1. Home
  2. Vesti
  3. Kelenijus Mercedesu vredi više nego dva puta manje od Tavareza Stellantisu
Kelenijus Mercedesu vredi više nego dva puta manje od Tavareza Stellantisu
3

Kelenijus Mercedesu vredi više nego dva puta manje od Tavareza Stellantisu

315
3
Podelite sa prijateljima:

Dobri poslovni rezultati koje je tokom prošle godine ostvario nemački proizvođač luksuznih vozila, kompanija Mercedes-Benz, sada se odražavaju i na visinu zarade izvršnog direktora grupacije, Ole Kelenijusa koji ove godine puni 54. Tako će, srazmerno mladi Skandinavac zaradi za polovinu više nego što je bio plaćen tokom 2021. godine, ali će njegova primanja spram Stellantisovog Karlosa Tavareza, biti banalna. Naime, Kelenijus je radom u prethodnoj godini inkasirao 6,58 miliona evra, dok je pomenuti Portugalac na čelu Stellantisa, u istom periodu postao bogatiji za nepunih 15 miliona evra.

Ma koliko u ovim poređenjima primanja šefa Mercedes-Benza Ole Kelenijusa izgledala odmereno, on je zaradio za 2,3 miliona evra više nego što je postigao znojem prolivenim u 2021. godini. Podatak je postao javna stvar nakon što je jučerašnjeg dana publikovan u kontekstu berzanskih propisa.

Fiksni deo zarade Kelenijusa nije menjan u analizirane dve poslovne godine i iznosio je 1,7 miliona evra, ali je očito varijabilni deo plate značajno porastao. U toj matematičkoj zavrzlami, važnu ulogu ima i isplata dividedi, a one su odletele u nebo prošle godine pa su akcionari dobijali po 5 evra za svaku akciju, dok je ranije to bilo na nivou od 1,35 po akciji. Za 2023. godinu se očekuje da akcionari dobiju još više para jer se prognozira isplata po akciji iznosa od 5,20 evra.

Iza jače zarade izvršnog direktora se očito krije i porast dobiti kompanije. Tako je proizvođač sa sedištem u Štutgartu obelodanio za trećinu veći profit u odnosu na lanjski. To znači da je iskazan iznos neto prihoda od 14,8 milijardi evra, tačno 34% više nego 2021.

AutoRepublika

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svaki kupac novog vozila ( u ova za proizvodjače „krizna i nikada teža vremena“ ) treba da bude ponosan na sebe jer kupovinom po sadašnjim „damping cenama“ ( 😊 ) obezbedjuje i astronomske plate za rukovodeći „managment“ …

s mile

Kakav „spin“ su napravili proizvođači automobila, kriza, korona, nema čipova, čeka se na auto 12 meseci, sve su nakalemili da se medijski digne halabuka oko kupovine autombila. Da se auto, ( koji svakako može da se vozi još godinu dve, tj njegova zamena nije hitna) oseti tako hitan i da se plati do 30% više da bi se on kupio. Jesam sa skromnijim primanjima, i nov auto mi je daleko, ali i razum mi kaže da ovaj trenutni može da potraje još neku godinu. Da li su kupci toliko željni auta, da prave kolone u redovima za čekanje, čime prodavci… Pročitaj više »

Matija

Tavares je preplacen! On je tip koji kontrolise i sanira ali nije kreativac koji moze da inicira nove strategije i modele. To obavlja njegov tim sastavljen uglavnom od Francuza. Koliko su njegovi Francuzi kreativni vidi se po bezciljnom „mlataranju“ sa italijanskim firmama. Cela ta banda na vrhu Stelantisa zasluzuje odkaz!