, BMW je povukao 500.000 vozila u SAD 2013., kao i manji primeraka u Australiji, Kanadi i Južnoj Africi, upravo da bi rešio ovaj problem, što je za rezultat imalo pokretanje pitanja zašto sličan opoziv nije preduzet i u Britaniji nakon Gurungove pogibije.

„Glavni inženjer iz DVSA vam je rekao povodom zabrinutosti, da ’ne želi smrtni slučaj’“, rekao je advokat koji učestvuje u Gurungovom slučaju. „Drugim rečima, rizik koji je identifikovan je bio rizik od smrtnog ishoda. Ukoliko nečije vozilo doživo potpuno otkazivanje električnog sistema na autoputu ili putu za motorna vozila, ono gubi sposobnost da koristi stop i poziciona svetla, što povećava rizik od teškog saobraćajnog incidenta. Odsustvo svetala je najveći problem, jer drugi učesnici u saobraćaju ne mogu da vide automobil koji je ostao bez struje.“

BMW je u saopštenju izrazio svoje žaljenje: „Duboko smo ožalošćeni ovim tragičnim događajem i saosećamo sa porodicom gospodina Gurunga. S obzirom na to da je ova tema još uvek u okviru sudskog procesa, nismo u mogućnosti da damo precizan komentar.“

 

(635)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments