1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mercedesovi motori u Volvou preko „kineske veze“?
Mercedesovi motori u Volvou preko „kineske veze“?
0

Mercedesovi motori u Volvou preko „kineske veze“?

413
0
Podelite sa prijateljima:

Moguće je da će Daimler preuzeti deo akcija Volvoa.

Sada, kada je predsednik kineske kompanije Geely, Li Šufu, najveći pojedinačni akcionar u Daimleru, postoji realna mogućnost da dve firme sarađuju na razvoju tehnologije. Po nemačkoj publikaciji Manager Magazin, partnerstvo bi čak moglo da se proširi na taj način što će Daimler otkupiti (manji) udeo u Volvou, kojeg poseduje Geely. To u isto vreme znači da bi nemački motori, kao i neke druge komponente, mogli da se nađu u modelima švedske marke.

Tehnološko partnerstvo bi navodno omogućilo Geelyju i Mercedesu da kreiraju zajedničku platformu za električna vozila. Ipak, Manager Magazin precizira da u saradnju ne bi bila uključena zajednička proizvodnja baterijskih ćelija, ali razlozi za to nisu navedeni.

Finansijska dokumentacija je u februaru obelodanila da je Li Šufu otkupio Daimlerove akcije u vrednosti od 9 milijardi dolara, što mu je obezbedilo vlasnički udeo od 9,69 odsto u nemačkom gigantu. Kineski biznismen navodno smatra da će ogromni troškovi vezani za razvoj električnih pogonskih sistema i tehnologije autonomne vožnje, imati za posledicu da će samo nekoliko dominantnih proizvođača dominirati tim tržištem. Spajanja i partnerstva u okviru automobilske industrije su najbolji način da se ostane u biznisu, smatra on.

Nedugo nakon ove akvizicije, Li Šufu je izjavio da ni on ni Geely za sada neće kupovati akcije Daimlera.  On se takođe obavezao da će u potpunosti poštovati strukturu i upravljanje kompanijom, kao i da će poštovati njene vrednosti i kulturu.

Investiranje u Daimler nije prvi Geelyjev pokušaj kada je reč o ekspanziji ove vrste. Kineska firma je kupila Volvo za 1,8 milijardi dolara 2010. godine, a 2017. je većinski vlasnik Lotusa. Takođe, bilo je pokušaja da se kupe akcije BMW-a i Fiat Chryslera.

Izvor: Reuters & Manager Magazin

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments