1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Santa Cruz je najbrže prodavan automobil u Americi
Hyundai Santa Cruz je najbrže prodavan automobil u Americi
0

Hyundai Santa Cruz je najbrže prodavan automobil u Americi

1.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje novog modela zvanog Hyundai Santa Cruz, što se dogodilo prošle godine, je uglavnom proteklo u vidu podsmeha od strane američke publike. I dovoljno ga je jednom pogledati i nije teško zaključiti zašto je to tako. U državi gde dominiraju veliki pikap kamioneti sa moćnim motorima, Santa Cruz je viđen samo kao krosover sa malom prikolicom koji će možda obaviti lagane poslove oko kuće, ali ga niko neće uzeti za ozbiljno.

Ali stara izreka kaže „ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“, pa tako proizvođač iz Južne Koreje svakako ima razloga za radost. Naime, kako piše sajt iSeeCars, Santa Cruz je tokom poslednjeg meseci bio najbrže prodavan automobil u Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživači s portala iSeeCars kažu da su analizirali podatke na osnovu toga kada vozilo stigne u izložbeno-prodajni salon, a onda i kada ga napusti „u naručju“ novog vlasnika.

Maleni kamionet iz Azije u proseku provede svega osam dana „u izlogu“ pre nego što se to desi. Na taj način, Santa Cruz je uspeo da nadmaši Chevrolet Corvette, a američkom sportisti je u proseku potrebno svega 0,3 dana više, da bi bio prodat. Sledi Mercedes GLS (8,7 dana), pa Subaru Crosstrek (9,0), a „top 5“ popunjava Toyota RAV4 (9,5).  Japanski krosover je ujedno najbolje plasiran od svih četvorotočkaša koji se proizvode u velikim brojevima.

Portal iSeeCars navodi da model za kojim se čini kao da vlada najveće interesovanje, a to je novi Ford Bronco, je tek 16. na listi i u proseku provede 10,6 dana u salonu pre nego što bude prodat. Generalna analiza izvora kaže da novi modeli u proseku budu dve sedmice kraće u salonu, nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine, a razlog je naravno nestašica kompjuterskih čipova zahvaljujući čemu je proizvodnja jako oštećena.

Navodi se da podatak da vozilo poput Santa Cruza pobeđuje u ovakvom konkursu takođe znači da je američka publika otvorena za kupovinu kamioneta sa samonosećom karoserijom, pa možemo očekivati još nekoliko novih modela pored Forda Mavericka koji ovih dana kreće sa serijskom proizvodnjom.

Kada je reč o polovnjacima, lider je Tesla Model 3 sa 16,9 dana u proseku dok ne pronađe novog vlasnika, a drugo mesto dele Toyota Highlander Hybrid, BMW Serije 4 i Toyota Prius (21,9 dana). Pomalo iznenađujuće, sledi Fiat 500X (26,9) za koji verujemo da većina Amerikanaca ne zna ni da postoji, a top 5 popunjava Honda Clarity u verziji plug-in hibrid (27).


Ovakvu listu ipak ne treba shvatiti previše ozbiljno, pošto ne dočarava celu sliku i mnogo toga može da utiče na krajnje brojeve. Ključni razlog je verovatno onaj da modeli čija je prodaja limitirana takođe bivaju proizvedeni u ograničenom broju jedinica, pa trgovci obično nemaju veliku zalihu da ponude kupcima.

Primera radi, Hyundai je isporučio svega 1.252 Santa Cruza tokom avgusta, pa ne očekujemo da je mnogo primeraka isporučeno distributerima. Ipak, barem na momenat, korejski gigant ima odličan razlog za jak marketing koji mu samo može pomoći.

AutoRepublika

(1192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments