1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger Hellcat ostaje bez manuelnog menjača
Dodge Challenger Hellcat ostaje bez manuelnog menjača
0

Dodge Challenger Hellcat ostaje bez manuelnog menjača

218
0
Podelite sa prijateljima:

Čak 37% novih automobila na američkom tržištu je, pre svega desetak godina, nudilo modifikaciju opremljenu manuelnim menjačem. Brojka je konkretno otpadala na male ekonomične modele, i naravno na one sa sportskim duhom, ali vremenom su putnički automobili nestali, kada su ih zamenili krosoveri.

Samo 41 od 327 modela na američkom tlu trenutno nudi opciju s tri papučice, što u procentima iznosi tek 13%, a kako stvari stoje, uskoro ih nećemo videti ni na sportistima.

Korporacija Chrysler, koja u svom vlasništvu drži firme Dodge, Jeep, Ram i sam Chrysler, je upravo objavila da model Dodge Challenger Hellcat više neće biti dostupan s manuelnim menjačem. Reč je o jednom od najmoćnijih automobila na svetu, koji može se pohvaliti s maksimalnih 807 konjskih snaga iz 6,2-litarskog motora sa osam cilindara.

Američki proizvođač vozila je do sada nudio šestostepeni manuelni i osmostepeni automatski menjač, ali ovaj prvi je nestao iz ponude za 2022. godinu. Kompanija zapravo takvu vest nije originalno ni objavila, već su automobilski mediji primetili da se opcija više ne nalazi na zvaničnom internet sajtu, pa su kontaktirali Dodge. Tada su dobili potvrdan odgovor da manuelni menjač zaista trenutno nije deo opreme, ali da će se navodno vratiti u budućnosti.

Nismo baš sigurni da li će se to desiti, pošto Challenger odbrojava svoje poslednje dane i naredna godina ti trebalo da bude njegova poslednja pre nego što debituje modernija zamena.

Lako bi bilo pretpostaviti da je opcija izbačena iz ponude zbog male potražnje, ali su razlozi sasvim druge prirode. Naime, kolege sa sajta Road & Track tvrde da kombinacija motora Hellcat i manuelnog menjača ne uspeva da zadovolji standarde o izduvnim gasovima.

U prošlosti smo takođe mogli da čujemo kritike vlasnika kako ovaj menjač ima određenih mehaničkih problema pošto nije u stanju da podnese visoki obrtni momenat 6,2-litarskog motora sa kompresorom. Ovaj problem ne postoji na Challengeru opremljenim motorima radne zapremine od 3,5, 6,2, i 6,4 litara, i oni se i dalje mogu naručiti s tri papučice.


Spomenućemo da je ovakva odluka u velikoj meri povećale cenu Hellcata. U prošlosti je koštao 61.850 američkih dolara, a ove godine za njega će biti potrebno izdvojiti 68.320 „zelembaća“. Ne verujemo da će mnogo Amerikanaca to uopšte primetiti, pošto je Hellcat jedan od onih modela za koji je i tako potrebno platiti preko fabričke cene, pošto je potražnja daleko veća od ponude.

Takođe smatramo da će retko ko pustiti suzu za manuelnim menjačem, jer se zapravo i Ford Mustang Shelby GT500 nudi samo s automatikom, i to sve bez da je prodaja imalo oštećena.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments