1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW predstavio karavan verziju serije 3
BMW predstavio karavan verziju serije 3
39

BMW predstavio karavan verziju serije 3

1.45K
39
Podelite sa prijateljima:

Nova serija 3 Touring je predstavljena neposredno nakon što su na internet dospele prve fotografije karavana. Izložbeno-prodajni saloni će se ovom karavanu radovati počev od septembra.

Po prvi put u jedoj Touring verziji u ponudi će se naći i jedinica sa plug-in hibridnim pogonskim sklopom. Poneće 330e oznaku, a ponudu će obogatiti od jula sledeće godine. Kao što je to slučaj i sa limuzinum iz porodice serije 3, i kod PHEV pogonskog sklopa je primenjen dvolitarski četvorocilindarski motor, koji razvija 184 konjske snage, uz elektromotor s isporukom 113 konjskih snaga. Zbirna moć pogonskog sklopa iznosi 252 „konja“, a električna autonomija je malo jača od 60 kilometara, navodi proizvođač.

Na početku prodaje će ulazna verzija biti ona označena sa 320i, dok će najprestižnija nositi oznake M340i xDrive, što znači da će se pod haubom ove verzije naći trolitarski benzinac sa šest cilindara postavaljenih u liniji. Sprint do stotke ove varijante, traje ne više od 5,8 sekundi.

Što se dizela tiče, od starta nastupaju 318d sa 150 konjskih snaga i 330d xDrive sa 265 konjskih snaga. Opcija manuelnog menjača uopšte nije predviđena za porodicu karavana serije 3, pa će tako biti primenjena ZF osmostepena jedinica odličnih preporuka.

M Sport diferencijal je standard na modelu M340i xDrive dok je na ostalim verzijama s gornjeg kraja ponude na listi opcionala, baš kao što je to i M Sport sistem ogibljenja.

Zvančnik kompanije BMW, Stefan Horn je izjavio da će se Touring verzija “ponašati na drumu čak i bolje” od predstavnika prethodne generacije. Razloge tome treba tražiti u krućoj šasiji, nižem centru gravitacije kao i smanjenju mase.

Ulazni model je obuven u naplatke od 17 inča, dok se mogu naručiti jedinice promera do 19 inča. Prednje i svetlosne grupe na zadnjem kraju vozila su standardno izvedene u punoj LED tehnologiji. Horn tvrdi da je cilj proizvođača bio da se akcenat baci na poželjnost i stil noviteta, kako bi bio što bolje prihvaćen od strane kupaca, a koji sve češće popuštaju pod privlačnošću krosovera.

Uz dužinu od 4.709 milimetara, novi model je za 76 milimetra duži od prethodne generacije, a porcija od 41 milimetra povećanja otpada na više centimetara među osovinama (2.851 milimetar). Serija 3 Touring je pored toga što je duža, i viša i šira u odnosu na stari model, i to za 11 odnosno 16 milimetara, redom.

Zahvaljujući prirastu u gabaritima, BMW tvrdi da je sada u unutrašnjosti raspoloživo više prostora za ramena i kolena, kao i da je moguće na zadnjoj klupi montirati tri dečija sedišta. Prtljažnik je prostraniji za 5 litara u odnosu na odlazeći model, pa poseduje 500 litara zapremine. Otvaranje poklopca prtljažnika se vrši lagano jer je elektro pokretan, a moguće je otvoriti i samo zadnji prozor, bez nužde da se kompletnim petim vratima menja pozicija.

Primenjena su i neka inteligentna rešenja usmerena na obezbeđenje viših nivoa funkcionalnosti. Tu je dodatni prostor ispod poda prtljažnika, namenjen smeštaju sitnijih stvari, a sa liste dodatne opreme se mogu naručiti i gumene aplikacije namenjene sprečavanju prtljaga manjih gabarita da se slobodno kreće po prtljažniku. Zadnja klupa je deljiva u razmeri 40/20/40, a kada je oborena, zapremina prtljažnika doseže do maksimalnog kapaciteta od 1.510 litara.

Očekuje se da proizvođač izađe u javnost sa podacima o cenama. Naša najbolja pretpostavka govori o tome da će, u proseku, karavan biti za nešto preko 1.500 evra skuplji u odnosu na limuzinsku verziju serije 3.

AutoRepublika

(1450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Никада ми нису били јасни људи које возе мерцедес Е класе караван или БМВ 5 караван…

Као да ти је дијевојка-жена до струка топ модел а доле ниже, беспућа прашуме баба Симане.

Ко напише због гепека, нек се сијети бабе Симане и њеног гепека.

Dzoniz

Pa ne uzimaju se karavani zbog izgleda (mada ima stvarno lepih) nego zbog praktičnosti.

Ercegovac

Па то ти кажем купиш неки ситроен пасат…

Rade

Hoćeš da kažeš da ti nije jasno kako poro(di)čan čovek može voziti BMW? 😀

Ercegovac

Не бмв него бмв каравана . То ми није јасно.

Balkanboj

Bmw karavan da imaš za put sa porodicom, a jedan bmw coupe za sebe.
Ja kao neko ko uživa u vožnji ne vidim sebe za volanom pasata lubeničara ili citroena/pežola/renola (priznajem imao sam opel).
Probaj neki BMW touring, promenićeš mišljenje o karavanima.

Ercegovac

Не вјерујем.
Што би рекли:
Поштовани господине, обзиром да имам већ формирано мишљење,
немате потреба ме збуњивати чињеницама 🙂

Rade

Mi što volimo udobne automobile za duga putovanja, ne volimo da uživamo u vožnji. Mi smo mazohisti. 🙂

betmen

Pa ako volim prakticnost i imam novca, zasto bih uzimao sitroena kad mogu E klasu?

Ercegovac

И обавезно купи црни и затамни стакла.

Ercegovac

Симанољубаца 5 комада видим.
Најежих се.

moron

Jedino nebitno poredjenje dve klase vozila … Ovaj BMW „Topalović Edišn“ je samo 5 cm duži od corolle karavan (ili od focusa karavana), a ima za oko 15 cm veći Wb od njih. Doduše, ta oba karavana C segmenta imaju motor postavljen poprečno, a ovaj BMW uzduž. Ne govorim to zbog voznih osobina, već samo načelno, zbog ponude prostora i položaja kabinskog prostora u kolima, jer uzdužno postavljen motor zna (nekada) da „jede“ kabinski prostor (kao što postoje i vozila sa poprečno postavljenim motorom, kojima bi po kabinskom prostoru pomislio da je pod haubom smešten linijski šestak). Tek, biće lepo… Pročitaj više »

Ercegovac

Акценат на „једе“

grumpy

Passat and co. prave ta Topalović edition vozila. Ovo je lifestyle karavan. Otići na odmor/skijanje sa porodicom u stilu.

Ercegovac

Стил живота: мерцедес – бмв караван .
Ма дај.
Не иде.
Прихватам ауди караван.

Исто ми није јасно купити караван због љетовања и зимовања.
Прихватио бих то ако идете сваки мијесец по два пута на љетовање односно зимовање.

Balkanboj

Jeste, Audi karavan. Maskirana Škoda. Wartburg u sakou.

Ercegovac

Сви који возите бмв и мерцедес караване, нисте мој тип.
Имам анимозитет према караванима а према бмв и мерцедес караванима имам гађење.
Кад их видим окренем главу.
Замишљам Вас како 7путагодишње са фамилијом идете на љетовање са све надуваним душецима и 6 пута годишње идете на скијање са све панцерицама на скијама.

Нисте мој тип.
Да сам женско никад вам не би дао.

TNT

Dao bi, dao bi, samo se nešto femkaš. Znaš za onu: „Ne je.. ko je lep, nego ko je uporan“. Znaš koliko je lakše „okrenuti“ neku u karavanu kada oboriš sedišta, nego se patiti na zadnjoj klupi… ?

Doduše, sve su ovo neke uspomene iz ranijih perioda, kojih se rado sećam, dok ne počnem i to da zaboravljam.

Balkanboj

@ercegovac
Crni karavan sa tamnim staklima – „funeral edition“ rade najviše od Merca a ima i Audija. Niđe BMW.a.

moron

To je zato jer „putniku“ pri poslednjoj vožnji i nije toliko od značaja „da lepi kao pegla“ 🙂

Ercegovac

Како се умећу слике овдје да ти сликам један у комшилуку сам видио.
И још се чује кад прође
AC DC Highway to Hell 🙂

Balkanboj

Prava pesma za funeral edition.

TNT

Po svemu što su nam uvek predočavali, trebalo bi da duži, veći… ili šta god WB daje više mesta u kabini, ali moja iskustva govore da to nije uvek tako. Na primer, Rav4 koji sam vozio je imao WB od svega 2.660 mm, ali je realno imao više prostora nego moj sadašnji X3 sa 2.864 mm. Uz to, mnogo je bio lakši za manevrisanje upravo zbog skraćenog WB. BMW ima dugačku „njušku“, pa i ako „izbace“ prednje točkove malo više napred, ne mora da znači da će ostati više prostora u kabini. Na primer, Keca veoma cenim kao vozački automobil… Pročitaj više »

moron

Vezano za Wb, jedan moj drugar zna (sa pravom) reći da veliki Wb nije garant velikog komfora za putnike i da je po pitanju komfora u kolima „sve stvar unutrašnjeg rasporeda“, a da je VW u tom organizovanju prostora i „razmeštanju nameštaja“ najbolji. Logično …
Inače, za vikend sam svojim degeneričnim telom premeravao razne nove pežoe. I zaprepastio sam se koliko puno mesta pozadi ima u aktuelnom 3008, i za glavu i za noge, sa Wb od svega 2.675 mm. Sve je po pitanju ponude prostora u toj prokletoj „unutrašnjoj organizaciji prostora“.

don

citroen xantia…sve mi se cini da sam ga vidio na cesti, no mozda je to bila limuzina,al bih rekao da je bio karavan.

Balkanboj

4 gran coupe mi je prelep a mislim da vredi sačekati novi 3GT.

TNT

Nema više 3GT…

Balkanboj

A evo da se nadam da će ipak biti

Ercegovac

Једно питање, колико вас је купило нов караван?

Ercegovac

Морону, Балканбоју, Тнт, Доне, Грампију, Раде, Звездане, Бетмену и Џонизу, да ли је нео од Вас купио нов караван?

moron

Ja jesam, ali, jako davno, pre 10 godina i 4 dana …

Rade

Ne. Ni nov, ni polovan.

TNT

Jel se računa Burago, Hot wheels…? Šalu na stranu, jesam, danas davne 2002-ge, i prodao ga tamo negde 2006-te ili 7, više se ne sećam. Mlados’ – ludos’…

Balkanboj

@Ерцеговац
Nov nisam. Ovaj trenutni što imam nije prodavan u CG kao karavanska varijanta te sam ga uvezao (jbga i CG i Bosna su nakrivo nasadjene). Inače ovo mi je četvrti karavan koji vozim u zadnjih 12 godina (od kad sam dobio prvo dete).
Cenim da će i sledeći auto kad ovaj trenutni dodje na zamenu biti karavan.

Ercegovac

Што би рекли ово је још младо за нас… 🙂

Dzoniz

Nisam jer sam mlad i nemam potrebe za karavanom.

moron

Ja sam i planirao da postojeći karavan jednom opet zamenim sa nekim karavanom… Eventualno sa nekom „kockom“ tipa „Berlingo & bratija“ (mada mi je čak i malo „problematična“ visina od skoro 190 cm) ili u krajnjem slučaju sa nečim na pola visine izmedju karavana i „kocke“. Sve u 2WD izdanju.
HB i limuzina mi još nisu u planu. Ali, ko zna, možda se jednom opet i na njih vratim.

Balkanboj

@ercegovac

https://youtu.be/MF0CUaS0czk

Pazi sad, priča o tome kako je nastao prvi BMW karavan jer ih do tada fabrika nije proizvodila niti imala u planu. Čovek koji je radio u razvoju BMWa nije moga da spakuje porodicu za put u svoju seriju 3 (e30) te je napravio u garaži za sebe e30 karavan.
Rukovodstvu se automobil toliko dopao da su ga uveli u proizvodnju.
Lifestyle touring.
Karavan za one koji ne žele da se odreknu dobre vožnje a sa druge strane imaju porodicu sa rekvizitima koje treba povesti na put.