1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tavarez: Budućnost neprofitabilnih marki Stellantisa nije svetla
Tavarez: Budućnost neprofitabilnih marki Stellantisa nije svetla

Tavarez: Budućnost neprofitabilnih marki Stellantisa nije svetla

855
18
Podelite sa prijateljima:

Karlos Tavarez je kao izvršni direktor mega grupacije Stellantis pojasnio kako vidi budućnost korporacije. To je učinio učešćem u virtelnoj debati, organizovanoj u sklopu održavanja Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu. Na taj način je uneo i nove, ne baš tako svetle note u pogledu tumačenja onoga što bi moglo da očekuje marku Alfa Romeo, ali i ostale neprofitabilne brendove Stellantisa, od njih ukupno 14 pod patronatom grupacije.

Ovogodišnji CES je iskorišćen kako bi se obnarodovalo, ozvaničilo partnerstvo Stellantisa sa Amazonom, što praktično podrazumeva golema ulaganja grupacije u oblasti razvoja tehnologije, kompjuterskih programa i konektivnosti.

Alijansa Stellantis je nastala pre oko godinu dana kada su u statusnu promenu spajanja na „ravnopravnim“ osnovama stupili PSA (Peugeot-Citroën) i FCA (Fiat-Chrysler). Tada, pa i neposredno nakon formalizacije takozvanog merdžera, Tavarez je najavio da će svaki od 14 brendova unutar korporacije dobiti decenijsku šansu da se dokaže na tržištu i da dotle neće biti nikakvih radikalnih rezova.

Međutim, sada stižu donekle demantujući izveštaji praćeni izjavom viđenog Portugalca u kojoj se navodi da će budućnost pojedinačnih marki pod patronatom Stellantisa zavisiti od „poslovnih performansi i rezultata“, što je odluka koja proizilazi iz srednjoročnih i dugoročnih planova. Ipak, kako sada stvari stoje, rukovodstvo transatlantskog konglomerata smatra da je kontrola nad toliko razgranatim portfolijom brendova, strateška i komparativna prednost Stellantisa.

Tavarez je podsetio da je Stellantis do ovog trenutka uložio nekih 40 milijardi evra kako bi se repozicionirao, odnosno kako bi iz kompanije angažovane u proizvodnji automobila prešao u lidera u pružanju usluga mobilnosti sutrašnjice. Menadžer je pojasnio da se smena era na tržištu upravo događa i da je dolazak novog doba utemeljen na četiri osnove, koje podrazumevaju: električne platforme, nove ekosistemem informativno-zabavnih sadržaja, onlajn usluge i smanjenje složenosti.

U svom govoru, glavni rukovodilac Stellantisa je pomenuo da su očekivani prihodi grupacije po osnovu onlajn usluga na nivou od 20 milijardi evra do 2030. godine, pri čemu je pojasnio da se radi o ponudi posebnih funkcija koje bi poboljšale iskustvo posedovanja vozila, prilagođavajući se potrebama i željama kupaca. Većina pomenutih sadržaja bi bila ponuđena preko platformi na bazi klauda, pa se čak ne bi ni zahtevalo osvežavanje automobilskog softvera bežičnim putem. Izneo je i očekivanje da će do 2030. godine, čak 70% automobila prodatih u Evropi biti električno i umreženo, dok će do tada taj procenat u Americi biti na nivou od oko 40%. Naravno, pričao je o svojoj grupaciji.

Chrysler air circulation concept

Iako može delovati preambiciozno, Stellantis pridaje ogromnu važnost ugovorima o ortakluku s nekim od najvećih svetskih aktera u ekonomiji. Najpre tu je pomenuti Amazon, iz kog partnerstva će proizaći SmartCockpit koji ćemo viđati na vozilima grupacije počev od 2024. godine. Div iz Sijetla se potpisom ugovora sa Stellantisom tako priključio zajedničkom poduhvatu Mobile Drive, koji su prošle godine osnovali Stellantis i Foxconn, uz proklamovani cilj razvoja novih digitalnih interfejsova. Stellantis će takođe koristiti i Amazon Web Service za smeštaj podataka i klaud platformu.

“Imamo odlične inženjere u Stellantisu i jaki smo u oblasti primene softvera, ali nešto na fali u sektoru kreacije. Radimo na izgradnji posvećenog tima do 2024. godine. Ovo je oblast u kojoj se ulažu milijarde dolara i sve mora biti izvedeno više vertikalno po strukturi operacije, ” objasnio je Karlos Tavarez.

Iz partnerstva s Amazonom bi trebalo da proisteknu još neke koristi za Stellantis. Naime, počev od 2023. godine, u Amazon bi trebalo da počnu da pristižu primerci električnog radnog vozila Ram Pro Master, s tim da se još uvek ne zna koliki će tačno kontingent biti.

Stellantis neguje još nekoliko strateških ortakluka, pa tako sa BMW-om radi na razvoju sistema vozačkih asistencija, sa Waymom na razvoju četvrtog i 4+ nivoa autonomne vožnje, dok se sa kompanijama LG i Samsung radi na temu kreacije novih baterija.

“Krećemo se brzo i u celini smo oslonjeni na električni pogon. Tržište se menja, baš kao i tehnologija, pa se tako i naš odnos s kupcima menja. Ne smemo propustiti šansu tako što ćemo ostati pasivni, najveća opasnost preti iz pristupa koji podrazumeva neprilagođavanje, to jest nečinjenje“.

Ideja je da Stellantis do 2030. godine uloži nekoliko milijardi evra kako bi uvećao broj ponuđenih modela s električnim i hibridnim pogosnkim sklopom. Trenutno je 43 modela koji su elektrifikovani unutar grupacije, s tim da će u narednih pet godin biti predstavljeno novih osam električnih automobila i 50 hibrida.

Sve Stellantisove marke su orijentisane na elektrifikaciju i to je trend koji je nezaobilazan i nepovratan. Ipak, pitanja u vezi s tim moraju da budu razmotrena, a poznato je da je Kalos Tavarez donedavno kritikovao politički pritisak na proizvođače, u smislu brže tranzicije ka električnom pogonu.

„Nema smisla pričati o ekološki podobnoj emisiji ukoliko energija koja se koristi za transport nije lišena štetnih emisija. Potrebna nam je zelena energija, moramo zaokružiti ceo ciklus i građanima ponuditi čistu energiju po poštenoj ceni. To je jedan od najvećih izazova, jer koja je korist od razvijene tehnologije koju niko ne može da priušti. Imamo znanja i moći da se izborimo s tim“.

Bez pominjanja Tesle, ni ova priča nije mogla da prođe.

“Teško je izvršiti upliv na tržište gde Tesla već drži sve konce u svojim rukama, ali opet imamo puno prilika. Kontrola nad pomenutim markama, naše mogućnosti i jasni planovi su ono što nam daje prednost. Jeste, trenutno zaostajemo ali borimo se, a kupci će na kraju prosuđivati sami.“

AutoRepublika

(855)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Gornji clanak bavi se izuzetno teskom temom a to je izbor strategije rukovodjenja jednim automobilskim gigantom kao sto je Stelantis. Ovo sto cu ovde reci jeste samo pokusaj dopune, tacnije pokusaj da citaocu predstavim sve teskoce oko donosenja ovakvih odluka. ———————————————————————————————————————————————— Za uvod u temu ispricacu sledecu pricicu koja je vezana za Audi i za istu temu – izbor strategije rukovodjenja. Elem, sredinom 2018 godine dotadasnji sef Audija, Rupert Stadler, bio je uhapsen zbog afere sa dizelom. Na njegovo mesto je postavljen Abraham Schot, holandjanin, dotadasnji sef marketinga i prodaje. U to vreme su neki modeli Audija doziveli pad prodaje… Pročitaj više »

TheStig

Ako se neki model ne prodaje, da, zadatak je ustanoviti je zasto se ne prodaje. Moguci razlozi su brojni i da ne ulazimo u marketinsku teoriju oni najocigledniji su lose dizajniran proizvod koji ne prati trendove, lose izrađen proizvod koji ne odgovara standardu kvaliteta unutar segmenta, lose marketinski plasiran proizvod uz neodgovarajucu cijeni itd. U slucaju Audi TT, Matija ni ti niti najveci svjetski doktor ni Bog Otac nisu mogli spasiti Audi TT i ne samo taj model vec sve slicne modele. Zelje i preferencije kupaca su se promijenile i sada oni koji su vozili dvosjede voze suv kupeove. Nastupio… Pročitaj više »

Matija

Audi TT – pojavio se na trzistu 1998 godine. Prodaja je dostigla vrhunac 2007 godine kada je isporuceno preko 55.000 komada! Od tada pa do danas prodaja opada, ustalila se na oko 20.000 kom. godisnje. Ovaj broj uopste nije los, na protiv! Medjutim TT je postao u medjuvremenu sve komplikovaniji, jaci i savrseniji. Njegove performanse su sada na nivou Porschea, cena takodje. E, to je sada trzisni konflikt: da li ce jedan kupac, koji za iste pare moze da kupi oba automobila, pre izabrati Porsea ili TT-a? Imidz Porschea je mnogo jaci, to je pravi sportski auto. TT je koncipiran… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Jeza me hvata od prvog TT i smrtnih slučajeva povezanih sa kočenjem i prebacivanjem preko prednjih točkova…..uzas

TheStig

TT nije imao problem sa kocenjem. Smrtni slucajevi su bili uzrokovani nepostojecim downforce-om i malom tezinom preko zadnje osovine. Nakon par slucajeva sa smrtnim ishodima svi tt su vraceni u fabriku kako bi im se ugradio zadnji spojler.

Matija

Tacno! To je bio pravi razlog udesa i pravo resenje! Jedan uzrok je bio veliki motor napred koji je u malom autu dizao zadnju osovinu uvis. Drugi uzrok je bila aerodinamika automobila – jako zaobljena gornja povrsina karoserije funkcionisala je kao avionsko krilo, tj. podizala je karoseriju. Aerodinamicari su hteli vec u startu da ugrade spojler ali su se dizajneri pobunili – pobedili su i time poubijali vise ljudi! Menadzer koji je doneo odluku ocigledno nije bio pravi strucnjak ni strateg!

TheStig

A nazalost uvijek ti sukobi interni između odjeljenja rezultuju stetom po nas kupce. Ili je dizajn previse mlak i daleko od koncepta ili je automobil blijeda slika prethodnika sa novim nepomirljivim dizajnom (novi bmw serije 4- bbq resetka) ili kao u slucaju tt opasan propust. Meni je TT prve generacije uvijek bio cudan i neugledan jer je iz bocnog ugla kabina bila pomjerena previse naprijed.

Iznogud Časni

Znam ja šta je bio problem, al se manifestira kod kočenja jer nije imao ni spojler ni ništa da generira silu i onda samo preleti i poginu ljudi a oni kao firma odbijaju odgovornost, pa prvo bilo kao vi ste amateri ne znate da vozite, onda je išao onaj profi vozač da vozi i on pogine…eto ti Audija

TheStig

Nije to sudbina samo TT. Svi modeli svakog automobila maltene postaju skuplji i to debelo. 20 000 prodatih komada godisnje?Gdje?Evropa?Ili cijeli svijet. Motorizacija je ista vec godinama na celu sa 2.5 petocilindrasem. Audi tt je odlican automobil ali msm da nema odavno buducnost jer ga je Cayman odavno pregazio i po performansama i po prodaji. Chrysler je marka na najlosijem glasu u Americi. Kad je drzava spasila automobilsku industriju u USA Chrysler je bio najveci davljenik. Ili je to bio ocajnicki potez u pokusaju da spajanjem sa FIAT upumpaju kapital ili nisu odradili dobro domaci zadatak jer da jesu nikad… Pročitaj više »

Matija

TT – tacno je da se rodsteri sve slabije prodaju. Umesto da se voze u otvorenom malom autu, ljudi se zatvaraju u tvrdjave zvane SUV. Mislim da je jedan od najjacih uzroka neka promena u drustvenoj psihologiji – izolacija, egoizam, strah, nesigurnost. SUV je, logicki posmatrano, retko kome stvarno potreban pa ipak ga ljudi kupuju sve vise. Sto se tice broja prodatih vozila, 20.000 je ukupna godisnja proizvodnja. Mazda MX5 zivi sasvim lepo od oko 8 – 10.000 vozila godisnje. Chrysler – tacno je, pao je na pomoc drzave. U tom momentu ga je kupio Mercedes za 4-5 milijardi dolara.… Pročitaj više »

TheStig

Roadsteri su meni među najprivlacnijim vozilima. Rado bih vozio tt ali iskljucivo sa petocilindrasem. Razumijem da se ljudska psiha mijenja ali za mene su suv vozila nazadak u autoindustriji.Lijepo si rekao ovo za razlog prelaska na suv vozila. 😊Istina je da je Marchione bio zaista odlican rukovodilac i menadžer. Pozdrav za tebe Matija

Matija

Hvala! 🙂

BB

To je sve krenulo od onog đeda što ganja viagru sa 124 a ond au drugoj reklami ta ista viagra upadne u 500 i nastane 500X, dakle Pfizer je kriv za sve 😂🤣

TheStig

Znas kako je nastao Optimus Prime?😂

BB

Ne. Čekam tvoj sastav 😉

TheStig

Nije to moj sastav?Kaze malo Chuck Norrisove sjemene tecnosti upalo u motor od kamiona 🤣🤣

Iznogud Časni

Dobar si👍

Matija

Hvala! 🙂