1. Home
  2. Vesti
  3. Konačno i jedna sudska pobeda za Volkswagen
Konačno i jedna sudska pobeda za Volkswagen
0

Konačno i jedna sudska pobeda za Volkswagen

510
0
Podelite sa prijateljima:

Spor u vezi sa odštetom za doprinos dizajnu „Bube“.

Ime Ervin Komenda je relativno poznato u istoriji nemačke automobilske industrije. Ovaj inženjer je bio blizak saradnik Ferdinanda Poršea tokom razvoja Volkswagen „Bube“, a kasnije je pratio svog saradnika i u novonastalom Porscheu.

Tu se istorija u prošlosti obično završavala, ali Komendina kćerka je prošle godine odlučila da tuži Volkswagen za naknadu u visini od četiri miliona evra. Ona je tvrdila da je njen otac zapravo bio jedan od dizajnera originalne „Bube“ i da je proizvođač dužan da joj isplati odštetu za svaki prodati automobil posle 2014. godine.

Iako se „Buba“ proizvodila još od 1938. godine, kćerka je naletela na takozvani rok zastarelosti (statute of limitations), koji određuje koliko se tužilac može vratiti u prošlost da podnese žalbu. Iz tog razloga ona nije bila u stanju da traži odštete na „Bube“ proizvedene pre spomenute 2014. godine, a u tom periodu je prodato preko 22 miliona jedinica. Kćerka je tvrdila da sadašnji model jako liči na klasični pa samim tim i finansijske zasluge koje su trebale biti isplaćene njenom ocu, po zakonu pripadaju njoj.

Međutim, sud je doneo odluku da dok je Komenda verovatno igrao određenu ulogu u dizajnu, crteži koje je kćerka pokazala ne potvrđuju da sve zasluge pripadaju njemu. Sud je uporedio stil nekih drugih modela iz istog perioda, kao što su Tatra V570 i Mercedes-Benz Type 130, i zaključio da su i oni bili jednaka inspiracija.

Naravno, tu je još uvek i ona strana priče da je „Buba“ zapravo delo jevrejskog inženjera. Veoma interesantnu priču s tim u vezi možete pročitati ovde.

AutoRepublika

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments