1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Mazdine modele 6 i CX-3 „preko bare“
Kraj za Mazdine modele 6 i CX-3 „preko bare“
0

Kraj za Mazdine modele 6 i CX-3 „preko bare“

311
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo se smejali odluci Forda pre svega tri godine da u potpunosti eliminiše ponudu porodičnih limuzina i koncentriše se na popularnije i profitabilnije krosovere. Tada se takva vest činila kao ona o kojoj će se pričati da je dovela do stečaja celu kompaniju, ali malo – pomalo, i ostali giganti su pratili potez. Sledeća na listi je Mazda, koja je upravo objavila da njena limuzina srednje klase, pod značkom „6“ neće biti dostupna naredne godine na američkom tržištu, a ista sudbina je zadesila i mali gradski krosover nazvan CX-3.

Japanski proizvođač vozila je protekle godine isporučio 279.076 vozila „preko bare“, a čak 146.420 jedinica je otpalo na krosover CX-5. Samo gledanje takvih rezultata je bilo dovoljno da zaključimo da nijedan preostali model u ponudi nema sigurno mesto, a ceh su platili oni sa praktično najmanjim brojem kupaca.

Ukoliko ne računamo sportski model MX-5 Miata, spomenuti krosover CX-3 je najlošije prodavana Mazda sa svega 8.335 kupaca prethodne godine dok je „šestica“ nešto bolje prošla sa 16.204 mušterije.

Mazda6 je uvek bila jedan od onih četverotočkaša koji su mediji obožavali, ali kupci izuzetno slabo kupovali. Debitovala je 2002. godine i do tada je prošla kroz tri generacije. Najveća prodaja je zabeležeila 2004. godine (72.148 vozila), što je četiri do pet puta niža brojka od one s kojom se Toyota Camry ili Honda Accord mogu pohvaliti, i uglavnom je bila u senci rivala.

Krivac za tako nešto je sama Mazda, pa dok se inženjeri fokusirali na dinamične vozne karakteristike, niko se nije setio da pita porodične mušterija šta im je zaista bitno kod limuzine. Na kraju dana, „šestica“ je uvek privlačila samo određenu grupu kupaca, onu u „krizi srednjih godina“ i to je igralo veliku ulogu u nestanku sa tržišta.

Međutim, ovaj potez ne znači da nikada više nećemo videti Mazdu6. Proteklih godina se mogla čuti vest da japanski proizvođač vozila sprema potpuno novu generaciju koja bi označila ulazak u premijum kategoriju. Spominjani su pogon na zadnjoj osovini i novi motori sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, pa se nadamo da „šestica“ samo pravi kratku pauzu i da ćemo je ponovo videti u izložbeno-prodajnim salonima.

S druge strane, gradski krosover CX-3 se proizvodio svega sedam godina i to u jednoj generaciji. Najveći broj kupaca je pronašao 2016. godine (18.557), a situacija se naglo zakomplikovala kada je debitovao veći model CX-30. Ne samo što se mogao pohvaliti sa više prostora i snažnijim agregatima, već bi kupac morao da izdvoji samo 1.500 dolara više nego na račun odluke da eventualno pazari primerak označen sa CX-30. Tako da je najlakše da zaključimo da je reč o kanibilizmu unutar ponude same kompanije, a sumnjamo da će iko pustiti suzu.

Mazda nastavlja da razvija novitete, a neke od njih bismo mogli da vidimo već ove godine.

AutoRepublika

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments