1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla i Honda su najviše američki automobilski brendovi
Tesla i Honda su najviše američki automobilski brendovi
3

Tesla i Honda su najviše američki automobilski brendovi

207
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko živite u Sjedinjenim Američkim Državama, verovatno ste čuli onu šalu da „ako želite američki automobil, onda je najbolje da kupite Toyotu“. U svakoj šali malo (ili mnogo istine), ali japanski proizvođač vozila zaista proizvodi većinu svojih modela koje prodaje u Americi baš „preko bare“ i nudi ih konkretno Jenkijima.

Kolege sa sajta Cars.com svake godine prave listu „najameričkijih“ vozila, i to analizirajući pet kategorija. One su lokacija konačnog sklapanja, zatim gde se proizvode njegovi delovi, poreklo motora i menjača, i na kraju koliko domaćih radnika je zaposleno u toj fabrici.

Očekivali bismo videti Ford F-150 ili Chevrolet Corvette na vrhu takve liste, ali ove godine zapravo dominiraju isključivo dva brenda. To su Tesla i Honda. Cars.com napominje da je problem sa nedostatkom kompjuterskih čipova u potpunosti poremetio proizvodnju i proizvođači sada traže potrebne delove po celom svetu gde god mogu da ih pronađu.

I titula najviše američkog vozila za 2021. godinu je pripala Tesli Modelu Y. Američki proizvođač je zapravo u potpunosti dominirao sa čak četiri modela među prvih šest vozila, pa mu je pripala i srebrna medalja zahvaljujući Modelu 3. Bronzanom medaljom se pohvalio Fordov luksuzni krosover Lincoln Corsair. Honda je takođe pokazala veliku dominaciju sa četiri modela unutar prvih desetoplasiranih. To su Passport, Ridgeline, Odyssey i Pilot, a ovde je bitno spomenuti da svi potiču sa identične platforme, i zajedno se proizvode u gradu Linkoln unutar američke savezne države Alabame.

Slična situacija je i sa Teslom gde svi modeli sa liste silaze sa pokretnih traka u gradu Frimont u saveznoj državi Kaliforniji. Jedini preostali model na listi je pobednik iz 2020. godine Jeep Cherokee, a sada je pao na sedmu poziciju.


A gde su neki drugi favoriti koje smo svakako očekivali videti na listi? Pričamo o onim modelima čija sama imena nas asociraju na Ameriku. U tom slučaju najbolje plasiran model je Chevrolet Corvette na 11. poziciji, Ford F-150 je 21., Cadillac Escalade 38., Jeep Wrangler 44., Ram 1500 45., a Chevrolet Silverado tek 93. A i oni japanski modeli koji su se nekada smatrali „domaćinima“ takođe nisu visoko plasirani, pa je tako Honda Accord 24., a Toyota Camry tek 47.

Sve je manje onih četvorotočkaša čije se poreklo može definisati i opredeliti na samo jednu državu, pa nas neće iznenaditi ako i naredne godine vidimo neko drugo iznenađenje na liderskom mestu.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

i bez obzira na lokaciju sklapanja vozila, poreklo svih delova i motora, kao i zaposlene radnike, pare od konačnog proizvoda idu u japan

Iznogud Časni

Sad gledam jedan video o najgorim autima u 2022 na usa tržištu. Pa lik popljuvao hrv (ima inače pun k modela na listi) bučan, jadan motor, loša šasija itd…

moron

A, eto, i pored svega toga, (stari) HRVoje je u 2021. bio najprodavaniji u SUV B segmentu na svetu. Prodao je više nego drugi i treći u toj klasi zajedno.
Pri čemu je taj (stari) HRVoje jako loše prošao na testu bezbednosti kod Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Baš loše.