1. Home
  2. Vesti
  3. Berni Eklstoun kupio McLaren Ajrtona Sene
Berni Eklstoun kupio McLaren Ajrtona Sene
0

Berni Eklstoun kupio McLaren Ajrtona Sene

297
0
Podelite sa prijateljima:

Bivši šef Formule 1, Berni Eklstoun, kupio je McLaren, kojeg je vozio Ajrton Sena kada je trijumfovao na VN Monaka, 1993. godine. Cena – 4,1 milion evra.

Šasija MP4/8-6, sa Fordovim HB motorom i menjačem, u kojoj je Sena ostvario šestu, istorijsku pobedu u kneževini, otišla je „na doboš“ na aukciji kuće Bonhams u Monaku, u petak veče, i to za 3.650.000 evra. Nakon dodatnih troškova, krajnja cena je iznosi 4.197.500 evra.

Na taj način je McLarenov bolid postao jedan od najskupljih modernih bolida Formule 1. Ferrari Mihaela Šumahera iz 2001. je „otišao“ za 7.500.000 dolara na RM Sotheby aukciji u Njujorku.

Inače, Eklstoun ima veliku kolekciju istorijskih F1 bolida, među kojima su brojni njegovi Brabhami, kao i drugi automobili koje je kupio na aukcijama.

Malo je McLarena iz Senine ere uopšte napustilo Voking, sem onih koji su dati Hondi. Model iz 1993. nije interesantan samo što je Senin poslednji, već i što je pogonjen Fordovim motorom, što ga čini praktičnijim, jer onaj pogonjen Hondinim agregatom je nemoguće eksploatisati bez fabričke asistencije.

Automobil je bio deo grupe koju je McLafren prodao pre nešto više od decenije, a na aukciju ga je dao trkač i kolekcionar automobila, Aron Hsu, koji mu je bio vlasnik od tada.

Pored pobede u Monaku, MP4/8-6 je bio četvrti na Manji-Kuru, Hokenhajmu i Spa, kao i peti u Silverstounu, gde je Sena bio treći, dok mu nije ponestalo goriva. On se takođe trkao u Montrealu i Monci, i bio je rezervni bolid Brazilca na Suzuki i Adelaidi.

Još jedan F1 bolid je bio na aukciji u petak veče, a reč je o takođe Seninom, Toleman-Hartu TG184 iz 1984. U ovom automobilu, trostruki šampion je bio drugi u Monaku i treći na Brends Heču. Prodat je za 1.610.000 evra.

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments