1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Type 64 ide na aukciju (GALERIJA)
Porsche Type 64 ide na aukciju (GALERIJA)
1

Porsche Type 64 ide na aukciju (GALERIJA)

313
1
Podelite sa prijateljima:

Najstariji Porsche na svetu, Type 64 iz 1939. godine o kome ste već mogli da čitate u rubrici Zanimljivost dana, će se uskoro pojaviti na aukciji u Montereju, a očekuje se da će na taj način postati jedan od najskupljih automobila u istoriji. Ferdinand Porše je razvio ovog sportistu za planiranu trku od Berlina do Rima u septembru 1939. godine.

Kako je reč o distanci dugoj čak 1.500 kilometara, Porše je bazirao Type 64 na Volkswagen “Bubi“ (tada poznatoj kao KdF Wagen), ali sa aluminijskom školjkom i moćnijim agregatom uz isporuku 32 konjske snage. U istom mesecu je započeo Drugi svetski rat kada je Nemačka napala Poljsku pa se sportski događaj nikada nije ni odigrao. Samo jedan originalni primerak je proizveden, koji je postao vlasništvo nemačke vlade.

Ferdinandov sin Feri je izradio još dve kopije i to u decembru 1939. godine, odnosno u junu naredne godine. Tehnički gledano, treći Type 64 je delio šasiju originala koga je u međuvremenu slupao jedan od Volkswagenovih čelnika. Drugi primerak je uništen u ratu, a onaj treći se našao u rukama Porše familije u Austriji posle Drugog svetskog rata.

Feri je zvanično registrovao kompaniju 1946. godine, a godinu dana kasnije Batista Farina (koji će kasnije osnovati čuvenu italijansku dizajnersku kuću Pininfarina) ga je restaurirao. Tokom 1948. godine Porsche je debitovao sa svojim prvim serijskim automobilom, modelom 356, a na zvaničnom predstavljanju se našao i Type 64. Austrijski vozač Oto Mati je kupio Type 64 i koristio ga za auto-moto sport sve do sredine devedesetih godina, kada ga je preprodao kolekcionaru Tomasu Gruberu.

Type 64 sada ide na aukciju, a novi vlasnik će pored automobila dobiti i dosta rezervnih delova. Očekuje se da bi cena mogla da dostigne cifru od 20 miliona američkih dolara, što bi ga učinilo najskupljim Porscheom u istoriji. Tu titulu drži jedan od modela 917K koji se pojavio u filmu “Le Mans“ kada je prodat pre dve godine za 14 miliona dolara.

AutoRepublika

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

prepakovana praistorijska buba, inače dobar izvor sekundarnih sirovina