1. Home
  2. Vesti
  3. Honda produžava garanciju za 1.5 VTEC Turbo, ali da li to rešava navodne probleme?
Honda produžava garanciju za 1.5 VTEC Turbo, ali da li to rešava navodne probleme?
7

Honda produžava garanciju za 1.5 VTEC Turbo, ali da li to rešava navodne probleme?

1.70K
7
Podelite sa prijateljima:

Svi se sećamo kada je Honda uvela 1.5 VTEC Turbo u Civic. Ovaj motor se nakon toga našao i u CR-V krosoveru, ali nakon toga nije se pokazao baš najpouzdanijim, što je u potpunoj suprotnosti s reputacijom japanske marke, posebno u odnosu na period kada je Soičiro vodio kompaniju.

Polako ali sigurno, na ovaj način se urušava reputacija građena decenijama, tako da i Honda ide sličnim putem kojim su pre nje krenuli Mercedes-Benz, BMW i Audi, još tokom devedesetih godina prošlog veka.

Da se vratimo na 1.5 VTEC Turbo, koji se nalazi ispod hauba više od milion Civica i CR-V-a. Naime, Honda je odlučila da produži garanciju na dotične motore na šest godina od vremena kupovine, bez ograničenja na planu kilometraže.

To je sasvim u redu, s obzirom da je velik broj vozača prijavio razređivanje ulja, ali ipak, dodatna godina garancije ne „zvuči“ kao rešenje problema. Naime, Consumer Reports je naglasio da su vozači prijavljivali „iznenadan gubitak snage“, dok Honda tvrdi da se taj problem odnosi u najvećoj meri na ekstremno hladno vreme. Ukoliko je to slučaj, kako da su dotični problemi registrovani u Kaliforniji, Teksasu i drugim područjima koje karakterišu relativno visoke temperature, pitaju se Amerikanci, ali ne navode konkretan broj vozila koja su zaista imala probleme ove vrste u navddenim državama.

„Abnormalno razređivanje ulja je veoma redak slučaj, posebno van područja s ekstremno hladnim vremenom“, saopštio je portparol u pisanoj formi. „U ekstremnim i retkim slučajevima, u zemljama gde je temperatura vazduha niska, do razblaživanja ulja je dolazilo pre ažuriranja softvera, a dostupna ekstenzija će obezbediti dodatno vreme da se utvrdi bilo kakvo neprimećeno eventualno oštećenje motora, i da se problem pokrije garancijom.“

Da li je moguće ovakav potencijalan problem rešiti jednostavnim ažuriranjem softvera? Nekako, nismo baš ubeđeni u to. Ono što dodatno pogoršava stvari je da je vozilo sklono otkazivanju nebezbedno, tako da je u tom slučaju neophodno oficijelno povlačenje na korektivnu intervenciju.

Honda je dilerima poslala beleške u kojima objašnjava na koji način može da se manifestuje problem s 1,5-litarskim motorom u Civicu i CR-V-u.

AutoRepublika

 

(1703)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kod nas je, ako se ne varam, i dalje 3 godine fabričke garancije ? Baš bih voleo znati kakvi su bili efekti hondine akcije kada je na 1,6 dizel ( koji nije imao detektovane probleme ) u startu data garancija od 10 godina i 1 milion kilometara.
A ovi sada motoru, kome jeste detektovan problem (a navodno rešen trajno softverski?), produžavaju garanciju za samo godinu dana. Sa 5 na 6.
Moglo je to i bolje.

s mile

Ja ne vidim nikakav ( finansijski ) problem da bilo koji proizvođač da cca 1milion km garancije za motor, uslov bi naravno bio redovno održavanje u ovlašćenom servisu, a oni bi u međuvremenu uzeli toliko para od održavanja da bi mogli da servisiraju bilo koji kvar na motoru….

pogotovo što je motore kao sklop, uglavnom najpouzdanija celina na automobilu… periferni sistemi se više kvare…

lalelala

redovan servis za Hondu Civic EX 2.0 model 2017 je 39$ kod dilera gde sam je kupio …
Vaše razmišljanje je tipično evropsko …

TNT

Hondina „besprekorna“ reputacija… nije baš takva. Svojevremeno je automatski ručni robotizovani menjač, koji je dobio „svemirac“ Civic, sa sve polugicama, bio takav da se vozilo bez problema gasilo prilikom pokušaja bržeg ulaska u raskrsnicu iz stanja mirovanja, na opšte „oduševljenje“ korisnika. Problem koji može da košta i života. Jedan od „srećnih“ vlasnika sam bio i ja, pa tačno znam o čemu pričam.

Ercegovac

На овом сајту је један наш западни комшија већ писао да му мотор 1,5 мијеша уље и гориво .

Изгледа да је човијек а и аутори овог сајта правим имемном назвали ово „разријеђивање уља“ већ давних дана.

https://autorepublika.com/2018/10/08/problemi-za-hondin-15-litarski-motor/

Свака Вам част. Најбољи сте.

moron

Ne bi bilo prvi put da se softverski rešavaju ( i reše) neki problemi. Koliko se sećam ( a možda mi je i već izvetrilo ), problem sa ubrzigavanjem ( i stvaranjem optimalne smeše u cilindrima ), davno je (na početku tržišnog života) imao i BMW-PSA 1,6 ( posebno raniji e-THP sa 150 ks), kao i „lančani“ 1,4 TSI ( sve Euro 4 ). A posledice su takodje bile gadne (da li „pregoravenje“ čela klipa ili samo ventila, ne sećam se). I sve to je softverski rešeno (za ubuduće). Tako da mi ne deluje nemoguće da se (za ubuduće )… Pročitaj više »

Lazar

slažem se 100% …. ovde je najverovatnije problem u ekstremno hladnom vremenu , (pre)bogatoj smeši i kratkim relacijama na kojima motor ne stigne da se zagreje.
Rešiće oni to …