1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Hudson osramotio Staljina
Zanimljivost dana: Kako je Hudson osramotio Staljina

Zanimljivost dana: Kako je Hudson osramotio Staljina

852
2
Podelite sa prijateljima:

Propaganda na malim ekranima je uvek služila kao odličan način da se protivnik diskredituje. Tokom dugih godina Hladnog rata između Sjedinjenih Američki Država i Sovjetskog Saveza nije bilo retkost da svaka strana pokaže drugu u najgorem svetlu i na taj način stavi do znanja svom narodu kako “trava nije zelenija sa druge strane“.

Međutim, nekada bi strane jedna drugoj olakšale posao … ili je barem tako delovalo na prvi pogled. Kada su Amerikanci snimili film “The Grapes of Wraith“ (Đavolsko grožđe), Josif Staljin se dosetio da bi upravo takvo delo moglo pokazati njegovom narodu jad i bedu kapitalizma, ali u tom poduhvatu mu se isprečio jedan automobil.

Spomenuti film je zasnovan na istoimenoj knjizi, a u američkim bioskopima se pojavio 1940. godine. Film prati poveću porodicu tokom ranih godina Velike Depresije, koja napušta rodnu američku saveznu državu Oklahomu nakon gubitka farme od banke.

Familija se upućuje u drugu saveznu državu Kaliforniju u potrazi za boljim životom, a tokom puta ih prate razni problemi. Deka umire posle nekoliko dana, a ostatak familije nema dovoljno novca za gorivo i hranu. Ipak, posle nekoliko sedmica putovanja familija ipak uspeva da stigne do Kalifornije i tada shvata da se zapravo ništa nije promenilo i da je Velika Depresija zahvatila celu državu i da se raširila među radničkom klasom dok šefovi uživaju u bggogatstvu.

Staljin je jako voleo američke filmove, ali su oni retko prikazivani u javnosti. Međutim, The Grapes of Wraith je bio izuzetak i pojavio se u Sovjetskim bioskopima 1948. godine. Kroz ovo remek delo, Sovjeti su hteli da pokažu svom narodu bedu kapitalizma i kako je sama teorija komunizma, gde ne postoje bogat i siromašan, zapravo bolja.

Ali lideru je promakao jedan detalj, a to je automobil iz filma. Naime, familija je putovala u modelu Super-Six marke Hudson iz 1926. godine. U spomenutom periodu, Hudson je pripadao srednjoj klasi (zajedno sa Chryslerom i Oldsmobileom) i umeo je da košta i do 1.800 američkih dolara (oko 25.900 dolara preračunato na današnju kupovnu moć novca), a njegov linijski šestak, to jest „motor od 19 konja“ je omogućavao maksimalnu brzinu od 80 km/h.

Iako porodični automobil nije bio ni u približnom stanju kao novi, Sovjeti su bili impresionirani što čak i najsiromašniji Amerikanci mogu da priušte automobil. Takav “luksuz“ nije bio dostupan većini sovjetske populacije pa je i siromašna američka familija zapravo delovala kao da pripada srednjoj klasi.

Nedugo posle toga film je povučen iz bioskopa, ali je ipak dao određene rezultate. Sovjetski Savez je i ranije uložio velike napore da moderizuje državu sa automobilima koje će prosečni građani moći da priušte. Još 1946. godine je debitovao GAZ Pobeda, prvi masovno proizvedeni automobil u ovoj državi, a zatim i GAZ Volga.

Poigrajte se opcijom pretraga, i svašta ćete saznati o sovjetskoj automobilskoj industriji, i to na našim stranicama …

Zoran Tomasović

(852)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

.

Zoca

A dobro ga je i Tito osramotio.Zanimljiv i edukativan tekst.