1. Home
  2. Vesti
  3. Renault ponovo na ruskom tržištu s devet modela!
Renault ponovo na ruskom tržištu s devet modela!
35

Renault ponovo na ruskom tržištu s devet modela!

4.20K
35
Podelite sa prijateljima:

Francuska gigantska grupacija Renault, koja je inače napustila tržište Ruske Federacije još u martu 2022. godine, i koja je prodala fabriku za proizvodnju vozila u Moskvi, ostavljajući na cedilu i Avtovaz, pokazala je da je mnogo jednostavnije sahraniti poslovne perspektive i otpisati imovinu, nego proizvoditi vozila u toj državi pred očima celog sveta.

Mreža distributera je momentalno zapala u komatozno stanje, dok su magacini rezervnih delova veoma brzo ostali praznih rafova, što je sve dovelo do toga i da se kupci razbeže ubrzanim tempom. Postalo je jasno da Renaulta više neće biti na tržištu Rusije. Ali, stvari baš i ne idu dalje u tom pravcu, s obzirom na činjenicu da Francuzi dobro poznaju prilike na ovom značajnom tržištu i da za njih tu nema nekih tajni. Pride, deluje i da je profit zagarntovan.

Dakle, sredinom jula je Renault otvorio kancelariju u Belorusiji i ispostavilo se da svaki Rus koji to poželi, može da pazari vozilo kod beloruskog distributera po sopstvenom izboru. Pride, kupac će dobiti sve isprave koje su dovoljne da bi se vozilo registrovalo u najvećoj državi na svetu. To praktično znači i da su Francuzi spremni i kuražni da pokažu svetu da i dalje trguju s Rusima, ali ne treba smetnuti s uma da se pod sankcijama nalazi i Belorusija.

Imajući u vidu da svetski policajac, Sjedinjene Američke Države, strogo nadziru globalnu poslovnu (i svaku drugu) klimu, deluje da je opasno to što radi Renault, pa je moguće da će trpeti nekakve posledice zbog toga. To naravno ne sekira Ruse koji su dobili priliku da kupuju kvalitetnija, zapadna vozila, samo što ona neće kao ranije biti sklpana u Moskvi i Toljatiju, već u Rumuniji, Koreji i Francuskoj.

U pitanju su pet putničkih vozila: Logan Stepway, Duster, Kaptur, Arkana i Koleos, uz opasku da je ovde pomenuti Kaptur potpuno drugi model od onog koji su Rusi kupovali pre sankcija, a koji je počivao na platformi B0. Dodatno, komercijalna gama uključuje pet varijateta Mastera, ali ne integriše uobičajene modele po imenu Kangoo i Trafic. Nema ni Scénica a ni Espacea, pa ni Talismana. Važno je reći da kupci mogu da samostalno konfigurišu konkretne primerke, tako da sveukupno, aktuelna situacija podseća na predratnu.

Imajući u vidu da Rusija i Belorusija čine zajednički, jedinstveni carinski prostor, onda se garancija Renaulta mora obavezno poštovati i na teritoriji veće zemlje. A to će biti teško sprovesti, zbog masovnog stradanja distributera. Ali, život će Rusima svakako sada da postane nešto lakši, zar ne?

AutoRepublika

(4204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

35 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bravo Reno, bravo Belorusi i Rusi! Da li znate da izmedju Rusa i Francuza jos uvek postoji sukob misljenja oko toga da li je Napoleon izgubio rat u Rusiji ili nije. Cinjenice su da Napoleon u Rusiji nije izgubio ni jednu bitku, cak ni veoma oslabljen pri povlacenju iz Rusije po zestokoj zimi. Rusi tvrde da je upravo povlacenje znak izgubljenog rata. Ovo je cisto intelektualni dvoboj a zivot ide dalje! U Nemackoj vec se pomalo zuzucka na temu „kada se ovaj rat zavrsi kako cemo dalje sa Rusima?“ Francuzi vec imaju odgovor! 🙂

BB

Rusi su u 19. vijeku učili francuski, pa su pobijedili Napoleona, u 20. vijeku su učili njemački, pa su pobijedili Hitlera… Sad uče engleski…

TheStig

Da li znas da su Rusi osvojili Pariz? U mojim knjigama je to poraz.

Matija

Mislis kupili Pariz? 🙂 🙂

TheStig

Isto kao što su „kupili“ i Berlin. 😄

Matija

Nisam znao za ovu bitku. Malo sam guglirao: 1814 godina, Francuzi pod komandom Napoleona, protiv koalicije Rusi + Prusi + Austrijanci + Virtemberg + Bajern. Pobeda koalicije.

Iznogud Časni

Ajde vidim da nemate pojma , da vam kažem onda, Napoleona su napravili englezi da zarati francusku sa svim njenim saveznica, što je i uradio, a onda su pomeli pod s njim i oni postali pobjednici. To ti je stari štos korišten u Rimu i o tome sam pisao ovdje. inače, kad pogledaš ko je glavni i ko smutnje čini, to su oni čije je ovaj što iskače iz paštete a glumi presidenta Ukrajine nacije. Njih ima na svim stranama, kod nas je to bio Moša Pijade …namjera im je da zavadaju narod. Inače, lik je neki dan prodao ovim… Pročitaj više »

Marko

U Švabiji za ovakvo pisanje i to bez obzira koliko ti pažljiv bio da ne napišeš nešto „konkretno“ može lako da bane murija na vrata. A kazne su gadne i advokati skupi. To je ono što znam iz druge-treće ruke, ali je 100% tačno. Više se bave budalaštinama sa interneta nego kriminalom na ulicama. Slično ili mnogo gore u Skandinaviji.

S mile

Novac uvek nađe svoj put. Krijumčarenje, razne papirološke smicalice, ali nađe…

Niko ne želi da izgubi rusko tržište, polako će se pronalaziti načini za trgovinu.

Možda uvude da vreme svetskog policajca, polako prolazi…

Renault Terminator

Hahaa…ne može Renault bez Rusa nikako…davno je Renault prisutan u Rusiji,još od Carske Rusije u toj zemlji su se vozali Renaulti.Istorijski Renault i Rusija su dugo vezani jedni za druge,nije to počelo kao što mnogi misle tek raspadom SSSR i otvaranju poslije toga Rusije Zapadu,ta veza traje skoro koliko i postojanje Renault.

Iznogud Časni

A sankcije i te spike?

moron

U sred rata razmišljati u Rusiji o novim kolima ? Uh …

BB

Pa ne ratuje se u Rusiji…

Renault Terminator

Narod u Rusiji ne oseća sankcije.Standard života nikada jači.Putinova popularnost u Rusiji je na rekordnom nivou.

Yankee

Vracamo se na ovo …

comment image

gavrilo

Yankee, prebaci sa CNN na FOXNEWS ponekad 😉

Renault Terminator

Jel ima razlike😁?

Renault Terminator

To je bilo 1992…danas je 2022 Zoki😉.Mnogo toga su braća naučila od tada…evo kako izgleda efekat sankcija na sam DNR i LNR,u Rusiji mogu tek da zamislim koliko su gladni i žedni😎
https://youtu.be/fgTPilq3JHg

Yankee

U Rusiji u maju napravljeno svega 3.700 novih vozila i to sa tehnologijom iz 1972. godine. 😉
Toliko o tome…

Renault Terminator

Ma bitno je da su prodavnice pune,punije i bogatije nego kod vas u Americi a bome ne zaostaju ni za Austrijskim šopovima ni malo😉.

Da malo sa automobilima ne preteruješ kao i sa 1992 godinom😁..oni se spremaju da krenu u proizvodnju električnih automobila a ove klasične SUS proizvodiće za Čikotku,Irkutsku,Sahalin,Kamčatka,Jakutija,Jamal,Sibir,Nova Zemlja…tamo gdje strujaši jedno još 200-300 godina neće moći ni da priđu😁.
Evo ti malo svježih vijesti ostanju u Ruskoj privredi i ekonomiji..
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1141246/rusija-sankcije-rusija-stabilna-ekonomski

Yankee

S obzirom da opet prave aute vez bez ABS-a, vazdušnih jastuka, ESP-a, itd. – verovatno je i ova 1972. godina previse optimisticna. 😉

TheStig

Dacu sebi za pravo da budem đavolji advokat. Ne bih se mnogo sigurnije osjecao u americkim poluproizvodima tipa Chevy Camaro koji je kad je tek izasao jedva osvojio 3 zvjezdice na crash testovima. Nisu mnogo bolji ni ostaly poniji (Mustang i Charger). Tu je i f150 itd, da ne duzim. Zoki siguran sam da razumijes ali iz nekog razloga kao i tipicni amerikanci ignorises cinjenicu koja je jasna tinejdzeru prosjecnom, a to je da onaj koji zna napraviti najbolje rakete i avione na svijetu moze iz sprdnje u pauzi za kafu napraviti auto. Jednostavno ih nije briga. Ista je stvar… Pročitaj više »

Yankee

Jedno je kad ne osvojis max ocene zato sto nemas neku modernu tehnologiju kao sto je forward collision avoidance warning (sto se desilo Camaru), a sasvim drugacije kad ne ubacis ni obican vazdusni jastuk. 😉 No, ako si citao moje price na racun sovjetske auto industrije, to sto si sad spomenuo sam i ja cesto spominjao – kako drzava koja je u stanju da napravi takvo vrhunsko oruzje moze da pravi tako lose automobile? Misterija zasto… Te price „mogu, ali nece“ ne piju vodu. U Rusiji je pre kovida godisnje prodavano oko 2 miliona novih auta, ne zaostaju mnogo za… Pročitaj više »

TheStig

Ma citao sam ja i gledao o sovjetskoj autoindustriji sve i svasta jos prije 20 godina. Ako si vozio nekad Ladu Nivu ili gledao znas koliko je imala sofisticirano vješanje. Dokaz da Rusi mogu napraviti nesto ako im se hoce. Da sam naucnik, mašinac ili inženjer i da me pitaš gdje bih primjenio tu svoju ekspertizu vjerovatno bi to bila aeronautika. Vojna industrija je vrhovni pokretač društva kroz evoluciju tehnologije. Posle se svi ti izumi i varijacije tih izuma i principa sliju u potrosacke proizvode. Automobilska industrija je samo jedan segmenat potrosackog drustva. Iako je svako drustvo danas dijelom potrosacko… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ako vi u Americi mislite da će Rusi da propadnu zbog trenutnog nedostatka senzora ABS i ESP-a u svojoj industriji koja grabi brzinom sprinterskih koraka napred onda ste baš van sebe totalno🙃.Takvo vaše razmišljanje je za Rusiju dobro,a vama a i nama u EU koji slijepo i vazalski slušaju naloge iz Bijele kuće već uveliko osećamo pogubnu politiku Amerike.Samo vi udrite tako kako ste zamislili,ni mm ne popuštajte,samo jako,što gluplje,nerazumnije i van svake logike to bolje😁.

Yankee

Hajmo reci samo da se istorija ponavlja… 😉

comment image

Renault Terminator

Potpuno si u pravu,istorija se ponavlja.. I Zapada nikako da nauči lekcije iz istorije da se protiv Rusa ne može vojevat,svako njihovo vojevanje sa Rusima završava se ovako😎. Da ti slika bude malo jasnija,sad će tebi tvoj brat Krajišnik da objasni sve detalje natenane što bi mi rekli,jel tako😉.Sa lijeva na desno na slici su ti prikazani vojni šljemovi neprijatelja Ruske države koji su pretrpjeli poraze od Rusa u različitim istorijskim epohama. 1.Šljem tevtonskih vitezova koje je Sveti Aleksandar Nevski porazio na Čudskom jezeru 1242. godine. 2.Šljem poljskih intervencionista koje su iz Moskve protjerali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ajde „reci“ automatu da mi pusti post…

Yankee

Javio sam gazdama. Jedan je mator pa je vec zaspao, a drugi je mladunac pa je u nocnom zivotu. Tako da ne ocekuj odobrenje pre sutra ujutro hehe

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Renault Terminator

Znao sam🤣…

Milan Grozdanović

Nema neodobrenih komentara. Verovatno je Zvezdan odobrio

Renault Terminator

Znam,sve se pušta u etar pa se kasnije briše…pušten je post već odavno nego ja malo Zokija zezam🙂

Iznogud Časni

Pa mladunac 🤭šta ima u provodu?

Milan Grozdanović

Ma to Yankee kad god kazem da sam negde van misli da sam u kafani 🤣

Siniša

Mogu rusi i zapadni standard ali neće mrzi ih, i ostale ruske bajke.
Manje sputnjika i rts-a pa ćemo jednog dana i mi voziti automobile mlađe od prosečnih koliko beše, 18g?