1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka: Ukida se monopol proizvođača automobila na tržištu komponenti
Nemačka: Ukida se monopol proizvođača automobila na tržištu komponenti
1

Nemačka: Ukida se monopol proizvođača automobila na tržištu komponenti

3.34K
1
Podelite sa prijateljima:

Do sada su u Nemačkoj, samo proizvođači automobila imali dozvolu da proizvode vidljive rezervne delove automobila, a shodno tome, oni su bili jedini koji su određivali prodajne cene. Međutim, sada je došlo do najave promene regulative što će, ukoliko se usvoji, omogućiti i drugim tržišnim učesnicima da se uključe u ponudu ove robe. Krajnji efekat će svakako osetiti vozači koji će se radovati značajno nižim cenama brojnih komponenti.

Nemačka vlada je prethodnih dana donela rešenje, odnosno uvela propis kojim se omogućava nezavisnim i manjim proizvodnim kompanijama da se takmiče na tržištu rezervnih delova sa proizvođačima. Do uvođenja ove odredbe, branike, blatobrane, poklopce motora, retrovizore i ostale vidne komponente, mogli su da „proizvode“ i u promet stavljaju jedino proizvođači automobila.

Po rečima ministarke pravde, Katarine Barlej, cilj inicijative je omogućavanje kupcu da izabere između originalnog rezervnog dela i jeftinije komponente proizvedene od strane nezavisne kompanije, u situacijama kada popravke korišćenog vozila postanu nužne.

Kao što smo naveli, nije bilo legalno nuditi replike vidljivih rezervnih delova na nemačkom tržištu, pre svega zbog zakonskih odredbi koje su štitile dizajnerska rešenja. Nemačka savezna vlada uvodi izuzetak u odnosu na ove odredbe u odnosu na zakon o zaštiti intelektualne svojine, pa se tako zaštita dizajnerskih rešenja neće primenjivati na situacije vezane za popravke automobila.

Automobilska industrija nije sa radošću dočekala ovu vestu, najblaže rečeno. Nemačka asocijacija automobilske industrije (VDA) je naglasila značaj zaštite intelektualne svojine u oblasti dizajna, posebno u smislu očuvanja želje proizvođača za ogromnim investicijama kako bi se inovacije podržale, a piraterija suzbila.

„Replike rezervnih delova takođe mogu negativno uticati i na bezbednost putnika, kao i na vrednost samog korišćenog polovnog automobila. Primena neoriginalnih rezervnih delova vodi ka brojnim rizicima za nove vlasnike polovnih vozila,“ objašnjavaju iz asocijacije.

U ovom trenutku, odredbama o zaštiti dizajna još uvek su (neko kraće vreme) pokriveni sledeći delovi: spoljni retrovizori, prednje svetlosne grupacije, vrata, kao i odbojnici.

AutoRepublika

(3335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta ti je briga ekstraprofitera za „bezbednost putnika“ …