1. Home
  2. Vesti
  3. Pokušaj zaštite imena „BMW iM3“ nagoveštava električni automobil visokih performansi
Pokušaj zaštite imena „BMW iM3“ nagoveštava električni automobil visokih performansi
1

Pokušaj zaštite imena „BMW iM3“ nagoveštava električni automobil visokih performansi

83
1
Podelite sa prijateljima:

Podaci u Kancelariji Evropske Unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) i nemačkom Deutsches Patent- und Markenamtu (DPMA) pokazuju da je BMW prijavio ime iM3. Sličnih podnesaka kod Kancelarije za patente i žigove SAD nema. Štaviše, evropski podnesci su navedeni kao nerešeni, tako da izgleda da još ništa nije sigurno. U kompaniji BMW nisu hteli da komentarišu ove navode.

Sigurno nije tajna da su električni „M“ proizvodi u pripremi. U julu ove godine, šef BMW-ove divizije M Frenk van Mel izrazio je misli da nove generacije M3 i M4 budu potpuno električni – pod uslovom da mogu da nadmaše performanse trenutnih iteracija. Sa stanovišta pravolinijskog šprinta to ne bi trebalo da predstavlja problem, ali M3 nije zaslužio svoje ime time što je bio čudovište kada su u pitanju konjske snage. Teški paketi baterija mogu da utiču na veštinu upravljanja; setimo se nedavne BMW-ove ekskurzije na Pikes Peaku sa XM-om koja nije išla po planu.

Naravno, M3 nije glomazan SUV. Sledeća generacija će koristiti BMW-ovu „Neue Klasse“ arhitekturu, koja je do sada bila predstavljena u manjem paketu sa minimalističkim jezikom dizajna. To je potpuno odstupanje od trenutnog pravca BMW-a, a takođe je važno napomenuti da budući iM3 možda neće biti jedini M3 u salonima. Potpuno električni M3 bi mogao da stigne 2027. godine i da se prodaje zajedno sa verzijom sa termičkim pogonom.

Zahtevi za registraciji imena iM3 ukazuju na potencijalnu koegzistenciju M3 i iM3.

AutoRepublika

(83)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mogu samo da se nadam da budući M3 i iM3 neće deliti u osnovi istu platformu, kao što je to danas slučaj sa serijom 4, izmedju modela M4 Coupe i i4 M50, jer bi to onda značilo i neke „trule kompromise“, pa i po pitanju mase električara. Jer, i40 M50 ima čak 2.290 kg sa vozačem (par stotina kg više od M4), odnosno, ima samo 110 kg manje od „đipa“ iX xDrive40. Ali, „đip“ je na električnoj platformi i tu je „kvaka“ ! Takodje, ako do tada BMW ne počne da ugradjuje neke „bolje baterije“ (veće energetske gustine, manje mase,… Pročitaj više »