1. Home
  2. Vesti
  3. Jetta VS5 kao „demilitarizovana“ Škoda Karoq
Jetta VS5 kao „demilitarizovana“ Škoda Karoq
0

Jetta VS5 kao „demilitarizovana“ Škoda Karoq

757
0
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, oznaka Jetta je bila sinonim za Volkswagenov kompaktni sedan, ali je pre nekoliko meseci zajednički poduhvat nemačkog i kineskog proizvođača predstavio podmarku pod kojom će se na kineskom tržištu nuditi priuštivi modeli. FAW-Volkswagen je već predstavio tri noviteta marke Jetta, a kompaktni krosover VS5 će biti prvi koji će se priključiti tržišnoj utakmici u septembru. Sada je dostupno više pojedinosti o ovom vozilu, a mi ih delimo sa vama.

Kako to obično biva sa ovakvim markama, novitet ne nastaje tako što inspirisani dizajner napravi crtež grafitnom olovkom. Naprotiv, ovo je prerada i pojednostavljena verzija evropskih modela Škoda Karoq ili Seat Ateca. Dakle, VS5 leži na MQB platformi, poseduje identičnu karoseriju i šasiju kao evropski krosoveri, baš kao i međuosovinsko rastojanje (2.683 milimetara). Originalan je dizajn njuške i boka, a i kineski “novajlija” je, s 4,419 milimetara, nešto duži.

Kineski novinari prenose informaciju da su pronašli glavni segment čija je revizija originalnih modela dovela do značajno niže cene krosovera nove marke Jetta. Radi se o putničkoj kabini gde su upotrebljeni jeftiniji, i ne tako plemeniti, materijali s obiljem tvrde plastike i lošijom zvučnom izolacijom.

Ipak, lista opcionala za Jettu i nije toliko siromašna. Kupci mogu naručiti dvozonski klima uređaj, grejanje prednjih sedišta, multimedijalni sistem koji koristi veliki displej smešten na centralnoj konzoli. Čak je i asistencija vozaču u vidu adaptivnog tempomata dostupna potencijalnim kupcima.

Opet, neke stavke koje se mogu dobiti prilikom kupovine pomenutih Karoqa ili Seata, nisu raspoložive kod modela VS5. Tako je virtualni instrumentacioni klaster nespojiv sa Jettom koja koristi klasičan jednobojni, monohromatski ekran sa dvojnim kružnim pokazivačima (brzina kretanja i broj obrtaja kolenastog vratila).

Pride, ista je priča i sa LED svetlosnom signalizacijom, koje nema u ponudi, već se prodaje samo najjeftinije tehnološko rešenje.

Najveće iznenađenje se ipak odnosi na paletu agregata u ponudi. Jetta VS5 nije opremljena niti jednom verzijom atmosferskog motora. Tu je četvorocilindarska turbo benzinska 1.4-TSI jedinica uz isporuku od 150 konjskih snaga. Umesto uobičajene sedmostepene DSG transmisije (s dvostrukom spojnicom), dosupan je jedino klasičan šestostepeni Aisin automatik. Takav se koristi i u vozilima marke Škoda koja se proizvode u Rusiji.

Jettu VS5 nije moguće dobiti sa sistemom pogona na sve točkove, već je jedino prednja osovina pogonska. Na zadnjem kraju SUV-a iz Kine se nalazi multilink oslanjanje, što je svojevrsni kuriozitet, s obzirom na to da Karoq i Ateca, doduše u osnovnim postavkama, nude torzionu osovinu.

Kao rezultat svih opisanih intervencija na ranije predstavljenim krosoverima nemačke grupacije nastao je priuštivi VS5. Cene nisu objavljenje, ali se zna da će biti niže od onih koje su određene za Škodu Karoq, a one kreću od 20 hiljada američkih dolara u Kini.

Glavno pitanje ovde je: Imamo li razloga za ljubomoru prema Kinezima?

AutoRepublika

(757)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments