1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Superb Ohv (1948.) se šepuri u muzeju
Škoda Superb Ohv (1948.) se šepuri u muzeju
3

Škoda Superb Ohv (1948.) se šepuri u muzeju

1.89K
3
Podelite sa prijateljima:

Novi Škodin muzej u Mladoj Boleslavi će biti domaćin veoma rijetkom poslijeratnom modelu Superb Ohv, a posetioci će moći da ga vide sve do prvog dana septembra. Ovaj prelijepi model iz 1948. godine je bio u fazi restauriranja pune tri godine.

Škoda Superb Ohv (1948.) i Škoda Superb (1930.)

Model Superb se prvi put pojavio tridesetih godina, kao Škodina perjaica. U periodu od 1946.0 do 1948. Goine je proizvedeno ukupno 158 šasija modela Superb Ohv, od čega je svega 113 dobilo karoseriju. Škoda je 2016. godine odlučila da krene sa restauracijom jednog od primjeraka, koji je svoju karijeru služio punih dvadeset godina, i to u periodu od 1948. do 1968. Tada je korišćen kao automobil za prevoz gostiju hotela.

Kako bi sve bilo kao i prvog dana, kada je Superb Ohv sišao sa trake, restauracija je potrajala, kako rekosmo, pune tri godine. Mnogi mehanički dijelovi su nedostajali a sjedišta više nisu bila originalna. Zahvaljujući detaljnoj analizi fabričkih dokumenata, tim Škodinog muzeja je uspio da prbavi sve, za obnovu neophodne komponente.

Sada je ova Škoda Superb Ohv jedan od dragulja ovog proizvođača kao i muzeja uopšte. Tek osveženi raritet ponosno stoji u društvu svojih Superb prethodnika i naslednika.

70 godina Škode Superb u Mladoj Boleslavi

Od prestanka proizvodnje 1949. godine, Superb se vratio tek 2001. godine sa svojom „prvom generacijom“. Druga je došla 2008. godine dok je treća i još uvek aktuelna iteracija predstavljena tokom 2015. godine, a ona je zasnovana na Volkswagen MQB platformi.

AutoRepublika

(1888)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Rezervni točak „punih dimenzija“ u pravom smislu te reči 🙂

Mad Max

Ovde jedan normalan rezervni točak nije mnogo značio. Na savkom dužem putu, bio je po neki „gumi defekt“. Pogledaj ovaj stariji model, koji je opremljen sa dva rezervna točka.
Tek, svaki šofer je u priboru imao po koju rezervnu unutarnju gumu, komplet alata sa pajserima, fleke za krpljenje guma ili Sheler aparat za vulkaniziranje. Nekad šofer nije mogao biti svako….