1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljeni Porsche 718 Boxster Spyder i 718 Cayman GT4
Predstavljeni Porsche 718 Boxster Spyder i 718 Cayman GT4
0

Predstavljeni Porsche 718 Boxster Spyder i 718 Cayman GT4

254
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche je konačno predstavio naslednika toliko voljenih modela Cayman GT4 i Boxster Spyder. Novitetima su dodeljeni poznati nazivi: 718 Cayman i Boxster, a na svet su došli nakon što je Porsche značajno preradio pripadnike aktuelne porodice 718, a o dubini i broju modifikacija u odnosu na prethodnike, da i ne govorimo.

Kod GT4 nećete naići na četvorocilindarski turbo motor iz „običnog“ 718, već je pod haubom svoje mesto zauzeo četvorolitarski atmosferski šestocilindraš, koji je delo ekipe Porscheovih inženjera najsklonijih ispunjenju sportskih aspiracija kupaca, a koji su na platnom spisku GT odeljenja u Vajzahu.

Pogonska grupa u oba varijateta isporučuje jednakih 309 kW sirove snage i 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Isporuka ove pogonske sile ide na točkove zadnje osovine, a limitator broja obrtaja kolenastog vratila se aktivira pri 8.000 o/min. Jedina opcija za menjačku kutiju pokriva šestostepenu manuelnu transmisiju.

Maksimalna brzina Spyder verzije iznosi 301 km/h, dok je kod Caymana GT4 ona na nivou od 304 km/h. Da bi dohvatili „stotku“ iz mirovanja, i jednom i drugom modelu je potrebno 4,4 sekunde i vozač koji će držati papučicu gasa dovoljno dugo pritisnutu do poda, uz skladnu i brzu izmenu stepena prenosa.

GT4 je prikazan na fotografijama u žutoj nijansi, ko što se jasno vidi na fotografijama, a takođe se može zapaziti impresivan paket aerodinamičkih dodataka na karoseriji za koje proizvođač navodi da su unapredili vertikalni aerodinamički pritisak noviteta za 50% u odnosu na staru verziju, a bez uticaja na, inače odličan koeficijent otpora vazduha.

Zadnje krilo, koje se automatski izvlači čim aktuelna brzina vozila pobedi odrednicu od 120 km/h, je veoma gabaritno, baš kao i difuzor na zadnjem kraju, čija je postavka omogućena upravo zbog novog dizajna zadnjeg lonca izduvnog sistema. Na prednjem kraju se nalazi spliter koji funkcioniše u sadejstvu s vazdušnim zavesama kako bi se uravnotežio vertikalni pritisak na zadnjoj osovini.

Iako Boxster poseduje nešto umereniji paket aerodinamičkih dodataka, i dalje je to agresivan četvorotočkaš po stilu, gledan sa svih strana. Porsche navodi da će to biti prvi Boxster u istoriji, koji će posedovati vertikalni aerodinamički pritisak na zadnjoj osovini.

Pošto je i nemačkom proizvođaču jasno da nije sve u pukoj brzini, marketinške službe kompanije ponosno ističu činjenicu da će, kada god to saobraćajne okolnosti dozvole, jedan set cilindara (od ukupno tri komada) u motoru biti stavljan van funkcije kada god to okolnosti dozvole. Na taj način, se GT4 u osnovu transformiše u trocilindarskog sportistu.

Inženjeri nemačke kompanije su na duetu noviteta instalirali filter za prečišćavanje čestica čađi. Po prvi put su primenjene i Piezo brizgaljke, zajedno sa varijabilnim sistemom usisa. Zahvaljujući svim tehnološkim novotarijama, Porsche tvrdi da je potrošnju, merenu WLTP protokolom, sveo na oko 11 litara na sto kilometara, što je značajno niže nego na prethodnicima, iako se to ne može direktno uporediti zbog uvođenja novih pravila, odnosno napuštanja NEDC ciklusa. Emisija ugljen dioksida je svedena na nivo od 249g/km.

Obe verzije, GT4 i Spyder dele šasiju razvijenu za potrebe učešća u auto-moto sportu, što je opet prvi put u istoriji za Spyder varijantu. Postavka ogibljenja (PASM) je omogućila da karoserija bude za 30 milimetara bliže asfaltu nego obično, a tu je i mehanička blokada diferencijala s vektorisanjem obrtnog momenta, kako bi se pomoglo zadnjoj osovini da se nosi sa prilivom snage koju šalje snažni agregat.

Oba modela koriste Michelinove pneumatike razvijene posebno za potrebe podrške visokih performansi Porscheovih proizvoda. Proizvođač navodi da novajlija kompletira krug na Nirburgringu za deset sekundi kraće vreme u odnosu na prethodnika.

GT4 se može naručiti uz Clubsport Package, koji dodaje set trkačkih sedišta, zaštitni kavez, pojas sa šest tačaka vezivanja. Pored toga, na obe varijante su dostupne takozvane „karbon-keramičke“ kočnice.

Kompanija još uvek nije predstavila nikakve pojedinosti vezane za izgled i ostale karakteristike unutrašnjosti dvojca, a jedino dostupni materijali, po ovom pitanju, su ovde izložene fotografije. Ipak, očigledno je da GT4 zadržava brojne detalje koje smo videli na prethodnoj generaciji, uključujući i „ručke“ za zatvaranje vrata izrađene od tkanine umesto konvencionalnih, kako bi se uštedelo na masi.

Tu su i bezbednosni pojasevi u boji karoserije, info-zabavni sistem… Kod verzije s (ručno sklopivim) mekim krovom, odnosno Spydera, ručke za otvaranje vrata su tradicionalne. Oba modela poseduju obilje alkantare u enterijeru.

Obe varijante je već moguće naručiti, a začudo, verzija Spyder je s cenom od 73.405 britanskih funti, za skoro 2 hiljade britanskih apoena pristupačnija od one koja nosi Cayman GT4 nalepnicu.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments