1. Home
  2. Vesti
  3. Najprodavaniji Peugeot svih vremena slavi 25 godina
Najprodavaniji Peugeot svih vremena slavi 25 godina
6

Najprodavaniji Peugeot svih vremena slavi 25 godina

2.50K
6
Podelite sa prijateljima:

Prema mišljenju brojnih stručnjaka i zaljubljenika u automobilizam, kompaktni mali model 206 francuskog proizvođača automobila Peugeot spada u najznačajnije automobile na prelasku u novi milenijum, zajedno sa Fordom Focusom, Alfom Romeo 156 i VW-om Golfom treće generacije.

Automobil, koji je pušten na tržište 10. septembra 1998. godine, zapao je za oko pre svega svojim atraktivnim dizajnom, koji nije mnogo ostario ni posle 25 godina od premijere. „Dvesta šestica”, koja prvobitno uopšte nije trebalo da bude napravljena, doživela je veliki globalni uspeh i sa više od 8,3 miliona prodatih automobila nosi titulu najprodavanijeg „Pežoa“ svih vremena.

Početkom devedesetih, francuska automobilska kompanija sa znakom lava imala je u svom portfoliju uspešnih par modela među malim automobilima: maleni 106 i nešto veći 205 kojeg su već počele da stižu godine.

Rukovodstvo kompanije verovalo je da će po završetku karijere „dvesta petice”, koju je kupilo preko pet miliona kupaca, njeno mesto popuniti manji „sto šest” i veći model 306, predstavljen 1993. godine. Međutim, ovaj pristup nije dobro funkcionisao, pa je dobijeno zeleno svetlo za novi projekat automobila kodnog naziva T1 razvijen na potpuno novoj platformi šasije.

Zaobljena „dvesta šestica“ posebno je upala u oči svojim dizajnom, koji je uglavnom bio namenjen mladima. Elegantna silueta karoserije sa troja ili petoro vrata, dužine preko 3,8 metara, kojom je dominirala dinamična prednja maska, posebno je osvojila srca žena.

Ovo je još više važilo za stilski kabriolet kupe sa fiksnim preklopnim krovom, koji je predstavljen 2001. pod oznakom 206 CC. Ispod haube, kupci su mogli da biraju između širokog spektra motora (za razliku od danas).

Osnovu ponude činili su jednostavni benzinski motori zapremine 1,1 i 1,4 litra, okretniju vožnju nudio je 1,6-litarski motor u dve varijante snage od 65 i 80 kW, a ljubitelji prave sportske vožnje bili su zadovoljeni vrhunskim dvolitarskim motorima snage 100 i 130 kW. Za štedljivije vozače, tu su bili i dizel motori zapremine od 1,4 do 2,0 litra.

Osim u matičnoj Francuskoj, automobil se proizvodio u pogonima u Britaniji, Španiji, ali i u Iranu, Brazilu, Argentini, Čileu, Maleziji i Kini. Od 2002. godine nudila se i praktičnija karavanska verzija pod imenom SW, a od 2008. za neka tržišta se proizvodila i limuzina sa četvoro vrata.

Novinari su tokom testiranja automobila uglavnom hvalili njegovu udobnu šasiju i čitljive vozne karakteristike, koje, međutim, nisu spadale u sam vrh klase. Kritike su najčešće upućivane na neprecizno menjanje brzina kod pojedinih verzija.

„Dvestašestica” je nosilac niza nagrada, na primer, osvojila je titulu najlepšeg automobila 1998. godine, ali je u izboru za Evropski automobil godine 1999. morala da se pokloni pobedničkom Fordu Focusu i drugoplasiranom Opelu Astri.

U Evropi, 206 je brzo postao jedan od najprodavanijih automobila, 2002. je došao blizu drugog iza Volkswagena Golfa, a godinu dana kasnije dominirao je na rang listi. Statistici prodaje automobila možda je pomogla smešna reklama iz perioda pod nazivom Skulptor, koja je snimljena u Indiji i prikazuje mladića koji stvara „dvesta šesticu” uz pomoć čekića i slona svog starog ambasadora Hindustana.

206 je takođe postigao uspeh u Svetskom reli šampionatu WRC, gde je između 2000. i 2003. trkački specijalac osvojio tri titule zaredom za Peugeot u ekipnoj kategoriji, a finski vozač Markus Gronholm je sa njim dva puta osvojio kategoriju vozača.

Iako je Peugeot 2006. godine lansirao model 207, još nekoliko godina se paralelno sa njim proizvodio popularni 206. Tri godine kasnije pretrpeo je značajnu modernizaciju i dobio je, između ostalog, novoobrađeni luk na osnovu većeg 207 i takođe novu oznaku 206+. Poslednji komadi podmlađene verzije sišli su sa proizvodnih traka u Evropi u decembru 2012, ali je automobil do nedavno ostao u proizvodnji u Iranu.

AutoRepublika

(2498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lep, mali auto – to se uvek trazi! Nije svima potreban SUV. Za mnoge samce to je jedini auto, za porodice je to drugi auto. Zavrsava sve dnevne poslove za male pare a moze da vozi i na odmor! Steta sto nema pravog naslednika!

Dejan

Izuzetan auto. Moj ga cale ima, bas ovakvog zelenog 1.4 Full oprema, potrosnja 5l normalne voznje na otvorenom. Lep, pouzdan, ma milina.

MRN

Za mene, bio je pravi lepotan u svim varijantama. osim kao 206 SW. Dupe mu je kao karavanu bilo jezivo. Nešto kao kasnije dupe kod 407 SW.

S mile

Uzasan je bio kao limuzina. Cista rugoba.
SW je bio lepitan za limuzinu.

Dejan

Meni je bas nazovimo to karavanom, bio jedan od lepsih. Jedino je limuzina zaista bila rugoba.

MRN

Ma, limuzine se nisam ni setio 😊😊😊 Mada, nije mi bila lepa ni ona naknadna 206+ verzija, posle lansiranja 207, ono kada su odlučili da sa 206+ „cede vodu iz suve drenovine“. Istinska lepota u smislu dizajna meni je bio originalni 206. Bez razlike da li je 3-vratni ili 5 vratni ili CC. A naravno da su i 206 SW i 207 SW bili samo „nazovi karavani“, jer na zadnjoj klupi nije bilo dodatnog milimetra više mesta za kolena, pošto je bio na istom Wb-u. Isto kao i tadašnji klio karavan ili fobija karavan. I to je ono gde je… Pročitaj više »