1. Home
  2. Vesti
  3. BMW ne planira produženje loze Serije 4
BMW ne planira produženje loze Serije 4
2

BMW ne planira produženje loze Serije 4

241
2
Podelite sa prijateljima:

Pred nemačkim proizvođačem premijum automobila, pred kompanijom BMW ne nekih par veoma intenzivnih godina. Pored lansiranja potpuno nove i premijerne arhitekture za izradu električnih vozila, a koja je dobila ime NCAR, modeli zasnovani na platformama prepoznatljivim po odrednicama CLAR i FAAR, takođe će dobiti osveženje. Videćemo modele kao što su X3 (G45), Serija 1 (F70), Serija 2 Gran Coupe (F74), M4 CS (G82), M5 (G90), M5 Touring (G99). Sve pobrojano je na traci premijera u 2024. godini, dok potom slede osvežena Serija 3 (G50), X5, X6 i X7. Međutim, ne očekuje se da će BMW Serije 4 dobiti novu generaciju.

Prema navodima izvora BMWbloga jasno je da trenutno nema planova za razvoj nove Serije 4 zasnovane na platformi CLAR. Ova odluka datira još iz vremena kada je tržište električnih vozila izgledalo veoma obećavajuće, zbog čega je bila neophodna konsolidacija određenih proizvoda u BMW-ovoj liniji. Ovo je bilo posebno relevantno sa uvođenjem modela na platformi NCAR, kao što su sedan NA0 i3 i kupe NA2 i4. Ipak, perspektiva električnih vozila se promenila, pa mnogi proizvođači automobila preispituju prilično isključive strategije promocije električnih proizvoda na četiri točka. BMW je na boljem mestu jer će, bar narednih deset godina, nuditi automobile različitih arhitektura.

BMW serije 4 se oduvek izdvajao kao pomalo nekonvencionalna pojava. Porodica Serije 4 Na američkom tržištu uključuje kupe, kabriolet, Gran Coupe i baterijski i4. Ta paleta je zabeležila prodaju od 50.777 jedinica u 2023. godini, što u odnosu na 2022. godinu, predstavlja povećanje obima isporuka od 37,4%. Ovo je u suprotnosti s BMW-om Serije 3 (G20), koji je tokom istog perioda prodat u tiražu 33.997 jedinica. Primetno je da je Gran Coupe, posebno njegova varijanta i4, značajno doprinela prodaji Serije 4. Dakle, iz perspektive rezultata prodaje, čudna Serija 4 je uspešna.

S obzirom na tu upravo navedenu činjenicu, moglo bi se dovesti u pitanje odluka BMW-a da ukine ponudu Serije 4. BMW se suštinski ipak ne udaljava u potpunosti od ovog segmenta. NA0 BMV i3 će biti namenski konstruisana električna Serija 3 s veoma atraktivnim oblikom, kako je nagovestio koncept Vision Neue Klasse, a koji se po obliku nalazi negde između obične limuzine i Gran Coupea. BMW trenutno prodaje i3 u Kini, ali to je limuzina zasnovana na CLAR-u s klasičnim proporcijama i ambalažom s automobila iz Serije 3. Kompanija će verovatno pokriti ovaj segment uvođenjem Neue Klasse i3, zajedno s kupeom nazvanim NA2 i4 i kabrioletom po imenu NA3 i4.

Naravno, ljubitelji benzina ili dizela bi se mogli osećati zapostavljenim, i to je razumljivo s obzirom na zabavni faktor koji nude M440i ili M440d. Ovi automobili možda ne prednjače u kategoriji poželjnog stila, mada je to posve relativno, ali za volanom su to bez greške fantastična vozila, najpre zahvaljujući odličnoj dinamici vožnje i spektakularnom motoru s indeksom B58.

Ipak, BMW bi mogao da preispita ideju o budućnosti Serije 4. Već se šuška o razgovorima u Minhenu u vezi sa mogućnošću ponude redovne Serije 4 u budućnosti. Platforma CLAR će postojati neko vreme i nema posvećenosti ili pritiska na BMW da do kraja ove decenije postane potpuno električni brend. Dakle, u suštini, ako se odluka poništi, u roku od 4 do 5 godina bismo mogli da imamo novajliju iz Serije 4 koji je utemeljen na CLAR-u. Ovakav pristup bi automobilu obezbedio dovoljan životni ciklus, obično u trajanju šest do sedam godina, kako bi postao profitabilan i mogao da se takmiči u segmentu s potencijalno suženom konkurencijom.

Ipak, ovde je prisutna još jedna važna dilema, a ona se tiče budućnosti performantnog BMW-a M4. Jasno je da ova odluka utiče na podmarku M, pošto su modeli M3 i M4 izvedeni iz Serije 3, odnosno Serije 4. Dok je M3 (G84) u razmatranju, benzinski M4 se za sada ne može naći u planovima bavarskog entiteta. Bez obzira na to, uvođenje Neue Klasse M4 je verovatno, po uzoru na električni M3 ZA0.

Ovakav razvoj događaja naglašava nestabilnost automobilskog sektora, akcentirajući brzinu kojom se razvijaju tehnologija i preferencije tržišta. Za razliku od prošlosti, ažuriranje palete vozila danas uključuje mnogo više od estetskog i tehnološkog osvežavanja. Na sreću, čini se da se BMW brzo prilagođava, krećući se po ovim promenama sa agilnošću koja podseća na startup u Silicijumskoj dolini.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cudna odluka menadzera BMWa, kao da su amerikanci! 🙂 Zaustavljaju model koji je uspesan a nastavljaju sa drugim koji je trzistu manje interesantan.

MRN

Bila bi velika šteta da nestane serija 4.