1. Home
  2. Vesti
  3. VW Touareg, poput Cayennea, postaće električni SUV za nešto više od 30 meseci
VW Touareg, poput Cayennea, postaće električni SUV za nešto više od 30 meseci
4

VW Touareg, poput Cayennea, postaće električni SUV za nešto više od 30 meseci

174
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Touareg je vodeći model na tržištu. Niko nije zamišljao da će um pokojnog Ferdinanda Pijeha ići dalje nego što je to učinio sa Phaetonom, koristeći iskustvo u razvoju prve generacije Porschea Cayennea za lansiranje sopstvenog SUV-a. Model koji je 2005. godine dostigao 45.000 prodatih primeraka u Evropi. Od tada, nije uspeo da probije granicu od 30.000 jedinica.

Ova poslednja generacija je, štaviše, predstavljala važan iskorak, kladeći se na još luksuzniji model, za koji su kupci preferirali rivale više kategorije i prestiža, a koji je nedavno ažuriran. Touareg se promenio tek toliko da održi korak sa svojom karakterističnom privlačnošću i izdvajanjem po većem tehnološkom opterećenju.

Revidirani model bi trebalo da se pojavi u evropskim salonima od avgusta, iako će cene i detalji o opremi biti objavljeni malo ranije. Odluka je motivisana ključnim faktorom koji ima mnogo veze sa Cayenneom. Firma iz Štutgarta je već potvrdila da neće razvijati novu generaciju ovog terenca sa motorom SUS i da će od 2025. godine biti transformisan u električni, pa je konverzija Touarega prirodna posledica.

I mnogo više, jer oba modela ne samo da dele platformu i druge mehaničke komponente, već dele i iste montažne linije u fabrici u Bratislavi, koja je nekompatibilna sa proizvodnjom konvencionalnih modela sa motorima SUS i električnih modela u isto vreme. Ako bi Touareg nastavio život kao termički model, to bi primoralo Volkswagen da traži novu lokaciju  za proizvodnju, što oni nisu voljni da urade. U Volkswagenu smatraju da nema smisla prodavati klasičnu i električnu verziju u isto vreme, kada će se veliki deo rivala postepeno transformisati.

Živi primer je Volvo EX90. Švedski SUV sa sedam sedišta, čiji je debi na tržištu odložen zbog problema sa stabilnošću u upravljačkom softveru, iscrpiće zalihe termičkih jedinica dok traje ovaj proces poboljšanja, i biće u prodaji isključivo kao model sa „nultom“ emisijom. Volkswagen ima istu nameru da napravi korak napred i prekine proizvodnju Touarega krajem 2025. godine, predstavljajući Touareg 2026. kao čisto električni model.

U slučaju da ste propustili debi restilizovanog Touarega, više o tome možete pročitati na ovom linku.

AutoRepublika

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

GM scenario u najavi.

s mile

Možda grešim, ali moje mišljenje je sledeće

Veliki SUVovi na struju će imati ogroman pad vrednosti.

S jedne strane su u startu veoma skupi, s druge će svakako biti valjano oporezovani s obzirom da padaju budžeti država zbog slabog priliva, jer na EV nema akciza i taksi kao na SUS goriva.

SUVovi će svakako doći na crnu listu, kao što su dizeli sada.

BB

Pa i SUS veliki SUV-ima pada cijena… I to toliko da za cijenu kilometra možeš mlaznjak da iznajmiš…

Njegova Visost

Kako je krenulo, počet će imenovati vozila ka i-SUS .