1. Home
  2. Vesti
  3. Rumuni će proizvodi 1,2-litarski motor za Daciju
Rumuni će proizvodi 1,2-litarski motor za Daciju
6

Rumuni će proizvodi 1,2-litarski motor za Daciju

3.48K
6
Podelite sa prijateljima:

Nova divizija koja posluje unutar grupacije Renault, entitet po imenu Horse, u Rumuniji započinje proizvodnju benzinskog motora radne zapremine 1,2 litra. Ova jedinica je zamišljena kao pokretačka snaga Dacije Duster nove generacije.

Renault je nedavno najavio zvanično osnivanje „konjičke“ divizije (Horse). Renault će zajedno sa Kinezima iz Geelyija time razviti nove motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva. HORSE Powertrain će, termičkim i hibridnim pogonskim sklopovima snabdevati brendove kao što su Renault, Geely, Nissan, Mitsubishi, Volvo ili Dacia, u ovom slučaju.

Kako prenosi portal HotNews.ro, kompanija je objavila da će fabrika koja posluje u Mioveniju započeti proizvodnju motora s indeksom HR12, od 1,2 litra. Agregat HR12 je 1,2-litarski trocilindarski benzinski motor koji proizvodi 130 KS i 230 Nm. Reč je o blago-hibridnom pogonskom sklopu za krosover po imenu Duster, ali će biti ugrađivan i u druge modele iz grupe Renault. Ovaj motor je jedini koji može da bude uparen sa pogonom na sve točkove i dostupan je samo sa 6-stepenim manuelnim menjačem, pri čemu pričamo samo o slučaju konstrukcije novog Dustera.

Fabrika HORSE Romania u Mioveniju će se baviti i montažom motora HR12 i livenjem glava cilindra u livnici aluminijuma, najvećoj te vrste u Rumuniji, ali i u ekosistemu francuske grupacije. Da bi bila omogućena proizvodnja novog motora s indeksom HR12, modifikovano je preko 75% postojećih radnih stanica na montažnoj traci fabrike u Mioveniju, a i instalirane su ukupno 24 nove radne stanice.

Odeljenje HORSE Powertrains je stvorio Renault zajedno sa kineskim proizvođačem automobila po imenu Geely. Ova divizija će biti odgovorna za proizvodnju motora, menjača i razvoj niskougljeničnih tehnologija. Poseduje osam proizvodnih pogona koji funkcionišu u sedam zemalja i tri istraživačka i razvojna centra, sa sedištem u Madridu.

Rukovodstvo preduzeća HORSE Powertrain očekuje da će ostvariti oko 15 milijardi evra godišnjeg prihoda i proizvodnju od oko 5 miliona jedinica pogonskih sistema na godišnjim osnovama. Kompanija takođe kaže da će od prvog dana imati „kompletan portfelj pogonskih agregata sledeće generacije za globalne partnere, uključujući hibridne sisteme, motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva, transmisije i rešenja za akumulatore.

AutoRepublika

(3484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir

Kao udobra stara vremena,

Renault Terminator🇷🇺Z

I to je danas najjači SUS motor koji Renault pravi,troklipnjača bato moj.Auuu na šta ste spali majko moja mila,ne mogu da vjerujem.Nekada je Renault pravio automobile…

next

Nisu oni ni na sta spali , uvek su bili smece. Reno je veciti gubitas, da nije bilo francuskih poreskih obveznika da upumpavaju milijarde evra svakih 10 godina otisao bi u stecaj davnih dana.

Renault Terminator🇷🇺Z

To nije tačno.Renault je nekada pravio odlične automobile,kvalitetni i veoma pouzdani i pritom jeftini za održavanje.
Koliko je samo proizvođača bilo pred stečajem pa ih država vadi iz govana…Renault u Francuskoj,BMW,Merc,VW u Njemačkoj npr…sve su to strateška preduzeća koja država nikada neće dozvoliti da odu u stečaj,uvijek će na kraju stati iza njih,na ovaj ili onaj način.

MRN

Motori za Renault, Geely, Nissan, Mitsubishi, Volvo i Daciu.
I svi u osnovi isti.
Bravo za Geely.

Ranko

Kad sam video sličan motor 1.2 samo PSA grupacije u Jeep u nema dalje