1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zaboravljeni sportski prototip Saab EV-1
Zanimljivost dana: Zaboravljeni sportski prototip Saab EV-1

Zanimljivost dana: Zaboravljeni sportski prototip Saab EV-1

801
0
Podelite sa prijateljima:

Period osamdesetih godina prošlog nije bio baš najbolji za Saab. Švedski proizvođač vozila je počeo da pada u finansijsku krizu, kako zbog skupe radne snage na domaćem tržištu tako i zbog najezde novih rivala u premijum klasi.

Kao rezultat, Saab je bio primoran da proda deo svog vlasništva američkom proizvođaču General Matorsu, a mnogi će se složiti da je to označilo pad za ovu slavnu kompaniju. Međutim, u istom periodu Saab je debitovao sa jednim prelepim konceptom automobila za koga još uvek postoji žal što nije ušao u serijsku proizvodnju.

Njegovo ime je EV-1 (Experimental Vehicle 1 ili Eksperimentno vozilo 1), a prikazan je 1985. godine. Izrađen je na bazi popularnog modela 900 Turbo. Šveđani su uspeli da sakriju poreklo tako što su dali odrešene ruke dizajneru Bjornu Envalu, a ovaj im je u znak zahvalnosti pružio prelepi sportski kupe u 2+2 konfiguraciji.

Kompletna školjka je razvijena od metala, ali je krov bio od stakla. Zanimljivo je da je krov pružao solarne ćelije koje bi prikupljenu energiju stavljale na raspolaganje automobilu za potrebe pokretanja klima uređaja u enterijeru čak i kada bi vozilo bilo ugašeno. Celokupan enterijer je bio pozajmljen, uključujući i sedišta, od Chevrolet Corvette, čime je već tada nagoveštena saradnja dve kompanije.

Ispod haube se krio poznati 2,0-litarski turbo benzinac, ali dok je snaga bila ograničena na 160 „konja“ u modelu 900 Turbo, ovaj put je podignuta na 285 „grla“. To je omogućavalo da EV-1 krasi ubrzanje do 100 km/h za 6,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 270 km/h.

Koliko se dizajn pokazao futurističkim možda najbolje potvrđuje podatak da se EV-1 pojavio u filmu „Back to the Future Part II“ (Povratak u buducnoćnost II deo), gde se radnja dešava u 2015. godini. Većina automobila u filmu je modifikovana tako da izgleda futuristički, ali EV-1 nije morao da pretrpi izmene.

Iako je dobio dosta pohvala, EV-1 nikada nije ušao u serijsku proizvodnju iz razloga što Saab nije imao finansije da u vreme krize investira u slabo prodavani sportski proizvod.

Zoran Tomasović

(801)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments