1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Diter Ceče svom nasledniku predviđa veoma težak posao
Diter Ceče svom nasledniku predviđa veoma težak posao
0

Diter Ceče svom nasledniku predviđa veoma težak posao

252
0
Podelite sa prijateljima:

Novi šef Daimlera će imati težak zadatak da povrati dobit Mercedes-Benza, kaže aktuelni CEO kompanije, Diter Ceče, nakon što je marka iz Štutgarta lansirala novi električni model koji bi trebalo da se suprotstavi Tesli.

Ceče je rekao da je Mercedesu neophodno da pronađe način da uspostavi dobit, nakon što su se troškovi u sektoru istraživanja i razvoja umnožili. Kao što je poznato, njega će na mestu šefa Daimlera 22. maja zameniti Ola Kelenijus, koji već sada razmatra kako da uštedi milijarde evra.

Ceče je rekao: „Mnogi izazovi leže pred nama. U situaciji smo koja podrazumeva trend usporavanja ekonomije. Neće biti lako ići napred.“

Pritisak da se automobilska industrija transformiše i da se akcenat stavi na električna i autonomna vozila, doveo je do toga da su troškovi istraživanja i razvoja Mercedes-Benza u sektoru putničkih vozila porasli na 14 milijardi evra sa oko 8 milijardi od pre četiri godine, konstatovao je Ceče.

U isto vreme, Kina, najveće svetsko tržište, nakon više decenija rasta, doživljava usporavanje prodaje devet meseci uzastopno, s tim što je u martu pad iznosio 5,2 odsto.

Mercedes-Benz EQC električni krosover će u prodajne salone stići ovog leta, godinama kasnije u odnosu na Teslu, koji je Model S lansirao 2012. godine, mada se EQC stavlja direktno naspram Modela X (2015.).

Daimler je bio oprezan u vezi s prihvatanjem masovne proizvodnje električnih automobila, prvenstveno zbog vozne autonomije i nedoumice kako će kupci prihvatiti „baterijske“ Mercedese. Kompanija je preuzela 9,1 odsto akcija Tesle za oko 50 miliona dolara u maju 2009. da bi se bolje upoznala s tehnologijom baterija, ali je svoj udeo prodala 2014. za 780 miliona dolara.

Daimler je lansirao električni model pod markom Smart 2010., ali je čekao do 2014. da proizvede električnu B klasu. Kao što je slučaj i s ostalim proizvođači automobila, i firma iz Štutgarta se muči da učini električne automobile profitabilnim, mada se očekuje da cene baterija padnu kako se bude više ulagalo u proizvodnju ćelija.

Analitičari iz ING-a kažu da bi ukupan trošak vlasništva, uključujući cene goriva, mogao da dostigne paritet između električnih i konvencioalnih automobila do 2025.

U nastojanju da lakše ostvari profit s električnim automobilima, Daimler se odlučio da proizvodi Mercedes EQC na taj način što je obezbedio da on silazi s istih proizvodnih linija kao i modeli sa SUS motorom, i to jednostavnim prestruktuiranjem postojećeg pogona. EQC se proizvodi u Bremenu, zajedno s C klasom, GLC-om i GLC Coupeom.

Daimler ulaže više od 10 milijardi evra u proširenje EQ porodice, dok u isto vreme podiže pogone za proizvodnju baterijskih ćelija.

EQC će imati voznu autonomiju od 445 do 471 kilometar, što svakako treba uzeti s rezervom jer je merena kroz bivši NEDC testni ciklus, s tim što će osnovna verzija koštati ispod 60.000 evra.

Na pitanje da li je Daimler zakasnio s uključivanjem u električni trend, Ceče je rekao: „Poslednjih 40 godina slušam kako su nemački proizvođači propuštali važne trendove. Međutim, izgleda da kupci i dalje vole automobile proizvođača koji su zakasnili na voz.“

Ceče je na mesto šefa Daimler Chryslera došao 2006., da bi doneo odluku da se Chrysler proda. Doveo je Mercedes do pozicije najprodavanije premijum marke 2016., i od tada uspešno brani „titulu“.

Popularni „Brka“ je rekao da budućnost Daimlera zavisi od toga da električne automobile učini profitabilnim.

„Treba da dokažemo da možemo da ostvarimo adekvatnu dobit, a tržište kapitala te dokaze ima kao imperativ. Mi radimo na tome da to učinimo realnim.“

AutoRepublika

 

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments