1. Home
  2. Održavanje
  3. Nemački sindikat traži formiranje fonda za pomoć snabdevačkim kompanijama
Nemački sindikat traži formiranje fonda za pomoć snabdevačkim kompanijama
0

Nemački sindikat traži formiranje fonda za pomoć snabdevačkim kompanijama

154
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački IG Metall sindikat apeluje na formiranje fonda od najmanje 10 milijardi evra da bi se pomoglo snabdevačima u tranziciji ka električnim vozilima.

Polovinu sume bi obezbedila država a ostatak proizvođači automobila.

„Predlažemo transformacioni fond od minimum 10 milijardi evra za snabdevače, koji jesu profitabilni i snažni, ali imaju teškoća u akumulaciji velikog kapitala neophodnog za tranziciju ka električnim automobilima“, kaže Frank Iver, šef koordinacije i političkog planiranja u IG Metallu.

Iver, koji takođe ima stolicu u nadzornom odboru ZF Friedrichshafena, rekao je da bi fond obezbedio pozajmice u narednih šest do osam godina.

„Vlada bi trebalo da garantuje kamatnu stopu od oko 1,5 odsto. Međutim, s obzirom da se uglavnom radi o snažnim kompanijama koje treba se finansiraju, fond bi trebalo da generiše značajno veći prinos, tako da da vlada ne bi više bila na udaru“, rekao je on.

S druge strane, snabdevačima koji ne stoje tako dobro, moglo bi biti potrebno hitno, kratkoročno finansiranje, dodao je Iver.

IG Metall će predstaviti svoj predlog na mitingu šefova automobilskih kompanija i vodećih političara, zakazanom za 24. jun u kancelariji nemačke vlade.

U velike nemačke snabdevačke firme se ubrajaju Robert Bosch i Continental. Leoni, još jedna od kompanija iz branše, kaže da je istraživala sve moguće opcije da bi obezbedila  buduće finansiranje nakon neto gubitaka od 132 miliona evra u prvom kvartalu.

Iver je takođe rekao da bi bilo moguće restruktuirati posrnule snabdeače formiranjem spasilačkog fonda, sličnom onom koji postoji u Danskoj, s podrškom sindikata i vlade.

AutoRepublika

(154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments