1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Harley Davidson pronašao kineskog partnera
Harley Davidson pronašao kineskog partnera

Harley Davidson pronašao kineskog partnera

249
0
Podelite sa prijateljima:

Harley Davidson želi da na internacionalnim tržištima generiše polovinu globalnih rezlultata prodaje do 2027. godine, a da bi uspeo u tako nečemu, potrebna je značajno intenzivnija penetracija najvećeg tržišta na svetu a to je godinama unazad kinesko.

Prodaja američkog giganta u Kini je skočila za 27% prošle godine, a proizvođač sada želi da poveća proizvodnju u saradnji sa kineskim partnerom. Posle duže pretrage izbor je pao na Qianjiang Motorcycle Company, koji posluje u sastavu gigantskog koncerna Geely, pod čijom kontrolom između ostalih marki posluje i čuveni Volvo. Geely takođe poseduje iskustvo saradnje za zapadnim firmama pošto već sklapa neke modele za Mercedes u najmnogoljudnijoj državi na svetu.

Harley Davidson ima probleme na domaćem tržištu veliko nekoliko godina. Tradicionalni, stariji kupci nestaju u velikim brojevima dok mlađe generacije nisu zainteresovane za skupocene teške kruzere. Kompanija je prošle godine najavila da će povećati poizvodnju u Tajlandu nakon što je Evropska Unija povisila carinu na uvoz iz Amerike sa 6% na 31% kao odgovor na odluku američkog predsednika Donalda Trampa koji je povećao carine na uvoz metala i aluminijuma.

Spomenuta fabrika u Tajlandu proizvodi motocikle i za azijska tržišta, a počev od sledećeg meseca oni će se prodavati i u Kini.

Kao što se očekivalo, Tramp nije bio sretan kada je čuo vest. Na svom Twitter nalogu je izjavio da je to pogrešan potez pošto konkurencija stiže iz svih pravaca i da će Harley Davidson zažaliti što se kocentriše na Kinu.

Ovo ipak nije prvi put da proizvođač pruža slične proizvode, pa je u periodu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka prodavao manje modele kao što su Hummer i Turismo Veloce urađe u saradnji sa nemačkim i italijanskim firmama DKW i Aermacchi.

Prošle godine Qianjiang je prodao oko 1,5 milion novih motocikala na svom domaćem tržištu. Amerikanci su najavili da zapremina agregata noviteta u Kini neće preći 338 kubnih centimetara, što je za nekoliko puta niža cifra u poređenju sa onom koju poseduju modeli sa američkog tržišta, kao što su Fat Boy i Electra Glides.

Iako značajno slabiji, Harley Davidson obećava da će modeli sa kineskog tržišta zadržati sve one karakteristike koje su krasile firmu iz Milvokija kroz istoriju. Ostaje nam samo da vidimo kako će ponosni “Jenkiji“ primiti proizvode “Made in China“…

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments