1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ford Mustang SSP – omiljeni izbor američke policije
Zanimljivost dana: Ford Mustang SSP – omiljeni izbor američke policije

Zanimljivost dana: Ford Mustang SSP – omiljeni izbor američke policije

701
5
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste gledali starije američke filmove onda ste sigurno primetili da je izbor policijskih automobila uglavnom bio isti. Izdvajali su se Plymouth Fury, Chevrolet Caprice i Ford Crown Victoria, ali tokom jednog perioda osamdesetih godina u ponudi se našao i Ford Mustang. Bio je to prvi put da se neki kupe proizvodio u većim brojevima za potrebe “momaka u plavom“, a kao većina sjajnih ideja, nastao je sasvim slučajno.

Naime, u periodu sedamdesetih godina prošlog veka, američki automobili su počeli značajno da dobijaju na dimenzijama. Nije bila retkost da težina dostigne cifru i do 2,5 tone, a istovremeno novi standardi o izduvnim gasovima su vodili ka trendu smanjivanja kompresionih odnosa motora, ubijajući snagu na taj način.

Primera radi, čak i Plymouth Grand Fury iz kasnih sedamdesetih godina je razvijao “samo“ 180 konjskih snaga iz kamionskog V8 motora zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre) i mogao da dostigne tek 200 km/h. U takvim uslovima, kriminalcima nije bilo teško da pobegnu, pa je policija odlučila da nešto uradi po tom pitanju.

Njihov prvi izbor je bio Chevrolet Camaro, koji je 1982. godine debitovao u trećoj generaciji. Camaro je doneo novi 5,0-litarski motor sa 145 “konja“, da bi snaga godinu dana kasnije povećana na 190 “konja“. Na papiru su performanse bile solidne za tadašnji period pa je Camaro mogao da ubrza do 100 km/h za ispod sedam sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Međutim, nije prošlo dugo vremena pre nego što se mehanika pokazala problematičnom pa su policajci zatražili novog partnera. Put ih je doveo do Forda gde je proizvođač upravo spremao osveženi Mustang za 1983. godinu. Najveća novina na restilizovanom modelu se odnosila na moderniji 5,0-litarski motor sa 165 konjskih snaga, a kako je Mustang bio lakši od Camara tako su i performanse bile bolje.

Automobil je zatim poslat u ruke posebnog SSP tima (Special Service Package) koji se bavio dodatnim modifikacijama, kao što su one na sistemu ogibljenja i kočnom sistemu. U samom početku, jedino je petostepeni manuelni menjač bio u izboru, ali kada se policija požalila da je teško istovremeno upravljati, odnosno kontrolisati volan, menjati brzine i koristiti radio stanicu, Ford je ponudio i četverostepeni automatski menjač.

Tokom deset godina proizvodnje Mustang SSP je stekao status legende i isporučeno je oko 15.000 jedinica, od čega su neki u službi do današnjeg dana. Većina njih, kada bi istekla policijska karijera, bi dobila novu šansu kao trkači u nekom „drag“ takmičenju (vožnja na pravcu četvrtine milje).

Zoran Tomasović

(701)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Dok sam isao u srednju skolu imao sam „cast“ da me jedan ovakav zaustavi. Ja takodje vozio Mustanga, ali noviju generaciju. Malo mesto Jerome (savezna drzava Idaho) gde se verovatno nista ne desava pa zaustavljaju za svaku sitnicu. Bio kul pandur, proveli smo 10-ak minuta pricajuci o Mustanzima i pustio me bez kazne …

Zoca

Koliko sam informisan u USA se zaustavlja zbog prekrsaja ili ako je neko sumnjiv ,nisu rutinske kontrole kao kod nas gde se postavi patrola pa zaustavlja i kontrolise redom?

Yankee

Da

s mile

pre par večeri oko ponoći, vraćam se kući, patrola, zaustavlja me, kaže … kontrola alkohola, pita da li sam pio, kažem kratko NE, on odlazi bez merenja ( sa uređajem u ruci ), kaže…. subjektivna ocena je dovoljna….

Yankee

Ovde nije obavezna tj. unapred moraju staviti znakove da rade kontrolu alkohola tako da imas pravo da se okrenes i krenes drugim putem. Ukoliko te kojim slucajem zaustave kad se okrenes (sto cesto znaju uraditi) onda se lagano obara na sudu jer nisu imali razlog da te zaustave (a bez razloga ne smeju da te zaustave).