1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis predstavlja 36 narednih modela
Stellantis predstavlja 36 narednih modela
2

Stellantis predstavlja 36 narednih modela

2.79K
2
Podelite sa prijateljima:

Stellantis planira da lansira 36 novih modela u narednih nekoliko godina, koje potpisuju Alfa Romeo, Citroen, DS, Fiat, Jeep, Lancia i Opel. Nekima od njih već znamo imena, dok su drugi još uvek obavijeni velom misterije. Juče su svi bili prisutni u Heritage Hubu u Torinu, gde je sačuvana prošlost Abartha, Fijata i Lancije.

Mesto bogato istorijom koje ilustruje budućnost Grupe, napravljeno od u suštini električnih modela, gde će elektrifikacija igrati važnu ulogu. Pored menadžera različitih brendova, na događaju je bilo prisutno i oko 300 dilera. Nije objavljena nijedna fotografija i verovatno su pametni telefoni bili zaštićeni, ali znamo šta je prikazano.

Mnogi modeli su sada spremni da uđu na liste proizvođača, bilo da se radi o novim modelima, restilizacijama ili novim motorima.

Po abecednom redu počinjemo sa Abarthom 600e, najmoćnijim serijskim automobilom sa znakom akrepa, koji potiče od njegovog Fiaovog kolege i ima mehaničke modifikacije, pre svega električni motor od 240 KS.

Alfa Romeo Milano, prvi električni automobil marke, takođe prisutan u Heritage Hubu u „mild“ hibridnoj verziji, takođe će imati svoju svetsku premijeru 10. aprila.

Tri nova Citroenova modela: novi C3, koji je već viđen uživo pre izvesnog vremena, u pratnji novog C3 Aircrossa i blage hibridne verzije C4, predstavljene pre nešto više od mesec dana. Predstavljen je i električni DS4.

Fiat je predstavio Pandinu, tehnološko ažuriranje Pande, neophodno da bi italijanski bestseler bio usaglašen sa evropskim propisima o pomoći vozaču. Prati ga blagi hibrid Fiat 600.

Blagi hibrid će biti predviđen i za novu Lanciju Ypsilon, takođe prisutnoj u električnoj izvedbi, i za Jeep Avenger 4xe, sa pogonom na sve točkove.

Pojavio se i novi Opel Frontera koji će zameniti Crossland. A nova generacija Grandlanda, spremna da napravi veliki iskorak ka električnom putu. Peugeot 208, 3008 i 5008 BEV upotpunjuju listu.

Pominje se 14 modela, dok preostalih 22 nema. Pitanje se postavlja „koji su to modeli“? Jedan od njih je i električni Fiat Panda, koji bi trebalo da bude predstavljen 11. jula. Da li će ličiti na koncept predstavljen krajem februara? Ko zna, ali znamo da će to biti urbani krosover, mehanički povezan sa novim Citroenom C3. Uzimajući u obzir druge prototipove objavljene pre nešto više od mesec dana, porodici Panda je predodređeno da raste, kao i 500, prihvatajući nove i drugačije modele.

Lancia Ypsilon je već pomenuta, ali u Heritage Hubu prisutni su mogli da vide sportsku verziju HF, opremljenu istim pogonskim sklopom kao i Abarth 600e. Nova Lancia Gamma, vodeći model kompanije koji treba da stigne 2026. godine, dve godine pre nove Delte, možda je bila prikazana u formi koncepta.

Alfa Romeo se umesto toga sprema da lansira, 2025. i 2026. godine, nove generacije Stelvija i Giulije. Električni, bazirani su na platformi STLA Large, koju je prvobitno nosio Dodge Charger Daytona, koja takođe može da primi termičke i elektrifikovane motore.

Zatvarajući Stellantisovu premijum diviziju, 2025. će takođe doći do premijere modela DS 8, vodećeg modela francuskog brenda. Sledeće godine na red će doći nova generacija DS-a 3, koju pokreću isključivo elektromotori.

Iste godine (ili krajem 2025), očekuje se da će novi Jeep Compass debitovati, zasnovan na platformi STLA Medium proizvedenoj, po svoj prilici, u fabrici Melfi, pored Opel Mante, estetski sličnom DS-u 8. Međutim, izgleda da je projekat stavljen na čekanje.

Ostalo je samo 10 modela, ukupno 24, što je još 12. S obzirom na nedostatak tizera, u ovom trenutku ne znamo šta će još Stellantis smisliti u budućnosti. Jedan od njih je verovatno i hibridni Fiat 500 na bazi električne verzije. Za više detalja ćemo saznati kad Stellantis opet reši da „urbi et orbi“ podeli informacije.

AutoRepublika

(2790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, predstavljaju 36 „narednih“, a ne 36 „novih“ modela.
Uglavnom samo prepakuju, a novih će tu biti samo „u tragovima“.

Bungi

Pežo 308 u obliku Opel Astre pa u Lančiu Deltu… Jedna zmija u 100 koža.