1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ko je zapravo razvio Volkswagen „Bubu“?
Zanimljivost dana: Ko je zapravo razvio Volkswagen „Bubu“?
0

Zanimljivost dana: Ko je zapravo razvio Volkswagen „Bubu“?

1.42K
0
Podelite sa prijateljima:

Istorija nas je naučila da je Ferdinand Porše razvio čuvenu Volkswagen „Bubu“ po naređenju Adolfa Hitlera, ali da li se to zaista desilo?

Prema zvaničnim informacijama, Porše je ranije razvio nekoliko sličnih projekata. Nijedna ideja nije otišla dalje od prototip faze, ali je nemački inženjer stekao dovoljno iskustvo koje će kasnije koristiti sa „Bubom“. Takođe je poznata i priča da je Volkswagen kopirao Tatru i njen model V570. Kompanija iz Čehoslovačke je bila veoma popularna među nemačkim političarima, a Porše se često družio sa Hansom Ledvinkom iz Tatre za „razmenu ideja“.

Rana ideja Ganca za narodni automobil

Već nekoliko godina priče kruže da su Porše i Hitler „pozajmili“ ideju od jevrejskog inženjera Đžozefa Ganca koji nije smeo da pokaže znanje samo zbog svoje religije. Rođen 1898. godine u tadašnjoj Austrougarskoj (Budapešta), Gancova familija se 1916. godine preselila u Nemačku i dobila državljanstvo.

Standard Superior

Mladi Džozef dobija posao u Motor Kritik magazinu i počinje da se zalaže za narodne automobile. U tom periodu većina automobila u Nemačkoj su bili luksuzni i samo bogataši su mogli da ih priušte. Tokom vremena Ganc bi u magazinu objavio i svoje crteže kako je zamišljao takav automobil.

Prototip koji je Ganc razvio za Ardie

Pokušaji su urodili plodom i 1930. godine Ganc je dizajnirao prvi prototip za kompaniju Ardie. Ovaj automobil je imao mnoge sličnosti sa kasnijom „Bubom“ sa motorom postavljenim pozadi i određenim dizajnerskim linijama. Usledeo je poziv još jednog malog proizvođača Adlera, da bi ovaj inženjer zatim dizajnirao i određene komponente za BMW i Mercedes.

Prototip koji je Ganc razvio za Adler

Ganc konačno dobija šanse da pokaže svoje znanje u Standardu i 1932. godine debituje model Superior kao prototip. On je u velikoj meri ličio da kasniju „Bubu“ sa motorom sa vodenim hlađenjem, takođe postavljenim pozadi i najavljenom cenom od 1.500 maraka, što je bilo nekoliko stotina maraka jeftinije nego bilo koji Opel – tada najprodavaniji automobil u Nemačkoj.

Crtež koji je Adolf Hitler dao Ferdinandu Poršeu

Veruje se da je Hitler video ovaj prototip na jednom od sajmova automobila i preslikao ga na papir, a zatim ideju predao Poršeu kada su se sastali 1935. godine da diskutuju o narodnom automobilu. Crtež je navodno prvo predat Mercedesu, ali ovaj proizvođač nije bio voljan za saradnju nakon što je Hitler saopštio da cena ne sme preći 1.000 maraka. Nemački “Fuhrer“ je takođe naredio i ubistvo Ganca tokom „Kistalne noći“, ali ga je navodno spasio pas koji je lajao na ubicu i upozorio inženjera da prebegne.

Zundapp Type 12

Sa druge strane, i Porše je imao određeno iskustvo pre Hitlerove naredbe. To se posebno odnosi na dva prototipa. Ovaj prvi pod kodnom oznakom Type 12 je dizajniran za Zundapp 1932. godine, a godinu dana kasnije Porše je za NSU razvio i Type 32 prototip.

NSU Type 32

Oba modela su dizajnerski ličila na kasniju „bubu“, ali nema sumnje da su i dela Ganca igrala veliku ulogu. Kada je Hitler došao na vlast 1934. godine, Ganc je uhapšen i optužen da je tražio mito od velikih proizvođača, a nekako uspeva da prebegne u nezavisnu Švajcarsku. Preminuo je u Australiji 1967. godine.

Bilo kako bilo, Porše je kasnije stekao ime sa svojom istoimenom kompanijom dok se ime Ganca gotovo nije ni znalo do pre par godina. Ipak, ovaj genije je inspirisao jedan od najpopularnijih automobila svih vremena više nego što bi nacisti ikada priznali. Ako ne po pitanju dizajna i mehanike, onda je samo ime „Volkswagen“ stiglo od Jevreja.

Zoran Tomasović

(1415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments