1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dan kada je Chevrolet Cobalt SS šokirao na Nirburgringu
Zanimljivost dana: Dan kada je Chevrolet Cobalt SS šokirao na Nirburgringu

Zanimljivost dana: Dan kada je Chevrolet Cobalt SS šokirao na Nirburgringu

1.07K
2
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođači vozila su poznati po moćnim većim automobilima koji su često brzi samo na pravcu, mada Dodge Viper ACR, Chevrolet Corvette i Camaro ZL1, Ford Mustang Shelby GT350 i ostali menjaju takav stereotip.

Proizvodnja sportskih kompaktnih proizvoda nikada nije bila prioritet, a veoma često čak ako bi firma i imala sličan proizvod na drugom kontinentu on ne bi bio ponuđen Amerikancima za kupovinu zbog loše potražnje (najbolji primer su prve dve generacije Forda Focusa RS).

Međutim, s vremena na vreme bi se pojavio novitet koji bi šokirao javnost, ne samo američku već i svetsku. Chevrolet Cobalt SS je bio jedan od njih, kada je na čuvenoj stazi Nirburgring postavio brzinski rekord tokom jednog kruga u kategoriji za vozila sa pogonom na prednje točkove.

Cobalt je uglavnom zaboravljeni kompakt i proizvodio se samo pet godina (od 2005. do 2010. godine) pre nego što ga je zamenio Cruze. Zasnovan na General Motorsovoj globalnoj Delta platformi (na kojoj su se takođe proizvodili Opel Astra H, Saturn Ion, Chevrolet HHR i Pontiac G5), Cobalt je privukao oko milion kupaca tokom svoje kratke istorije od čega je većina pružala atmosferske benzinske agregate zapremine 2,0, 2,2 i 2,4 litra.

Iste godine kada se pojavio u prodaji, Chevrolet je debitovao i sportsku SS (Super Sport) verziju sa 2,0-litarskim agregatom koji je razvijao preko 205 konjskih snaga zahvaljujući kompresoru. Međutim, tokom 2008. godine kompresor je zamenjen turbo punjačem, što je podiglo snagu na više od 260 “konja“. Ona se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 254 km/h.

Možda najimpresivnija je bila cena od samo 22.000 američkih dolara, što je bilo za nekoliko hiljada manje u poređenju sa Volkswagenom GTI, Dodge Neonom SRT-4, Hondom Civic Si i ostalim rivalima.

Nedugo nakon što se moćnija verzija pojavila u prodaji, ugledni američki magazin Motor Trend se uputio na Nurburgring na zvanični test. Automobil je bio potpuno fabrički, bez ikakvih modifikacija, a 29. oktobra 2007. godine je napisao istoriju.

Sa vremenom od osam minuta i 22 sekunde, Cobalt SS je postao najbrži serijski automobil sa pogonom na prednje točkove u istoriji ove staze, a vreme je bilo za četiri sekunde brže u poređenju sa prethodnim liderom Fordom Focusom RS.

Amerikanci će čuvati rekord oko osam meseci kada će ga oboriti Renault Megane R26.R sa šest sekundi bržim krugom. Međutim, treba spomenuti da je francuski predstavnik zapravo trkačka verzija serijskog automobila pa je tako skinuto sve što je dodavalo težinu, mnogi delovi su napravljeni od ugljeničnih vlakana, a i izraz “legalan za uličnu upotrebu“ je bio sumnjiv pošto je imao samo jedan vazdušni jastuk. Uz sve to, proizvedeno je samo 450 jedinica po ceni 2,5 većoj od Cobaltove. Rekord su posle nadmašili i Volkswagen GTI Clubsport S i Honda Civic Type R.

Cobalt SS je danas uglavnom u senci drugih Chevroletovih performantnih modela kao što su Camaro i Corvette, ali tokom jednog dana je šokirao sve one koji su tvrdili da Amerikanci nisu u stanju da naprave brz sportski kompakt.

Zoran Tomasović

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Odlične performanse za skromne pare.

Yankee

Moj drugar na fakultetu je imao Dodge Neon SRT4. Koja je to tek masina bila, nije bio sporiji od mog Mustanga V8 … Odlican primer sta Amerikanci mogu sa kompaktnim autima sa prednjom vucom, a kostao je jos manje nego Cobalt SS (cini mi se ispod $20.000 kad je tek izasao).